Tijs Tibbertsma en Tim Romaniuk komen vanwege hun werk met Social Point (een initiatief van ABN AMRO om kansen te creëren voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is) op veel plekken in het land en ontmoeten daar mensen met verschillende achtergronden. Maar ook onderling zien ze verschillen, zoals een generationeel verschil. Zij gingen met elkaar in gesprek over dit verschil, hun overeenkomsten en de verbindende kracht van Social Point.
Tijs: Ik wist al best vroeg dat ik iets betekenisvols wilde gaan doen. Niet achter mijn laptop zitten en de hele dag naar cijfers kijken. Ik wil meer het veld in en iets bijdragen, hoe groot of klein deze bijdrage ook is.
Tijdens mijn studie is dat gevoel versterkt. Ik merkte dat ik iets miste. Ik wilde me meer richten op het leveren van toegevoegde waarde. De studie die ik nu volg, Commerciële Economie: Marketing of Social Business, heeft dit gevoel alleen maar vergroot.
Tim: Waar komt dat vandaan?
Tijs: Ik heb vanuit huis uit altijd meegekregen dat ik respectvol met anderen om moet gaan, maar bij mij is dat denk ik doorgeslagen in dat ik altijd mogelijkheden zie om mensen ook echt te helpen. Dat is ook de reden dat ik deze stage heb gekozen, omdat Social Point hier mooi op aansluit.
Steeds meer mensen van mijn generatie vragen zich af hoe zij hun steentje kunnen bijdragen. Jullie generatie heeft de kennis en ervaring en wij kunnen de connectie met onze leeftijdsgenoten maken. Zo kunnen generaties elkaar versterken.
Tim: Ik heb het idee dat de maatschappij harder is geworden. Vroeger was er meer verbinding. De sociale samenhang voelde natuurlijker. Het is uiteraard ook wat je vanuit huis meekrijgt. Toen waren er ook veel verschillende bubbels waar je in kon blijven.
Als je uit je bubbel stapt en samen gaat werken, sta je sterker en kan je meer bereiken. Ik heb dat ook zo ervaren. Ik ben namelijk opgegroeid in Bilthoven, maar ging naar school in de wijken Overvecht en Kanaleneiland in Utrecht, daar werd ik echt uit mijn bubbel getrokken.
Als je op jonge leeftijd met dit soort inzichten wordt geconfronteerd, dan doet dat iets met je. Je gaat er een moreel kompas voor ontwikkelen. Vragen zoals ‘welke dingen in mijn invloedssfeer kan ik doorbreken?’ Ik ben ook altijd politiek actief geweest en probeer bij te dragen aan kansengelijkheid.
Dit werkte goed voor het zoeken naar verbinding. Als je vast blijft houden aan jouw eigen waarden en normen word je in een andere omgeving niet zo snel geaccepteerd. In een omgeving met veel verschillende mensen word je flexibeler, veerkrachtiger, omdat je beter met veranderingen om kan gaan. Dat gun ik iedereen.
Tijs: Ik ben opgegroeid in Rotterdam. Ik vind het heel waardevol dat ik vanaf jonge leeftijd al veel verschillende culturen heb gezien en ervaren.
Ik wilde wel nog ingaan op dat de maatschappij harder is geworden. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Een voorbeeld zijn mensen die in de schulden zitten. Vroeger heerste er veel schaamte rond dit onderwerp, maar er is nu veel meer empathie voor deze mensen.
Tim: Dat is ook zo, er zijn veel dingen uit de schaamtehoek getrokken. Mensen kunnen veel meer zichzelf zijn qua expressie, levenswijze en voorkeuren. Maar elkaar begrijpen is wel lastiger geworden.
Tijs: Ik denk dat het met elkaar te maken heeft. De maatschappij is zachter geworden door de ontplooiing, maar de verschillende groepen willen gewoon minder met elkaar te maken hebben.
De vaardigheden om iets te kunnen begrijpen zijn er, alleen het willen mist nog.
Tim: Met Social Point willen we dat ‘willen’ meer aanwakkeren. We zijn zo veel rijker als we met elkaar in verbinding staan.
Tijs: Social Point gaat ook over het verbinden van generaties. De kennis en kunde van de bank koppelen aan de jongvolwassenen die bezig zijn met lokale initiatieven, om samen van toegevoegde waarde te zijn voor mensen in nood. Dit zijn jongvolwassenen die zelf dingen hebben meegemaakt en nu de vraag stellen ‘wat kan ik doen zodat anderen niet hetzelfde overkomt?’
Tim: Daarom zeggen we dan ook, als je één iemand helpt, help je in ieder geval al één iemand. Kleine stapjes maken ook het verschil.
Tijs: Wees nieuwsgierig.
Tim: En maak verbinding. Ga zo neutraal mogelijk een gesprek in, zo stel je een oordeel zo lang mogelijk uit.
Ontdek meer
Social Point: Hoe we als bank bijdragen aan kansengelijkheid
Gelijke kansen voor iedereen, dat is waar ABN AMRO zich op richt. Niet iedereen kan altijd meekomen in de samenleving. Binnen ABN AMRO zijn er teams bezig met het creëren van kansen voor mensen voor wie dat niet altijd vanzelfsprekend is. Een voorbeeld van een dergelijk project is Social Point. Wij spraken Tim Romaniuk, programmamanager Social Point over waar hij en zijn team zich mee bezig houden.
Social Point voor financiële weerbaarheid en ondernemerschap
Als bank met een maatschappelijke missie zetten we ons in voor gelijke kansen. Want we zien dat lang niet iedereen kan meekomen in de samenleving. Op verschillende manieren zetten collega’s van ABN AMRO zich in om kansen te creëren voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Dat gebeurt onder andere via Social Point. Bekijk de pagina over Social Point op abnamro.com