Bezine-auto’s maken in 2030 geen onderdeel meer uit van het Amsterdamse straatbeeld. Eén van de vele voorbeelden die laat zien dat steden verantwoordelijkheid nemen en vaker uitdagingen zoals vervuiling op eigen houtje aanpakken.
Groei, woningentekort, duurzaam wonen, mobiliteit, bereikbaarheid, energieverbruik, leefbaarheid en inclusiviteit, allemaal belangrijke vraagstukken die alle inwoners van steden raken. Oplossingen hiervoor vinden we dan ook alleen samen. Iedere stadsinwoner heeft een unieke, waardevolle bijdrage te leveren. Jij bent stadsmaker en daarom roepen we je op om samen te komen tijdens WeMakeThe.City.
WeMakeThe.City
De tweede editie van WeMakeThe.City vindt plaats van 17 en 23 juni en de hele Metropool Regio Amsterdam staat deze week in het teken van stedelijke uitdaging en oplossingen met spraakmakende conferenties, inspirerende bijeenkomsten, bijzondere tentoonstellingen en niet te vergeten stadmakers. Circl en ABN AMRO zijn dit jaar voor de tweede keer onderdeel van dit bijzondere festival dat steden beter maakt. Op twee thema’s, circulariteit en mobility-as-a-service, delen we kennis, verbinden we stadsmakers, bedrijfsleven, stichtingen en duurzame helden en werken we samen aan toekomstbestendige oplossingen.
Stadsvervoer als dienst
Stel je eens voor, je kunt met één app je hele reis van deur tot deur regelen of je nu met de trein, tram of (deel)fiets gaat. Dat noemen we mobiliteit als dienstverlening. We bezitten minder en delen meer, wat betekent dit en hoe gaat deze trend steden veranderen? In Circl en ABN AMRO leer je alles over de ontwikkeling van mobility-as-a-service tijdens de conferenties Getting Around Smart . Hoe zorg je voor een bereikbare en leefbare stad met zo min mogelijk auto’s? Stel je eens voor dat we meer stadstuinen, recreatiemogelijkheden en speeltuinen krijgen door alle overbodige parkeerplekken een nieuwe bestemming te geven. Je hoort de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied en best practices in het programma Autoluwe Steden.
Slimmer grondstoffengebruik
Restwarmte inzetten om huizen te verwarmen, afval omzetten in waarde, maar bovenal een stad waarin we slimmer en efficiënter omgaan met grondstoffen. Een grote opgave voor steden waarbij samenwerking tussen alle partijen onmisbaar is. Hoe zorgen we dat steden veranderen in circulaire hubs waar we grondstofkringlopen sluiten en onze afvalberg tot een minimum wordt beperkt?
In het programma Beyond the Inner Circle hoor je alles over de kansen en knelpunten voor een effectiever grondstoffengebruik in de stad. Meer geinteresseerd in een holistische blik op circulariteit, de donuteconomie en hoe Amsterdam Doughnutproof kan worden? In het programma Complete Turn Over leer van de bedenker van de donuteconomie, Kate Raworth en wethouder Marieke van Doorninck wat dat betekent voor de integrale aanpak van energie, afval en grondstoffen.
Lees meer

Beyond the inner circle
Collectief duurzaam bouwen aan een metropool zonder afval
Showcases genoeg voor circulaire bouw en gebiedsontwikkeling, maar nu is het tijd voor de volgende stap. Hoe kan iedereen meebouwen aan en profiteren van een metropool zonder afval? Met onder andere Ehad Sayed (Biohm), Maayke Damen (Excess Materials Exchange) en Michel Baars (New Horizon).

Mobility Conference #1: Getting around Smart
Technology and data are getting more and more important in mobility, but who’s controlling access, and therefore the rules of the game? It's been years since it was, seemingly, an infinite source of possible solutions. Today, it is an integral part of how the city works, like e-mobility and sharing-schemes. But who’s controlling access, and therefore the rules of the game? And can systems like Mobility-as-a-Service function within the rules of the commons?

Complete Turn over
Amsterdam wordt donutstad. Leer van de bedenker van de donuteconomie, Kate Raworth en wethouder Marieke van Doorninck wat dat betekent voor de integrale aanpak van energie, afval en grondstoffen. Ontmoet de circulaire initiatieven uit de regio die ervoor moeten zorgen dat dit ook echt gebeurt en doe mee aan de workshop om jouw eigen bedrijf doughnut-proof te maken.

Mobility Conference #2: Autoluwe Steden
Over de hele wereld ontstaan plannen om de openbare ruimte te gebruiken voor andere doelen dan rijbanen en parkeerplaatsen. Daarmee komt na ruim zeventig jaar een einde aan de dominantie van de auto in onze straten. Ook Amsterdam en Haarlem hebben concrete plannen voor een nieuwe verdeling van de openbare ruimte, die moeten zorgen voor groenere, schone en gezonde steden.