Video

Hoe schets je de toekomst?

ON PURPOSE #10: Kees Klomp interviewt Tessa Cramer over het ontwerp van een duurzame toekomst.

Geplaatst op 24 april 2023

Yvonne-Lang-fitting

Yvonne Lang

Programmamaker Circl Movement

In deze aflevering van On Purpose spreekt Kees Tessa Cramer, lector Design the Future aan de Fontys Hogeschool over het ontwikkelen van ideeën voor een nieuw toekomstbeeld. Dit en hoe Tessa naar science-fiction films kijkt ontdek je in de video!

Eigen denkpatronen ontdekken

Volgens het onderzoek van Tessa is het belangrijk om bewust te kijken naar je eigen wereldbeeld op dit moment. Want vaak projecteren wij de wereld die wij nu waarnemen ook op de toekomst, waardoor er weinig ruimte is voor verandering en waardoor we niet iedereen meekrijgen in een nieuw toekomstbeeld. Volgens Tessa blijft de manier van denken over de toekomst vooral in een lineaire economie vaak hetzelfde, waardoor het risico groot is dat we voor ongewenste verrassingen komen te staan zoals tijdens de pandemie.

Openheid

Daarom pleit Tessa ervoor om open te staan voor alternatieve scenario’s en samen te werken aan mogelijke toekomstbeelden door aandacht te geven aan wat we nog niet kunnen weten. Ook als dat soms misschien betekent dat er tussen het nu en de stip op de horizon ongemak, frictie en zelfs crisis ontstaat. Volgens haar is dat een goed teken dat er iets aan het veranderen is en dat je bouwt aan een veerkrachtige toekomst. Om vanuit openheid verder te werken aan een toekomstbeeld gebruikt Tessa de Design Thinking methode, scenario denken en backcasting.

Draagvlak creëren

Naast het leren begrijpen van je eigen denkpatronen is werkelijk veranderen een grote uitdaging. Daarvoor zijn koplopers nodig, aldus Tessa. In een verandering is het belangrijk dat een aantal mensen voorop lopen en een nieuwe koers voorstellen waardoor anderen kunnen besluiten hoe zij zich tot een nieuw idee willen verhouden. Daardoor stijgt de kans dat uiteindelijk een grotere groep mensen meegaat in de verandering. Daarnaast is het volgens haar belangrijk om de grenzen van wat wij denken te ontdekken en op te rekken. Daarom werkt Tessa graag samen met Designers en kunstenaars om mogelijkheden voor de toekomst te ontwerpen die breed gedragen worden (of niet).

Tijd

Als laatste en belangrijkste ingrediënt voor een duurzamer toekomstbeeld noemt Tessa tijd. Volgens haar redden veel mensen tussen de drukte van de dag niet toe om stil te staan bij wat zij echt belangrijk vinden. Maar dat is de voorwaarde voor een duurzamere toekomst. Om een goed toekomstbeeld te schetsen is het daarom belangrijk om je bewust te maken wat er voor jou ertoe doet. “De toekomst is ook iets wat we moeten leren zien, zoals spoorzoekers.”

Over Tessa

Tessa Cramer (PhD) is een futurist en wetenschapper met een academische achtergrond in Culturele Antropologie. Als lector in Designing the Future aan Fontys Hogeschool, moedigt ze haar studenten aan om een toekomst te creëren en vorm te geven met behulp van een futuristische mindset. Tessa is actief bezig met het ontwikkelen van een nieuwe creatieve economie en ondersteunt zowel overheid als het bedrijfsleven daarin door een mix van verbeeldingskracht, scherpe analyses en maakbaarheid aan de onderhandelingstafel te brengen.  

On Purpose
Kees Klomp gaat met gasten in gesprek over hun oplossingen voor een nieuwe duurzame economie.
Naar reeks