wo 12 dec 2018, 18.00 - 20.00
CIRCL - Basement

Circl College Tour #2: De waarde van afvalwater

Terugwinning van grondstoffen uit afvalwater, een economisch en technisch haalbaar idee?
Gratis toegang

Terug naar de collegebanken met CIRCL College Tour! In dit programma leer je alles over thema's die relevant zijn voor de transitie naar een duurzame, circulaire economie. Iedere maand nodigen we een expert, professor of visionair uit om een hoorcollege te geven over de wetenschappelijke ontwikkelingen van de toekomst.

Met in deze editie: Mark van Loosdrecht

Om tot een circulaire samenleving te komen moeten we alles wat nu nog “afval” is proberen om te zetten in nieuwe grondstoffen. Afvalwater is een van de grootste afvalstromen uit een stedelijke omgeving. Momenteel wordt hard gewerkt aan het terugwinnen van water, energie en grondstoffen uit afvalwater. In dit college leer je van hoogleraar milieubiotechnologie Mark van Loosdrecht alles over de mogelijkheden om afvalwater om te zetten in waarde, maar kijken we ook naar de haalbaarheid van initiatieven.  

Verder stellen we een aantal vragen ter discussie; Wat zijn organisatorische limitaties om uit afvalstromen nieuwe grondstoffen te maken? Wat zijn de belemmeringen en oplossingsrichtingen? Arnold Mulder, Sector Banker Energie bij ABN AMRO, verzorgt na het college een Q&A met Mark van Loosdrecht.

Over Mark van Loosdrecht

Professor Mark van Loosdrecht kreeg dit jaar de prestigieuze Stockholm Water Prijs voor zijn biotechnologische bijdrage aan de behandeling van water en afvalwater. Zijn vooruitstrevende onderzoek naar microbiologische processen en de daaruit voortvloeiende innovaties hebben geleid tot vermindering van kosten en energieverbruik in afvalwaterbehandeling, maar ook tot het terugwinnen van stoffen daaruit. De Stockholm Water Prize wordt jaarlijks uitgereikt door het Stockholm International Water Institute (SIWI) en de Royal Swedish Academy of Sciences aan een persoon of organisatie voor uitmuntende water-gerelateerde verdiensten’.

 

Programma

18:00 uur - Ontvangst
18:30 uur -  Aanvangst & welkom door Merijn van den Bergh
18:40 uur - College hoogleraar Mark van Loosdrecht
19:20 uur - Q&A met Arnold Mulder
19.40 uur - Afsluiting
CIRCL College Tour
Terug naar de collegebanken met CIRCL College Tour. In dit programma leer je alles over thema's die relevant zijn voor de transitie naar een duurzame, circulaire economie. Iedere maand nodigen we een expert, professor of visionair uit om een hoorcollege te geven over de wetenschappelijke ontwikkelingen van de toekomst.
Bekijk meer
Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.