Artikel

Circl Update – We moeten niet vergeten waar we vandaan komen!

Lotte de Groot, Programmamanager bij Circl, vertelt over de terugkomst van Circl in het hoofdkantoor van ABN AMRO op de Zuidas.

Geplaatst op 27 juli 2023

Lotte de Groot – header

Lotte de Groot

Program manager at Circl, initiative of ABN AMRO

De afgelopen twee blogs gingen over de uitbreiding van Circl Movement naar andere delen van het land. Maar voordat we daar zijn ingeburgerd, opereren we nog vanuit de Zuidas. Alleen niet vanuit ons geliefde houten huis, maar in de hoge toren daarachter, het hoofdkantoor van ABN AMRO.

Ik had eerlijk gezegd in het begin best wel wat twijfels om vanuit hier onze missie voort te zetten. We gingen noodgedwongen terug de corporate jungle in met haar stroperige processen. Ik vroeg me af of we nog wel de vrijheid zouden krijgen om in de voorhoede van duurzaamheid te opereren en of we de samenwerkingen konden voortzetten zonder de neutrale huisvesting van CIRCL.

Inmiddels zijn deze twijfels omgeslagen in hoop en nieuwe energie. We zijn onderdeel van een relatief nieuwe afdeling op het gebied van duurzaamheid binnen de bank, het Sustainability Centre of Excellence. Deze afdeling is verantwoordelijk voor het beleid op het gebied van duurzaamheid en de implementatie daarvan voor heel ABN AMRO. Daarom passen wij als Circl met onze missie ook goed binnen deze afdeling.

Bij het oprichten van Circl is er bewust voor gekozen om wat verder van onze moeder ABN AMRO af te staan, hetzelfde geldt ook voor onze huisstijl en tone of voice. Het gebouw CIRCL voelde daarom met al die hergebruikte materialen als een totaal andere wereld dan het hoofdkantoor.

Wanneer er rondleidingen werden gegeven begonnen we vaak op het pleintje tussen beide gebouwen om het verschil van de oude economie (metaforisch weergegeven door het hoofdkantoor) en de nieuwe impact economie (waar we bij Circl aan werken) aan te duiden. Met deze verhaallijn creëerden we ruimte om relaties te starten die we vanuit ABN AMRO minder snel konden aangaan.

Juist het ecosysteem van partners dat we in de afgelopen jaren om ons heen hebben gecreëerd, zorgde ervoor dat we haarfijn konden definiëren welke kant de duurzame transitie zich op bewoog. Waar het kon, maakten we de connectie met ABN AMRO. Bijvoorbeeld door experts van ABN AMRO een podium te bieden in de programma’s die we maakten. Of we nodigden onze collega’s uit om inhoudelijk deel te nemen aan de programmering. Op deze manier zorgden we voor een uitwisseling van kennis tussen pioniers in de markt en ABN AMRO.

Ondanks dat het een interessante en vruchtbare samenwerking was, vind ik dat ABN AMRO nog wel een tandje bij mag zetten om de transitie te versnellen. Sinds 2018 heeft ABN AMRO duurzaamheid in de kern van haar strategie opgenomen en zijn er veel goede initiatieven ontstaan. ABN AMRO heeft bijvoorbeeld, in samenwerking met Circl, gewerkt om het Impact Nation programma op te bouwen.

Met de hulp van ABN AMRO zijn de business innovation workshops die in CIRCL zijn ontstaan opgestart. Ook Circl Academy vond zijn oorsprong bij ons en heeft later een plekje gekregen aan de tak van HR. ABN AMRO heeft onder andere zelf nog het aangaan van duurzame deals opgenomen in haar KPI’s en inmiddels zijn er mogelijkheden voor het verstrekken van transitieleningen.

Nu wordt het tijd dat dit alles bij elkaar gaat optellen. Wat is er nodig om op te schalen? Ik denk dat ondersteuning van hoger management van ABN AMRO nodig is om deze initiatieven groot te maken, te integreren in onze business-as-usual; en te innoveren en investeren in duurzame innovatie.

Wij kunnen als Circl hieraan bijdragen, omdat we kennispartners in ons netwerk hebben die voorlopers zijn op het gebied van duurzaamheid. Daarmee brengen we een frisse wind van kennis en connecties binnen ABN AMRO. Wij weten uit ervaring dat je het hoofd met het hart moet verbinden, en dat je van ‘moeten’ naar ‘willen’ wilt gaan. Systemen veranderen niet vanzelf: uiteindelijk zijn het de mensen in het systeem die verandering teweeg brengen.

Onze nieuwe positie binnen ABN AMRO biedt daarmee intrigerende kansen en zorgt dat we nog beter kunnen helpen bij het tot stand laten komen van een verandering. We moeten niet vergeten waar we vandaan komen; onze partners hebben ons mede gemaakt wie wij zijn.

We willen deze banden dan ook blijven koesteren, zodat we een stevige voet buiten de deuren van ABN AMRO laten staan. Tegelijkertijd hebben we de mogelijkheid om een nog stevigere voet binnen het financiële systeem te zetten. Met twee voeten stevig op de grond zijn we meer geaard dan ooit. Ik kijk dan ook hoopvol naar de toekomst en de impact die we gaan maken.