Waar staan we in de transitie naar een circulaire economie? Hoe draagt een circulaire economie precies bij aan het oplossen van klimaatverandering, sociale ongelijkheid en biodiversiteitsherstel? Hoe voorkomen we dat circulariteit iets is van the happy few? En hoe creëren we samen de versnelling die nodig is?
De circulaire economie is in opmars. Steeds meer ondernemers zijn op zoek naar concrete handvatten om aan de slag te gaan in de circulaire economie. De transitie van een lineaire naar een circulaire economie is echter een complexe systeemverandering waarbij we iedereen nodig hebben en er niet altijd hapklare oplossingen voor de hand liggen.
Bedrijven hebben vergelijkbare dilemma’s waardoor ze soms niet verder komen of aarzelen om te beginnen met circulair ondernemen. Zo is er behoefte aan nieuw leiderschap, nieuwe vormen van samenwerkingen, afspraken, regels, andere vormen van financiering én nieuwe verdienmodellen.
In deze talkshow gaan we onderzoeken hoe we samen de spelregels kunnen veranderen om tot een versnelling van een toekomstbestendige economie te komen.
Deze talkshow is onderdeel van een themadag over circulair ondernemen. Na deze talkshow vervolgen we de middag met de aftrap van de reeks “Circulair Ondernemen: WTF?!” die het najaar maandelijks zal draaien bij Circl.
Speciaal voor ondernemingen die de switch naar circulair nog niet (volledig) hebben gemaakt maar dat wel willen, presenteren we de eerste vier belemmeringen op de Weg Tot Financiering. Een expert en een ondernemer vertellen de belangrijkste zaken in 15 minuten, de overige 15 minuten zijn voor jou om vragen te stellen.
Met in dit programma onder anderen
Juliëtte Boughouf
Partner THRIVE Institute
Melanie Wijnands
Marketing Communications Manager Circle Economy
Riiziane Golamun
Creative Thinker & Equity Advocate at Build the Table
Michel Scholte
Directeur en co-founder True Price & Impact Institute, Minister van de nieuwe economie
Mark Beumer
Hoofdonderzoeker, Populytics
Hein Brekelmans
Head Sustainable Finance Desk ABN AMRO
Later vandaag
13.00 – 13.30 | BELEMMERING #1: VERKEERDE PRIKKELS
Welke belemmeringen kom je als ondernemer of bedrijf tegen in de transitie naar een circulaire economie? In dit programma bespreken samen met jou en een expert belemmering #1: verkeerde prikkels – er is onvoldoende aanleiding voor ondernemers om af te stappen van het oude vertrouwde lineaire model naar het nieuwe onbekende circulaire model.
14.00 – 14.30 | BELEMMERING #2: ARBEID IS DUUR EN (NIEUW) MATERIAAL GOEDKOOP
Welke belemmeringen kom je als ondernemer of bedrijf tegen in de transitie naar een circulaire economie? In dit programma bespreken samen met jou en een expert belemmering #2: arbeid is duur en (nieuw) materiaal goedkoop – De circulaire economie werkt met gebruikte materialen en meer arbeid. Kortom het loont niet om circulair te ondernemen.
15.00 – 15.30 | BELEMMERING #3: JE KANS OP FINANCIERING BIJ EEN BANK NEEMT AF
Welke belemmeringen kom je als ondernemer of bedrijf tegen in de transitie naar een circulaire economie? In dit programma bespreken samen met jou en een expert belemmering #3: je kans op financiering bij een bank neemt af – banken nemen kredietbeslissingen op basis van verouderde lineaire risicomodellen.
16.00 – 16.30 | BELEMMERING #4: DE ONBEKENDHEID MET BIJSCHRIJVEN
Welke belemmeringen kom je als ondernemer of bedrijf tegen in de transitie naar een circulaire economie? In dit programma bespreken samen met jou en een expert belemmering #4: de onbekendheid met bijschrijven – zolang we in onze boekhouding de waarde van bedrijfsmiddelen blijven laten dalen door middel van afschrijvingen, gaan we het fenomeen bijschrijven nooit begrijpen.
Lees meer
Rode draden 2021
De 15 meest herkende belemmeringen voor bedrijven die circulair ondernemen
Circularity GAP report 2021
The Circularity Gap Report 2021 finds that circular economy strategies can cut global greenhouse gas emissions by 39% and help avoid climate breakdown. The 22.8 billion tonnes (Gt) of annual emissions associated with creating new products from virgin materials can be eliminated by applying circular strategies that drastically reduce the amount of minerals, fossil fuels, metals and biomass consumed by the world’s economy.