We willen groene, leefbare en betaalbare steden bouwen voor iedereen. We willen ook dat de stad een fijne plek blijft om in te wonen én in te werken. Daarbij moeten we de stad ook voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. In dit seminar bespreken we wat vergroenen in deze context eigenlijk inhoudt, de essentie van het dataficeren en het meetbaar maken van het groen in de stad.
De initiatiefnemers van de Groene Stad Challenge hebben een methode gevonden om groene steden meetbaar te maken. Dit gebeurt op basis van data-analyses, satellietbeelden, luchtfoto’s en Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) die inzicht geven in hoeverre er vergroening is per wijk of buurt binnen gemeentes. Met deze gegevens wordt geëvalueerd wat goed gaat en waar verbetering mogelijk is.
Het nut van zulke initiatieven is dat gemeentes richtlijnen krijgen om het bedrijfsleven te betrekken bij het stimuleren van vergroening. Op deze manier kan er doelgerichte financiering komen voor specifieke projecten.
Dit programma, dat gemaakt is door Circl in samenwerking met Pakhuis de Zwijger, gaat in op hoe de Groene Stad Challenge de groene en leefbare stad meetbaar maakt en hoe dit steden vooruithelpt. We kijken naar hoe de gemeentes de adviezen in praktijk brengen. We focussen ons op de gemeentes Amsterdam en Almere en welke partijen zij betrekken bij het realiseren van deze groene ambities.
Met in dit programma onder anderen

Marian Stuiver
Hoofd van Program Green Cities bij Wageningen University and Research

Sacha Stolp
Regisseur Innovatieprogramma Toekomstbestendige Assets voor Gemeente Amsterdam

Sander van Voorn
Programmamanager Groene en Gezonde Stad voor Gemeente Almere

Lodewijk Hoekstra
Oprichter Greenlabel, presentator en ambassadeur groene leefomgeving
Lees meer

Groene Stad Challenge 2021
Groene steden en dorpen dragen bij aan het opvangen van klimaatverandering, het herstel van de biodiversiteit en de bevordering van de gezondheid van bewoners. Daarom daagt 'Groene Stad Challenge' alle gemeentes in Nederland uit om deel te nemen aan de Groene Stad Challenge 2021!

Zeven redenen om te investeren in een groene stad
Groen in de stad is heel belangrijk voor de klimaatbestendigheid van de stad en de leefbaarheid voor de inwoners. In de afgelopen jaren van recessie hebben veel gemeenten bezuinigd op het gemeentelijk groen. Nu is het tijd om het tij te keren en te zorgen voor vergroening. Daarom: zeven redenen om te investeren in een groene stad.

https://circl.nl/programma/het-nieuwe-register-duurzame-leefomgeving
Op dit moment ontbreken er laagdrempelige tools voor de bouwsector om snel inzicht te krijgen in de kwaliteit van de buitenruimte bij nieuw te bouwen projecten. Initiatiefnemer NL Greenlabel heeft daarvoor het Register Duurzame Leefomgeving in het leven geroepen.