Video

Innoveren is overleggen

DE BOUW BREEKT DOOR #7 - Leontien de Waal, Sector Banker Bouw, gaat op bezoek bij Dick van Ginkel, Technisch Innovatiemanager bij TBI WOONlab.

Geplaatst op 18 januari 2024

Leontien

Leontien de Waal

Sector Banker Bouw @ ABN AMRO

In deze aflevering van ‘DE BOUW BREEKT DOOR’ neemt Dick van Ginkel, Technisch Innovatiemanager bij TBI Woonlab ons mee naar The New Makers, een TBI co-maker van de houten conceptwoning “LOFT”, welke één van de twee WOONlabels is binnen de HOUTBaar lijn. Dick’s motto is ‘de aanhouder wint’, maar hoe pakt hij dat aan? Wat maakt Dick zo gedreven? Dat ontdek je in de video!

Proactiever zijn en vooruit kijken

Het is alweer een tijd geleden dat de film van voormalig politicus Al Gore uitkwam: ‘An Inconvenient Truth’. Voor Dick was dat het waarschuwingssignaal dat men ook in de bouw echt iets moest gaan doen aan het enorme grondstoffenverbruik, gezien de neveneffecten op het klimaat!

Als technische man werkzaam in de praktijk, zag hij elke dag letterlijk de hoeveelheden materialen en grondstoffen aan zich voorbijtrekken. Hij stelt dat wanneer we in 2050 niet met lege handen willen staan, er iets moet veranderen. Op dit moment wordt er slechts 8% van al het bouwmateriaal “hoogwaardig” hergebruikt.

Dick is onvermoeibaar met zijn inzet hiervoor en vindt dat je vooral altijd proactief moet zijn. Niet je hoofd laten hangen als aannemer wanneer het economisch een tijdje tegenzit. Regeren is vooruitzien.

Op tournee heeft een functie

Dick wordt het meest enthousiast van slimme dingen bedenken en die zo snel mogelijk in de praktijk brengen. Innoveren brengt ook veel overleg met zich mee. Ondanks dat dit niet is wat Dick het liefste doet, is het belangrijk om gesprekken te blijven voeren. Bij innovatie zie je al snel de stappen die voor je liggen, maar kan het voorkomen dat je een hoop mensen die achter je staan, vergeet mee te nemen in je verhaal.

Dick is veel intern en extern op tournee, of op roadshow, zoals ze dat binnen TBI zeggen. In deze roadshows vertelt hij waarom TBI bezig is met innoveren en hoe ze dit aanpakken. Hij maakt het heel praktisch én met handelingsperspectief, zodat iedereen weet wat zij zelf kunnen bijdragen.

Geduld loont

Innoveren is geen 100 meter sprint, maar eerder vijf keer een triatlon achter elkaar lopen. Het vraagt dus echt om uithoudingsvermogen van de hele organisatie, want je hebt iedereen nodig. Het bewustwordingsproces kan een lange tijd duren. Je moet niet gek opkijken als het anderhalf tot 2 jaar duurt, voordat je een nieuw bedacht product of concept ook echt kunt gaan aanbieden in de markt, aldus Dick.

Ondertussen struikel je nog wel een paar keer, maar dan moet je gewoon weer opstaan. Als van alles dat je oppakt zo’n 30 tot 40% in eerste instantie slaagt, mag je heel tevreden zijn. Geduld en een goede timing van jouw oplossing zijn belangrijke ingrediënten voor succes.

DE BOUW BREEKT DOOR

De Bouw Breekt Door is een videoserie waarin we in gesprek gaan met duurzame impact makers in de bouw-, installatie- en infrasector. Zij staan met de voeten in de klei en werken aan duurzame innovaties die de status quo binnen de bouwsector doorbreken.

Met hun inzet en enthousiasme inspireren ze anderen om te versnellen en (meer) duurzame stappen te maken. De duurzame impact makers duiden niet alleen wat hun duurzame uitdagingen zijn, maar ook hoe ze die uitdagingen aanpakken. Laat je inspireren!

Over Dick

Dick van Ginkel is pragmatisch tot in de tenen. Als technisch innovatiemanager kent hij de bouwregelgeving als geen ander en is een groot voorstander van wet- en regelgeving die een zetje in de goede, duurzame richting geven. Maar als het leidt tot meer complexiteit, uitnodigt tot greenwashing of juist achterblijvers in het zadel houdt, dan is hij er snel klaar mee.

Hoe zeer hij ook van techniek houdt, in zijn duurzame missie zoekt hij juist altijd naar de simpelste, meest lowtech oplossingen, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van energiezuinige woonconcepten.

Daarnaast zijn de forse hoeveelheden materialen en grondstoffen die worden verbruikt de grote uitdaging van de bouwsector. TBI woonlab is het innovatielab voor nieuwe woningconcepten van de TBI bedrijven.

Zo introduceerde TBI woonlab vorig jaar de CO2-ling: een ‘CO2 okee’ variant van de bekendste TBI conceptwoningen die nu al voldoen aan de uitstootnormen van 2025. En let wel: het gaat om normen gerelateerd aan materiaalgebruik in woningen (embodied carbon), want energiezuinig, dat waren ze al!

De Bouw Breekt Door
Sector Banker Bouw Leontien de Waal gaat op bezoek bij duurzame impact makers.
Naar reeks