English

Circl in tijden van coronacrisis: ‘Hoe gaat het met jou?’

Een interviewreeks waarin verschillende Circl collega’s vertellen hoe ze omgaan met de crisis waarin we leven.
Lotte de Groot
8 april 2020

Onze wereld staat compleet op z’n kop. Plotseling werken we thuis, wat in combinatie met het huishouden niet altijd handig is. Sommigen van ons zijn ook nog thuisjuf of -meester. En als je daarnaast ondernemer bent, loopt je emmer aardig vol. De enige constante factor in deze tijd: onzekerheid. Hoe gaan anderen hiermee om? En vooral: hoe houden ze de moed erin? 

We staan er niet alleen voor. Door kennis en ervaringen te delen, wekken we creativiteit op. Die hebben we hard nodig om ons door deze crisis heen te slaan.

Deze week is Caroline Kwakkernaat aan het woord. Als operationeel manager zorgt ze dat Circl strak georganiseerd is. Zo is ze verantwoordelijk voor alle contracten en budgetten. Ook haar liefde voor mensenwerk kan ze prima in haar baan kwijt: ze optimaliseert constant processen, waardoor gasten volop van Circl kunnen genieten. Nu Circl gesloten is, vroegen we haar: hoe gaat het met je en waar houd je je mee bezig?

Een stuk minder contact met collega’s, gasten en ook vrienden. Even wennen, of niet?
Ja, zeker! Maar het gaat prima, ik ben nuchter ingesteld en realistisch. Ik focus zo veel mogelijk op wat we nog wél kunnen doen. Hopelijk komen we dan snel door deze tijd heen.

Wat kun je dan nog doen? Is er wel voldoende werk?
Waar het kan, houden we iedereen zo goed mogelijk aan het werk. Zo doen we nu de grote schoonmaak in plaats van de gewone dagelijkse. Onze hostesses hebben tijd om het voorraadhok op te ruimen en processen uit te werken. Natuurlijk gebeurt alles binnen de veiligheidsnormen.

Voor mezelf ligt er ook nog werk. Denk aan de digitale groepsschijf opschonen, kijken of onze processen nog up-to-date zijn en onderzoeken wat we nu moeten doen om straks, als deze narigheid voorbij is, weer op volle kracht vooruit te kunnen. Het is wat het is; er is nu eenmaal minder werk en dat moeten we accepteren. Tegelijkertijd is het ook een goed moment om weer eens orde op zaken te stellen.

Waar ligt voor jou persoonlijk de nadruk op?
Aan het werk blijven! Een paar keer per week met collega’s bellen, horen hoe het gaat. Persoonlijk contact is nu hartstikke belangrijk. Daarnaast werk ik naar de heropening van Circl toe. Er is nog genoeg te doen.

Waar ben je nu het meest bang voor? En waarom?
Buiten al het vreselijk leed dat deze ziekte met zich meebrengt, ben ik niet bang. Ik ben vooral realistisch: wanneer dit voorbij is, is echt niet alles weer gewoon. Er ligt een enorme uitdaging voor ons om Circl weer vol en bruisend te krijgen, met inspirerende gasten die gewoon komen vergaderen of weer aan de slag gaan met het versnellen van de circulaire economie.

Veel zieken en doden, aanstaande faillissementen en wellicht een flinke recessie. Hoe passen duurzaamheid en circulariteit volgens jou in deze situatie?
Voor mij persoonlijk gaat duurzaamheid nu over ‘zorgen voor’. Ik heb gisteren al mijn vrienden een kaart gestuurd, krijgen ze deze week wat liefde in de brievenbus. Mijn schoonouders heb ik bloemen gestuurd. Even aandacht, maar dan anders. En normaal gesproken kook ik eens per maand voor eenzame ouderen. Dat kan nu natuurlijk niet. Maar ik bel, breng bloemen en af en toe een maaltijd bij ze langs.

Wat zou jij alle ondernemers in Nederland mee willen geven om deze tijd door te komen?
Laat het hoofd niet hangen, ook morgen komt de zon weer op!

Wat is het eerste wat je gaat doen als Circl weer opengaat?
Mijn collega’s een knuffel geven!

 

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.