Het is juli 2023, inmiddels is CIRCL gesloten en zijn we met het nieuwe team het volgende hoofdstuk ingestapt. Er zit veel energie in de club, waarbij de kansen en uitdagingen zich opstapelen. Ons aanvalsplan wordt steeds concreter en alles is erop gericht om impact te maken en de strategie van ABN AMRO te versterken op het gebied van duurzaamheid.
Allemaal leuk natuurlijk, maar wat betekent impact maken voor een niet-wetenschapper, voor iemand die privé nog niet alles voor elkaar heeft? Kortom; wat betekent impact maken voor mij? Ik heb het idee dat ik de afgelopen maanden niet al te best bezig ben geweest. Sterker nog, afgelopen weekend ben ik in Oostenrijk geweest voor de Formule 1. Een mega festijn waar 70.000(!!!) Nederlanders op afkwamen. Laten we zeggen met 10.000 auto’s, vrachtwagens en al het andere wat rolt. Daar bovenop kwam de rest per vliegtuig.
De Formule 1 heeft ook ambitie om impact te maken en wil in 2030 emissie vrij zijn. Ik kan nog niet helemaal achterhalen hoe ze dat gaan doen. Ik heb er in ieder geval niets van gezien in Oostenrijk. “Ga dan niet”, zou je zeggen, maar daar zit hem wat mij betreft de kneep. Wanneer we onszelf dingen gaan ontzeggen raakt niemand gemotiveerd. Daarom is mijn suggestie om initiatieven te steunen en stimuleren die bijdragen aan een emissie-vrij evenement.
Het is op dit moment niet mogelijk om als bezoeker een elektrische auto op te laden bij het circuit, laat staan een paar duizend auto’s. Afval scheiden doet men niet aan, want dat zou te veel gedoe zijn. Van statiegeld bekers heeft men daar nog nooit van gehoord, ze gebruiken gewoon wegwerp plastic inclusief rietjes.
Dit zijn enkele kleine voorbeelden van hoe het nu geregeld is, die voorkomen dat mensen ander gedrag gaan vertonen. Zeker in groepen is het bizar om te zien hoe wij ons als Nederlanders gedragen. Helaas moet ik toegeven dat ik daar soms zelf ook aan meedoe. “Als een ander het doet dan kan het geen kwaad als ik het ook doe”, dat is vaak de gedachte die erachter zit.
Van autoracen en bierdrinken terug naar de realiteit. Wat gaat er met CIRCL, het gebouw gebeuren? We zijn als team en bank goed betrokken bij het project voor de herbestemming van CIRCL. De nieuwe eigenaar heeft een marktvraag uitgezet voor de demontage en verplaatsing van CIRCL. Hierbij staan circulariteit, herkenbaarheid, de legacy van de Circl Movement, leren, partnerships en financiën centraal. Dit wordt een super interessant traject waarbij we kunnen toetsen of de uitgangspunten van het gebouw, geformuleerd in 2017, volstaan in de huidige tijd. Wat wordt de next move en wat kunnen we hier met z’n allen van leren? We houden je op de hoogte!
Een belangrijke vraag in dit proces is; welke waarden voeren de boventoon? Een besluit puur op financiën kan een goed besluit zijn, maar is dat ook een juist besluit? Ik ben er inmiddels van overtuigd dat dit te eenzijdig is, andere waarden als social return, ecologische impact en voorbeeldgedrag moeten zeker een zwaarwegende stem krijgen.
De verplaatsing van CIRCL is een van de projecten die het voorbeeld moet zijn. Dat zijn we als grote staatsbank verplicht aan onze omgeving vind ik. Daarnaast hebben we ook de kennis, de middelen en de ambitie om dit juist te doen. Net zoals de Formule 1 kun je iets roepen, maar dan gebeurt er helemaal niks. Je moet het juiste voorbeeld geven. Ondanks dat dat niet altijd het meest commercieel winstgevend besluit is, is het dan wel het juiste besluit.
Het wordt een spannende en inspirerende tijd en ik heb vertrouwen in de partijen waarmee wij om tafel zitten. Ik ben benieuwd welke waarden worden gehanteerd om te komen tot het juiste besluit. Laten we het negatieve groepsgedrag omzetten in positieve impact maken!
Groet Merijn