2024
11 maart tot 16 maart

Week van de Circulaire Economie 2024

Herbeleef de week!

De Week van de Circulaire Economie 2024 zit er op, maar hier op onze website kun je de week herbeleven.

Zo kun je de officiële opening terugkijken, waarbij we met elkaar en experts in gesprek gaan over de Circulaire Economie. Of kijk tot en met 31 maart 2024 de Meaningful Movies2040‘ en ‘La Croisade‘ gratis via onze site, je hoeft alleen een gratis account aan te maken. Ook kun je gebruikmaken van een maand gratis proefabonnement voor films met een boodschap. Met dank aan onze partner Cinetree.

We hebben veel interessante rapporten, programma’s en artikelen voor je verzameld om je verder te verdiepen in de onderwerpen van de Circulaire Economie. Kijk ook op de dagpagina’s onder Verdieping en Ontdek meer voor regio-specifieke informatie.

Doe in 60 minuten de Crash Course Circulaire Economie en leer alles wat je in beginsel moet weten van circulariteit, aan de hand van theoretische inzichten en praktische voorbeelden.

In vier videoportretten nemen je mee op bezoek bij ondernemers die circulair ondernemen, wat betekent dat je als ondernemer geen afval of vervuiling veroorzaakt, maar juist grondstoffen en waarde behoudt.

Kijk ook de foto’s terug die we gemaakt hebben tijdens onze events in Amsterdam, Rotterdam en Zwolle.

En Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat ging op bezoek bij Tarkett, een bedrijf dat circulaire vloeren maakt die eindeloos recyclebaar zijn, waar ze een videoboodschap opnam om alle Doeners van de Circulaire Economie een hart onder de riem te steken en iedereen aan te sporen om vooral door te gaan.

Veel plezier bij het herbeleven van de Week van de Circulaire Economie!

 

Ruim baan voor de doeners!

Deze editie van de Week van de Circulaire Economie staat in het teken van de doeners, hun leiderschap en hun reis. Iedereen kan het verschil maken, maar we weten ook allemaal dat het niet makkelijk is om te beginnen én om het vol te houden.

Deze week zetten we daarom de doeners in het zonnetje. Aanpakkers die ons de weg wijzen en zich elke dag weer hardmaken voor een betere samenleving die begint bij een duurzamere economie.

We belichten tijdens de programma’s zowel de inspirerende kanten en successen, als de moeilijke momenten en zware keuzes. We steken daarmee graag iedereen die een verschil wil maken een hart onder de riem om door te gaan! Verder, sneller en op grotere schaal.

Dit jaar gaat Circl Movement het land in om in de regio’s Zwolle, Rotterdam en Amsterdam doeners te ontmoeten en handvatten aan te reiken.

Zet jij samen met ons de volgende stap in het versnellen van circulaire impact tijdens de Week van de Circulaire Economie 2024? Bekijk ons progamma en meld je aan!

Klik hieronder op één van de dagen om naar het dagprogramma te gaan, of gebruik de navigatie bovenin de site.

Van goed begin naar booming business

Op 14 maart 2024 wordt de jaarlijkse Nationale Conferentie Circulaire Economie gehouden in Nijmegen.

Het doel voor 2050 is helder: Nederland zal volledig circulair zijn. In een circulaire economie streven we naar slim en efficiënt gebruik van grondstoffen en producten. Hoewel Nederland goed op weg is, is versnelling en opschaling essentieel, en dat vergt inspanningen.

Eén van de uitdagingen ligt bij de toegang tot financiering, een onderwerp dat centraal staat tijdens het plenaire programma op 14 maart. Ook wordt er stil gestaan bij andere uitdagingen en kansen, en is er een boeiend en gevarieerd programma samengesteld.

Let op: voor fysieke deelname is het evenement volgeboekt, maar je kunt nog steeds deelnemen aan het online programma. Meld je aan!

Meld je aan
Over de Week van de Circulaire Economie

De Week van de Circulaire Economie is een initiatief van Het Versnellingshuis, een landelijk programma dat het Nederlandse bedrijfsleven helpt circulair te ondernemen.

Het is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, MVO Nederland, Het Groene Brein, VNO-NCW en MKB-Nederland.

Net als voorgaande jaren is Circl op de locatie hoofdkantoor ABN AMRO wederom het hoofdkwartier voor de Week van de Circulaire Economie.

Ook dit jaar vindt de Nationale Conferentie weer plaats, waarin het gesprek zal gaan over de toegang tot financiering om systeemverandering teweeg te brengen.

