Purpose Winter School #2: Paul Beenen, MSc Healthy Ageing Professional Lead op de Hanzehogeschool, over het omarmen van complexiteit en hoe dit verschilt van een gecompliceerd vraagstuk.
In februari 2023, tijdens de Week van de Circulaire Economie, vond de Purpose Winter School plaats, een samenwerking met THRIVE Institute. In de vorm van een hoorcollege vertelden vier experts hoe zij omgaan met de uitdagingen die zij tegenkomen in het kader van het versnellen van de transitie en hoe zij te midden van complexiteit positieve impact maken.
Geen antwoorden
Paul wil graag gezondheidswetenschappers de regio (in zijn geval Groningen) in krijgen om na te denken over hoe de gezondheid anders kan worden georganiseerd en gepositioneerd. Iedereen in de omgeving – lokale overheid, burgers, bedrijven en organisaties – moet daarbij een stem krijgen.
Hoe kan je te midden van de complexiteit met alle stakeholders tot verandering komen op langere termijn? Complexiteit komt steeds vaker terug, in vele vakgebieden, maar er is weinig houvast voor hoe om te gaan met complexiteit. Paul ziet dat de logica die onder de complexiteit zit slecht wordt begrepen. Ook wordt er volgens hem te weinig gekeken naar hoe we de complexiteit kunnen omarmen of misschien zelfs wel praktisch kunnen maken.
Gecompliceerd en complex
Paul stelt dat we complexiteit vaak zo snel mogelijk proberen om te zetten naar iets gecompliceerds, wat we kunnen aanpakken met een stappenplan. Volgens hem is het juist belangrijk om complexiteit op de voorgrond te houden.
Een gecompliceerd vraagstuk duidt op iets ingewikkelds met veel bewegende delen, waar veel verschillende kleine stapjes voor nodig zijn om het op te lossen, maar er komt uiteindelijk één eindresultaat uit. Je kan aan de voorkant definiëren wat er aan de achterkant uitkomt.
Daarentegen kun je een complex vraagstuk zien als een lange weg waar onverwachte zaken zich aandienen uit het niets, dit heet emergentie. Dit valt niet te controleren. Hierbij is het belangrijk dat je kan anticiperen. Je weet hierbij niet van tevoren wat er aan de achterkant uitkomt.
Samen durven
In dergelijke complexiteit zit je nooit alleen, je moet volgens hem daarom op zoek naar collectieve intelligentie. Reflexieve monitoring, het verzamelen van resultaten en lessen, anticiperen en actiegericht bijsturen in een dynamische maatschappelijke context, is volgens hem de oplossing om complexe vraagstukken aan te gaan.
Dit vergt één ding: je moet met elkaar durven de eerste stap te zetten om die reis te gaan maken.
Met in deze video
Ontdek meer
Kathedraaldenken voor de toekomst die we willen
Purpose Winter School #4: Tim van Hattum, programmaleider Klimaat bij Wageningen University & Research over de noodzaak van het schetsen van een positief toekomstperspectief om iedereen mee te krijgen in het bestrijden van klimaatverandering.
Sommige dingen zijn niet complex, ze worden complex gemaakt
Purpose Winter School #3: Mirjam van Rijn, Impact investment manager bij Social Impact Fonds Rotterdam over hoe haar kleine lokale initiatief uitgroeide tot een organisatie die kansenongelijkheid bestrijdt.
Kleine stappen hebben grote impact in ons voedselsysteem
Purpose Winter School #1: Jan de Ruyter, Sector Banker Plantaardige sectoren & Visserij over impact maken binnen de complexe wereld van ons voedselsysteem.
De Purpose School wordt georganiseerd in samenwerking met THRIVE Institute.
Bezoek de website