Jaarlijks verdwijnen volgens schattingen 45.000 organismen. Dit is niet alleen een verarming voor de natuur, maar heeft ook consequenties voor klimaat en economie. In de reeks Biodiversiteit x Finance gemaakt in samenwerkingen met Pakhuis de Zwijger praten we met experts over hoe de financiële wereld een bijdrage kan leveren om biodiversiteitsverlies te voorkomen. In de laatste aflevering van dit seizoen hebben we het over de belemmeringen waar financiële instellingen tegenaan lopen als ze willen investeren in biodiversiteit.
Financiële instellingen ondervinden vaak problemen als ze overwegen te investeren in biodiversiteit. Onze gasten bespreken wat de mogelijke obstakels zijn en hoe ze weg te nemen. Ze praten over wat er nu al in de praktijk en op systeemniveau wordt gedaan om te investeren in biodiversiteit. Hierbij speelt de overheid een belangrijke rol.
Is er een volledige economische systeemverandering nodig waarbij we naar een betekeniseconomie gaan, zoals Kees Klomp zegt? Betekent dit dat er later meer ecologen dan financiële experts werken bij banken en pensioenfondsen?
Onder leiding van journalist en moderator Frederique De Jong gaan met elkaar in gesprek:
- Peter van der Werf (Senior Manager Engagement, Robeco)
- Kees Klomp (Co-founder THRIVE Institute, Purpose Economy Professor of Applied Science at Hogeschool Rotterdam, Author, Speaker & Mentor)
- Willem Evers (Head Sustainable Finance Office, De Nederlandse Bank)
- Caroline van Leenders (Senior process manager sustainable transitions at Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Met in dit programma onder anderen
Peter van der Werf
Senior Manager Engagement, Robeco
Kees Klomp
Activist Researcher & Developer, Uneconomist, Economic System Change, Existential Economics, Reinventing Business Education
Willem Evers
Head Sustainable Finance Office, De Nederlandse Bank (DNB)
Caroline van Leenders
Senior process manager sustainable transitions at Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Lees meer
De Europese Taxonomie in de praktijk
Vanaf 1 januari 2022 geldt de EU Taxonomie als verplichting voor alle vermogensbeheerders en bedrijven van openbaar belang met meer dan 500 medewerkers. De groene EU Taxonomie is een tool die investeringen in duurzame economische activiteiten moet helpen stimuleren. Het is een nieuwe groene taal die bedrijven in de komende jaren moeten gaan leren.
Bedrijven moeten hun economische activiteiten transformeren zodat ze passen in die koolstofarme economie. De taxonomie helpt daarbij, door het benoemen van groene activiteiten.
Regenerative Economics
Kijk hier de opname terug van Regenerative Economics - met Kees Klomp, John Fullerton, Marleen Janssen Groesbeek en Hein Brekelmans
How can we find the path that will lead us beyond our current unsustainable economic system and the finance-dominated ideology that drives it? What does that mean for how we manage the free enterprise system? And how can you play a role as an impact finance professional to contribute to this system change?
Groen beleggen
De omvang van de wereldwijde herbebossing en natuurbehoud die de komende jaren moet worden ondernomen, is bijna onvoorstelbaar. Het biedt daarom een geweldige kans voor de kapitaalmarkten en beleggers. Het investeren in natuur kan door de vraag naar CO2-compensatie een solide rendement opleveren voor beleggers.
Andere afleveringen
Biodiversiteit x Finance (2021): #1 - Een Parijsakkoord voor de natuur
Waarom is biodiversiteitsherstel zo belangrijk en hoe gaat de financiële sector hier aan bijdragen?
Biodiversiteit x Finance (2021): #2 - Ecosysteemherstel in de praktijk
Waarom is een boom meer waard als hij gekapt is en hoe kunnen we dit veranderen voor grootschalig ecosyteem herstel?