Verdieping

Rapporten en verdiepende informatie

Hieronder staat een selectie van relevante rapporten en achtergrondinformatie die betrekking hebben op de thema’s van de Week van de Circulaire Economie.

Circle Economy - The Circularity Gap Report 2024

The circular economy is more popular than ever, but global circularity is falling steadily. How can we reverse this downward trend? The Circularity Gap Report 2024 identifies the key enablers of policy, finance and labour to accelerate progress towards the circular economy.

Download
Versnellingshuis Nederland Circulair! - Rode Draden 2024 - De pilotfase voorbij

Welke belemmeringen ervaren bedrijven die circulair onder nemen op dit moment bij het opschalen? En welke succesvolle oplossingen zien we hier al voor? Deze twee vragen staan centraal in de notitie Rode Draden 2024.

Download
ABN AMRO - De milieuschade van Nederland in cijfers

Met scenario's huidig beleid en Fitfor55 doorberekend voor 2030.

Download
ABN AMRO - Miljardenschade aan biodiversiteit noopt tot radicale stappen

De schade van de Nederlandse productie en consumptie aan biodiversiteit.

Download
Het Groene Brein - Samenwerken voor PaaS

Product-as-a-Service speelt een belangrijke rol in de transitie naar een circulaire economie en biedt allerlei kansen. Daarom heeft Het Groene Brein een Community of Practice opgezet van zeven ondernemers die een circulair PaaS model nastreven.

Download
ABN AMRO - 2022 Climate Strategy & Targets

Climate change is one of the biggest challenges of our time and ABN AMRO is committed to making a difference. CEO Robert Swaak: "Our climate strategy is a plan of action and presents our principles, priorities and key levers."

Download
ABN AMRO - Impact Report 2022

This report is based on our 2022 assessment, which examines the impact of ABN AMRO’s business, strategy and activities on the bank’s four main stakeholder groups: clients, employees, investors and society.

Download
Integrale Circulaire Economie Rapportage 2023

De Nederlandse regering wil in 2050 een volledig circulaire economie bereiken en ziet monitoring als een belangrijk instrument om de voortgang van de transitie te kunnen volgen. Daarom maakt het PBL op verzoek van het kabinet eens in de twee jaar een Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER) die de stand van zaken weergeef van de transitie naar een circulaire economie in Nederland en handvaten biedt om die transitie te versnellen.

Circulair financieren met de Circular Risk Scorecard

De projectgroep Risk, bestaande uit o.a. experts van Rabobank, ABN AMRO, ING, Triodos en Invest-NL, is afgelopen jaar aan de slag gegaan om door een ‘circulaire bril’ naar financiering van circulaire ondernemers te kijken. Zij hebben hiervoor een generieke, publiekelijk beschikbare tool ontwikkeld waarmee de kansen en risico’s van circulair ondernemen beter kunnen worden ingeschat: de Circular Risk Scorecard (CRS).

Crash Course Circulaire Economie

Leer de basisprincipes van de circulaire economie in 60 minuten.
Aan de hand van theoretische inzichten en praktische voorbeelden leer je alles wat je in beginsel moet weten van circulariteit. Wat is het? Wat levert het op? En waarom is het belangrijk dat we de overstap van een lineaire economie naar een circulaire economie moeten maken?

Begin hier
Maak je persoonlijke actieplan voor jouw rol in de transitie naar een Circulaire Economie in 2024: Mijn Actieboek

Om de strijdkreet ‘DOEN’ kracht bij te zetten, ontwikkelde Circl dit actieboek. Dit actieboek ondersteunt je om gedurende de week te reflecteren op jouw rol als professional in de transitie naar een circulaire economie.

Het invullen van het actieboek resulteert in een concreet, persoonlijk stappenplan naar een circulaire toekomst. Je kunt dit document gebruiken om aantekeningen te maken bij programma’s, doelen te formuleren voor jezelf voor 2024 en om te reflecteren op jouw rol of jouw organisatie in de transitie naar een circulaire economie.

We raden je aan om Adobe Acrobat Reader te gebruiken, omdat je daarmee het actieboek ook kunt invullen en ingevuld kunt opslaan.

Download

Partners

Circl wil graag de volgende partijen bedanken, die ons helpen om van de Week van de Circulaire Economie een succes te maken:

Vorige edities van de Week van de Circulaire Economie

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk ook de programma’s van eerdere edities van de Week van de Circulaire Economie.

Klik op de button en kies je editie.

Bekijk eerdere edities