English

5 manieren om de natuur in je leven te omarmen

Vaker tijd doorbrengen in het groen maakt je een gelukkiger mens!

De druilige winterdagen brengen we vooral binnenshuis door, vaak vergezelt door Netflix en warme dekens. Toch is het goed om de Hollandse weersomstandigheden wat vaker te trotseren; talloze onderzoeken tonen aan dat tijd doorbrengen in de natuur positieve effecten heeft op je gezondheid. Mensen die in groenere wijken wonen hebben minder last van depressieve gevoelens, wandelen in het bos verlaagt stress en groene kantooromgevingen dragen bij aan de productiviteit van medewerkers.

Nu de dagen wat langer zijn hebben we al helemaal geen excuus meer om binnen te blijven. En  deze maand staat Circl.nl ook nog eens in het teken van ‘Back to Nature’, dus geven we je tips over hoe je op een simpelere manier vaker de natuur kunt opzoeken;

1. Op z’n Zweeds: Vaker buiten ‘spelen’ en frilufstliv

In Zweden omarmen ze leven met de natuur als een ware lifestyle én opvoedingsstrategie, ook wel bekend als ‘friluftsliv’.  Het aantal uren dat kinderen buiten spelen ligt in dit Scandinavische land een stuk hoger dan in Nederland. Een belangrijke reden hiervoor is dat Zweedse ouders zich minder druk maken om risico’s als vallen en schrammetjes of vieze kleren. Loslaten op z’n Zweeds dus; stimuleer je kinderen om buiten te ravotten en de Ipads links te laten liggen. Ga zelf ook wat vaker naar het bos of park, strand, kinderboederij of natuurgebied, met of zonder kinderen, en verwonder je over de seizoensveranderingen in de natuur.

Meer tips over kinderen opvoeden met de natuur als leidraad lees je in het boek ‘There’s no such thing as bad weather’ van de Zweedse auteur Linda Åkeson McGurk.

2.  Zelfpluktuinen: pluk je groenten en fruit rechtstreeks van het land

In steeds meer steden ontstaan er initiatieven waar je zelf de natuur in gaat om je eigen groenten en fruit te oogsten. In Amsterdam heb je onder andere de Fruittuinen van Amsterdam West waar je niet alleen het lekkerste fruit plukt in de boomgaard, maar ook terecht kunt voor workshops voor kids en volwassenen over bijvoorbeeld zelf groenten verbouwen. De smaak te pakken en woon je in de buurt van Amsterdam? Bekijk dan de lijst met zelfpluktuinen in de omgeving van Amsterdam. Woon je op het platteland? Haal dan wat vaker je eten van het land en ga langs bij de lokale boeren.

3.  Natuur in je dagelijkse routine

Snel je lunch opeten achter je laptop om je ontplofte e-mailbox weg te werken, eigenlijk is het contraproductief. Tijdens de lunch buiten wandelen zorgt voor een leeg hoofd, zodat je met frisse energie aan de middag begint. Of neem je laptop mee naar buiten en ga een kwartiertje in de zon werken. Ook je sportroutine kan ervoor zorgen dat je de natuur meer omarmt. Steeds meer sportklasjes vinden plaats in parken maar je kunt natuurlijk ook op eigen houtje hardlopen of buiten mountainbuiken. Ook je woonwerk-verkeer zit vol kansen, pak eens niet voor dat laatste stukje lopen de tram of bus, maar geef jezelf een beetje verbinding met de natuur door 10 minuten te lopen. Als laatste brengt ook lopend of fietsend boodschappen doen wat meer quality time met de natuur in je leven.

4.  Ga aan de slag met stekjes of richt je eigen moestuin in

Bijna niks brengt je dichterbij de natuur dan je eigen plantjes verbouwen. Je ziet hoe krachtig de natuur is en hoe je bloembol, zaden of stekje verandert in een volwaardige plant. Heb je een tuin of balkon dan kun je groots uitpakken, maar ook als je het zonder buitenruimte moet doen brengt een pot met (kruiden)plant al veel vreugde. Met de app ‘Makkelijke Moestuin‘ wordt tuinieren helemaal een makkie, de moestuincoach helpt je met de verzorging van je planten zodat je een mooie, vruchtbare oogst tegemoet gaat.

5.  Digitale detox

In de natuur ligt het een tempo een stuk lager, processen hebben geen haast en komen langzaam tot bloei. Om meer in verbinding te komen met de natuur moet wij ons gehaaste tempo en de rat-race van het dagelijkse leven achter ons laten. Dat betekent loskomen van je telefoon, ipad en tv en  de kunst van het vertragen leren. Begin met vaker genieten van het hier en nu; neem de tijd voor die lekkere koffie met perfecte schuimlaag, een praatje met de buurman of een prachtige zonsondergang. Kortom, doe het wat vaker rustiger aan doen en wees ook écht aanwezig. Te vaak denken we dat we dingen missen als we niet versnellen. Ironisch genoeg is het omgekeerde waar, als we niet vertragen, missen we alle schoonheid die voor onze neus staat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.