Circl podcast: de echte prijs van kleding

Het verschil tussen de echte prijs en de winkelprijs
Lotte de Groot
12 november 2019

Aan veel producten hangt een verborgen prijskaartje. De impact op milieu en klimaat is niet doorberekend in de prijs. Of de maker heeft geen eerlijk loon ontvangen. Zo is een spijkerbroek in de winkel gemiddeld 33 euro te koop. Dat heeft ABN AMRO onderzocht in samenwerking met de specialisten van True Price org.

Die verborgen kosten van een jeans bestaan bijvoorbeeld uit vervuiling van het oppervlaktewater in landen als Bangladesh door giftige verfstoffen. Het kost veel geld om dat weer schoon te maken. Ook het zwaar onderbetalen van werknemers in kledingfabrieken hoort bij de verborgen kosten. Die werknemers kunnen geen menswaardig bestaan leiden van het te karige loon, waardoor hun kinderen vaak geen goede opleiding krijgen. Dat kost indirect, zeker op de lange termijn, veel geld.

Wat betekent dat voor jou, als consument, en voor de fashionindustrie? In deze Circl podcast gaan we in discussie: wie moet het verschil tussen de echte prijs en de winkelprijs betalen?  Klik hieronder om de podcast te luisteren (voertaal is Engels).

Reageer op dit artikel
Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.