Workshops

donderdag 30 mei, 12.30 - 17.00

CSRD: Vloek of zegen?

Duurzaamheidsregulering: vloek of zegen?
Header-beeld-holiehub_csrd_vloek_of_zegen
Aanmelden

Gratis toegang

Holie Hub

Abdijstraat 49a, 5473 AD Heeswijk Dinther

In samenwerking met

duurzaamheidNL logo
sustainablecapitalgroup_SCG-logo-white-cmyk
Bouwend Nederland Logo
rabo logo

De CSRD geldt nu al voor grote bedrijven en zal binnenkort ook naar het MKB uitgebreid gaan worden. Ontdek hoe je de CSRD voor jou kunt laten werken.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken op de locatie. Mogelijk is het programma wel later online terug te kijken via circl.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal. Meld je aan.

CSRD

Sinds januari 2024 geldt er een wettelijke verplichting voor grotere bedrijven om te rapporteren op het gebied van duurzaamheid, de zogenoemde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Deze verplichting heeft als doel inzicht te geven in hoe duurzaam een bedrijf onderneemt. Als bedrijf, duurzaamheidsmanager, accountant of financier is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat dit nu precies betekent.

Daarnaast wordt CSRD in de komende tijd verder uitgebreid richting het MKB. En wil je als MKB-bedrijf je producten en diensten blijven leveren, dan moet je nu al de nodige informatie op het gebied van duurzaamheid aan je klanten kunnen overhandigen.

Voor sommigen is de CSRD een drijfveer om verdere verduurzaming aan te jagen, voor anderen een hoofdpijn dossier. Schrijf je in voor dit evenement om te leren hoe de CSRD voor jou kan werken.

 

Te ver gaan is even verkeerd als tekortschieten
– Confucius

Paniek

In de praktijk zien wij soms de paniek in de ogen van de medewerkers van de bedrijven die moeten voldoen aan deze CSRD-verplichtingen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Zeker niet omdat wij dagelijks samenwerken met bedrijven die een uitstekend moreel kompas hebben en juist op zoek zijn naar hoe ze zich het best tot deze nieuwe wet- en regelgeving kunnen verhouden.

Goed gesprek

Daarom tijd voor een goed gesprek over CSRD. Hoe werkt het? Schieten we door of schieten we tekort? Is het een vloek of een zegen? En wat kunnen wij hieraan doen? We gaan in debat onder leiding van Werner Schouten, Directeur van de Impact Economy Foundation. En krijgen meer inzicht door de praktijkervaringen van ondernemers en financiers. Sprekers zoals Else Bos en Theo Borgman zijn aanwezig.

Meteen een kans om het mooiste SDG-HOUSE van Brabant in de Abdij van Berne te zien, en na afloop een Abdijbiertje (of alcoholvrij alternatief) te drinken.

Workshops

Er zullen deze middag 3 workshops gegeven worden. Bij de inschrijving kun je aangeven voor welke workshop je je wil aanmelden. Lees hieronder meer over de verschillende workshops:

1) Dubbele materialiteitanalyse
Stap 1 om aan de slag te gaan met CSRD is een dubbele materialiteitanalyse; de invloed van jouw organisatie op mens en milieu (inside-out visie) en de kansen en risico’s die duurzaamheidsontwikkelingen hebben op de organisatie (outside-in visie). Wat betekent dit voor jouw organisatie?

2) Stakeholder analyse
Wie worden er allemaal beïnvloed door jouw organisatie? En welke stakeholders kunnen de organisatie beïnvloeden? En op welke manier dan? Een stakeholderanalyse is het startpunt om te bepalen welke effecten moeten worden meegenomen in de rapportage. Maar hoe bepaal je wie allemaal moeten worden meegenomen?

3) Data verzameling
Voor CSRD moet nogal wat data verzameld worden. Maar waarover dan precies? Hoe moet die data eruit zien? En hoe pak je dat aan? In deze workshop gaan we in op deze en andere vragen.

Programma

  • 12:30 - Inloop
  • 12:45 - Opening door Abt Denis Hendrickx en lunch
  • 13:30 - Opening door Werner Schouten
  • 13:40 - Keynote speaker

    Dirk Brounen - Professor of Real estate Eeconomics, Tilburg University & TIAS Business School

  • 13:55 - Panel: Hoe CSRD bijdraagt aan lange termijn waarde creatie

    Panelleden:
    Guy de Sevauz - Invest-NL
    Bart de Beer - Inno-Energy
    Bernice Razenberg - Future Generations Board ABN AMRO
    Esther Leferink - Rabobank Future Fit

  • 14:15 - Panel: CSRD in de praktijk

    Panelleden:
    Marthijn Junggeburth – Manager duurzaamheid Royal Swinkels
    Toeleverancier van Royal Swinkels
    Robert Koolen - Directeur Duurzame ontwikkeling Heijmans
    Gerhard Hospers - BMN (toeleverancier van Heijmans)

  • 14:35 - Pauze
  • 15:00 - 3 Parallelle workshops

    LET OP! Maak een keuze voor één van de drie workshops bij het aanmelden. Voor een inhoudelijke beschrijving van de workshops, zie hierboven.

    1) Dubbele materialiteitanalyse

    2) Stakeholder analyse

    3) Data verzameling

  • 16:00 - Plenaire afsluiting o.l.v. Werner Schouten
  • 16:30 - Borrel