Waarde toekennen aan reststromen in de foodsector

Een white paper van: Coalitie Circulaire Accounting
Lotte de Groot
29 januari 2021

Reststromen uit productieprocessen ontstaan door bijvoorbeeld uitval of overproductie. De grondstoffen en producten in deze reststromen vertegenwoordigen een waarde voor het bedrijf zelf én voor haar afnemers.

Deze reststromen kunnen bijvoorbeeld dienen als input voor biobrandstof of voor de beste vorm van verwaarding: humane consumptie. Het is momenteel nog onduidelijk welke regels er financieel en fiscaal gelden om de waardering en transacties van reststromen optimaal te laten verlopen. Hoe bereken je bijvoorbeeld de waarde van een reststroom, hoe plaats je deze op de balans en hoe kan je als afnemer deze reststroom financieren?

Door de financiële en fiscale regelgeving minder te baseren op de lineaire principes en meer op de circulaire principes kunnen deze reststromen door het marktsysteem worden gewaardeerd. Om dit te bereiken heeft de Coalitie Circulaire Accounting onder leiding van Circle Economy bijgaande white paper geschreven. In de coalitie werken banken, fiscalisten, juristen en ondernemers samen om reststromen uit de foodsector beter te verwaarden. Daarmee werken ze samen aan de Nederlandse ambitie van een volledige circulaire economie in 2050.

 

Reageer op dit artikel
Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.