English
CirculariteitFashion
di 17 sep, 16.00
Circl 0

De échte prijs van fashion

Wie betaalt en wat betekent dit voor de fashion industrie en de consument?
Gratis, extern reserveren

We zijn rijk. T-shirts zijn zo goedkoop dat wij daar we wel een paar verschillende kleuren van kunnen hebben en nog even een nieuwe outfit aanschaffen voor een speciale gelegenheid, dat hoort toch wel een beetje bij de voorpret. Het goed nieuws is: wij kunnen het ons permitteren. Een jurkje voor 9,95 EUR of een broek voor 19,95 EUR zijn het gunstige resultaat van de opkomst van budgetketens en fast-fashion. We zijn zelfs zo rijk aan bezittingen dat Marie Kondo ons vervolgens weer helpt om te ontspullen. Tegelijkertijd poppen er steeds meer 'duurzame', 'organic', 'socially responsible' mode merken op en zegt je onderbuikgevoel misschien ook wel dat er ergens iets niet helemaal kan kloppen.

Maar waar begin je en is het überhaupt mogelijk om in de winkel een goede keuze te kunnen maken? De echte waarde van textiel is voor ons consumenten bijna niet in te schatten. Fashion wordt in verre landen geproduceerd, en dat betekend weinig inzicht in arbeidsomstandigheden, transport en grondstoffenverbruik. Daarnaast weten we weinig over de afkomst van materialen. En een duurdere prijs in winkel heeft bijna altijd ook te maken met marketing van het modemerk en niet puur met en alleen met goede kwaliteit van je broek of t-shirt.

Alleen: er is altijd wel iemand die de echte prijs betaalt.

Samen met experts gaan wij tijdens deze editie van de True Price reeks kijken naar verborgen kosten voor mens & milieu en de vraag of meer transparantie voldoende zou zijn om betere keuzes te kunnen maken of of de echte prijs ook gelijk afgerekend zou moeten worden.

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.