Artikel

Circl Update – Alles voor de docu!

Yvonne Lang geeft een update over de Circl documentaire.

Geplaatst op 7 februari 2024

Yvonne-Lang-fitting

Yvonne Lang

Programmamaker Circl Movement

Yvonne Lang, programmamaker en tegenwoordig regisseur bij Circl Movement, vertelt over de documentaire zij samen met Notion maakt over CIRCL en Circl Movement.

“Alles voor de docu.” Dit is iets wat we vaak tegen elkaar zeggen als we weer eens onze agenda’s moeten omgooien om de belangrijke momenten te kunnen filmen. Of, ook een waar gebeurd verhaal, als de cameraman die privé midden in een verbouwing zit, ‘s avonds om elf uur toch nog een moment vindt om over de opname te bellen met de regisseur, die op dat moment op het punt staat om met een zeilboot naar Engeland te vertrekken. Alles voor de docu.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik jullie een update heb gegeven over de documentaire. De meeste filmdagen hebben nu even plaatsgemaakt voor monteerdagen, wat betekent dat het einde van de productie van deel één in zicht is. Erik, de chief editor, heeft als leus monteren is proberen. Hij stopt niet totdat de inhoud, emotie en beeld in balans zijn, een perfect resultaat.

Tegenwoordig staat onze lijfspreuk ook al op een tegeltje en hangt deze op een prominent plekje in het kantoor van Notion.

In de documentaire spreken we mensen die besluiten moeten nemen over wat de meest duurzame keuze van alle mogelijke opties is. Vaak komt het erop neer dat er meer dan één scenario als beste idee uit de bus komt. Uiteindelijk zien we dat de meeste scenario’s alsnog sneuvelen. We volgen deze beslissers op de voet, ook als één van de opties toch niet goed uitpakt.

Maar hoe maak je dan een goede keuze?

Alles moet snel en een project van deze omvang kost veel geld, het gaat namelijk over de toekomst van het paviljoen CIRCL. Je hebt te maken met veel verschillende partijen én een operatie van een omvang groter dan ABN AMRO ooit eerder heeft ondernomen. De meest voor de hand liggende keuze zou misschien de middenweg zijn, maar de tijd voor compromissen is voorbij. De economie moet verduurzamen en dat moet sneller en krachtiger.

Werken aan een hoger doel is dé opdracht. Je doet wat nodig is, plus nog een stap (of twee) extra. Ik denk dat dit nodig is om de versnelling in te zetten. Dat je denkt: “Ik ben moe maar ik ga toch door.” Of: “Die ‘nee’ ga ik deze keer niet accepteren.” Het leveren van een extra persoonlijke inspanning om iets te laten slagen is een noodzakelijk ingrediënt voor échte verandering. En ik ben blij dit iedereen tijdens de opnames te zien doen.

En ook wij werken dus met dezelfde passie.

We dagen iedereen uit om ook in het productieproces de extra stap te zetten. Zo is Notion, sinds we dit project zijn gestart, steeds bewuster bezig met duurzaamheid. Ze proberen anderen in de film- en mediabranche mee te krijgen, om duurzame keuzes te maken en andere gesprekken te voeren. Dit noemen wij (met een knipoog) het Circl-effect.

Alleen is de realiteit soms weerbarstig. Ook in deze branches heeft men het druk en wil men wel veranderen, maar is de waan van de dag sterk, waardoor duurzame keuzes soms worden uitgesteld. Of, er is zelfs weerstand tegen verandering.

Het gevolg hiervan is dat een dialoog om tot verandering te komen lastig kan zijn. De manier waarop wij media consumeren laat vaak weinig ruimte over voor nuance. Daarom halen alleen de spectaculaire feiten het nieuws. Echter, als we alleen benoemen wat er slecht gaat, komen we er niet.

Er moet meer ruimte en aandacht komen voor constructieve ideeën. Een documentaire is hét perfecte middel om nuances te laten zien. Als regisseur zie ik dit project als een grote kans om te laten zien dat veel mensen zich iedere dag hard maken voor een betere wereld en dat het dus wel kan.

Onder het motto “alles voor de docu” en met het besef dat nú de tijd is om echt een extra inspanning te leveren, gaan we door met monteren en proberen en zetten we hopelijk de verandering in gang.