Jaarlijks verdwijnen volgens schattingen 45.000 soorten organismen. Dit is niet alleen een verarming voor de natuur, maar heeft ook consequenties voor klimaat en economie. In de reeks Biodiversiteit x Finance gemaakt in samenwerking met Pakhuis de Zwijger praten we met experts over hoe de financiële wereld een bijdrage kan leveren om biodiversiteitsverlies te voorkomen. In de tweede aflevering staan de thema's langetermijninvesteringen en succesvolle voorbeelden van grootschalig natuurherstel centraal.
Voor dit grootschalig natuurherstel zijn disruptieve systematische veranderingen nodig. Dit is een complex en langdurig proces. Gelukkig zijn een aantal organisaties al druk bezig om op internationale schaal samen te werken aan concrete actie.
De gasten bespreken hoe we anders om kunnen gaan met natuurlijke bronnen en hoe het maken van lange termijn investeringen verstandiger is voor de financiële instellingen. Ook wordt er behandeld hoe de succesvolle initiatieven voor grootschalig natuurherstel kunnen worden uitgebreid.
Onder leiding van journalist en moderator Frederique De Jong gaan met elkaar in gesprek:
- Nanno Kleiterp (Chairman Supervisory Board & Green)
- Jasper Bertels (Senior Landscape Finance Specialist Commonland)
- Lidwin van Velden (Directievoorzitter Nederlandse Waterschapsbank)
Met in dit programma onder anderen
Lees meer
Nieuwe Europese regels tegen ontbossing
De Europese Commissie presenteert nieuwe regels voor producten waarvoor het vaakst bomen worden omgezaagd. Zo kan de consument erop rekenen dat er geen extra bos voor is verdwenen.
Groen Goud II
In Groen Goud 2 kijkt VPRO Tegenlicht naar de winst die te halen valt uit het herstel van ecosystemen in Spanje, Egypte en India.
De Nederlandse ecoloog Willem Ferwerda werd geïnspireerd door John Liu en besloot samen te gaan werken. Inmiddels is die samenwerking uitgegroeid tot een nieuwe organisatie, Commonland, een stichting met een duidelijke missie: het wereldwijd op grote schaal herstellen van ecosystemen. Het uitgangspunt is dat het goed herstellen van landschappen niet alleen ecologisch winst oplevert maar ook geld, werk en hoop voor de mensen die er wonen.
Nieuw biodiversiteitsfonds ASN bank gelanceert
Wil je investeren in het herstel van de balans tussen mens en natuur? Zie je de maatschappelijke relevantie én de economische mogelijkheden? Dan ben jij wellicht een pionier met interesse voor het, in november 2021 gestarte, ASN Biodiversiteitsfonds. Een fonds dat onder meer belegt in gezonde bossen en duurzame visserij.
Ondernemen in onzekere tijden: Het effect van inflatie, personeelstekort en hoge energieprijzen
Voor ondernemers en consumenten zijn het onzekere tijden. Welke kant gaat de economie op? Zaken als de inflatie, de stikstofcrisis, de energieprijs en het personeelstekort houden veel mensen bezig. Gaan we een recessie tegemoet? Of blijft de economie groeien? Op deze pagina verzamelt ABN AMRO veel informatie over de economie, producten en diensten om uw bedrijf te helpen in deze onzekere tijden.
Andere afleveringen
Biodiversiteit X Finance (2021): #1 - Een Parijsakkoord voor de natuur
Waarom is biodiversiteitsherstel zo belangrijk en hoe gaat de financiële sector hier aan bijdragen?
Biodiversiteit X Finance (2021): #3 - De financiële wereld op z’n kop
Hoe versnellen we de inzet van de financiële sector voor biodiversiteitsherstel?