September staat voor de deur en Circl gaat de challenge aan: we gaan op Plasticdieet. We spreken met Egidio Bundel over het idee achter het Plasticdieet en hoe hij het gaat aanpakken.
Waarom doet Circl mee aan de Plasticdieet maand?
Vanuit mijn rol als programma-ontwikkelaar Zero Waste wil ik heel graag aandacht vragen voor het plastic probleem en bewustwording creëren over dit thema. Ik heb de initiatiefnemer van het Plasticdieet, Opgemarkt, koplopers Plastic Soup Foundation, Trashpacker en A New Zero benaderd om een Plasticdieet kick-off in Circl te organiseren.
Ik hoop dat de aanwezigen na deze lunchsessie bewuster worden van hun eigen plasticgebruik en handvaten krijgen om zorgvuldiger om te gaan met onze grondstoffen. Het Plasticdieet past ook goed binnen de Zero Waste gedachte, één van de pijlers hiervan is dat het gaat om een verandering van je levensstijl.
Wat is het makkelijkste product van plastic om te vervangen?
De simpelste wegwerpplastic producten om te vervangen zijn toch wel de plastic boodschap zakken, PET flessen, boterhamzakjes en rietjes. Als ik heel eerlijk ben, kan ik me een leven zonder plastic ook haast niet voorstellen. Het gaat zo onbewust en vanzelf dat we bijna dagelijks plastic wegwerpproducten gebruiken, ik hoop daarom dat we met het Plasticdieet weer beter nadenken over de impact hiervan op onze aarde.
Hoe ga jij je voorbereiden op de Plasticdieet maand?
Waar ik het meest van moet afkicken is online eten bestellen (guilty pleasure). Dat is uit den boze deze maand, want het wordt vaak in plastic zakjes en bakjes geleverd. Ik heb ook al een katoenen tas in huis gehaald om boodschappen mee te doen.
Groenten en fruit ga ik komende maand op de markt kopen en als ik vlees ga consumeren haal ik dat bij de slager om onnodige plastic verpakkingen te voorkomen. Verder heb ik voor mijn drinkwater een navulbare Circl (Dopper) fles en naar mijn werk neem ik mijn eigen broodjes mee in een broodtrommel.
Verder nog een gouden tip?
Allereerst is mijn advies om natuurlijk mee te doen met het Plasticdieet! Focus op alle plastic producten die je na één keer gebruik weggooid en vervang die voor duurzame alternatieven. Zo’n 50% van de plastic soep bestaat namelijk uit wegwerpplastic. Ik zou beginnen met de big 5: plastic zakken, rietjes, pet flessen, wegwerpkoffiebekers en boterhamzakjes.
- Plastic tassen – kun je vervangen door katoenen draagtas of net.
- Boterhamzakjes – zijn niet nodig als je een broodtrommel of een tupperware bakje meeneemt.
- Rietjes – daar kan ik duidelijk over zijn; geen rietjes gebruiken en weigeren als je ze in de horeca krijgt. Een leuk alternatief zijn bijvoorbeeld de bamboe rietjes van Straw by Straw.
- PET fles – hiervoor kies je voor een herbruikbare of navulbare drinkfles zoals bijvoorbeeld Dopper.
- Wegwergkoffiebekers –Vraag in een koffietentje om een mok in plaats van een wegwerpbeker, of neem je eigen herbruikbare beker of thermoskan mee. Vergeet niet het plastic dekseltje te weigeren 😉