reeksen-hero-image

REEKS

On Purpose

Kees Klomp gaat met gasten in gesprek over hun oplossingen voor een nieuwe duurzame economie.

Gemaakt door

Yvonne-Lang-fitting

Yvonne Lang

Programmamaker Circl Movement

Introductie

On Purpose is een serie van interview-portretten van vooraanstaande duurzame denkers die niet alleen weten wat er mis is met huidige economische systeem, maar ook oplossingen kunnen aandragen voor een nieuwe duurzame economie en zich daar persoonlijk voor inzetten. Laat je inspireren.

On Purpose is een onderdeel van de reeks N.ieuw E.conomisch O.ntwerp.

Lees meer
Verdieping
  • Bekijk alles
  • Artikelen
  • Podcasts
  • Video

Video

wo 22 mei 2024

On Purpose: Verliefd op het leven

Het leven, dat is alles wat leeft, vindt bijzonder hoogleraar ecologie en filosofie Matthijs Schouten (Wageningen Universiteit). De natuur dus. Om die te kunnen beschermen en onze aarde te behouden, moeten we volgens Matthijs als mensen snappen dat we gelijkwaardig onderdeel uitmaken van de natuur. En dat heeft niet alleen beperkende, maar juist ook hele mooie inspirerende kanten. Kees duikt samen met Matthijs in de vraagstukken rondom de rol van ecologie voor de betekeniseconomie.

Video

do 4 apr 2024

On Purpose: Wie zegt dat een boom niet voor de rechter mag verschijnen?

De laatste jaren worden steeds meer rechtszaken gewonnen voor en onderhandelingen gevoerd namens de natuur. Tijd om de snelst groeiende juridische beweging van de 21e eeuw eens onder de loep te nemen. Vandaag in On Purpose: Jessica den Outer, jurist Rechten voor de Natuur en Tineke Lambooy, hoogleraar Ondernemingsrecht Nyenrode Business Universiteit.

Video

ma 4 mrt 2024

On Purpose: Andere kijk op de markt

Als je het aan universitair cultuurfilosoof Thijs Lijster (Rijksuniversiteit Groningen) vraagt moeten we voor oplossingen voor de grote klimaatopgave en andere crises vooral naar onszelf kijken. En dan niet naar onszelf als individuen (“Een beter milieu begint bij jezelf”), maar naar wat ons mensen verbindt als groep. Oftewel het ‘samen’ in de samenleving.

Video

di 23 jan 2024

On Purpose: Andere verhalen vertellen

Welkom bij dit nieuwe seizoen van On Purpose! In deze serie verzamelt impactmaker Kees Klomp de 12 ingrediënten van de Betekeniseconomie. In een economie die betekenisvol is voor iedereen, is het belangrijk om aandacht te hebben voor stemmen die in het huidige systeem vaak niet gehoord worden (denk aan bijvoorbeeld de natuur of andere culturen), omdat de dominante stem van de markt overheerst. Om hier verandering in aan te brengen is het essentieel dat we anders verhalen leren te vertellen (en, let op spoiler: beter leren luisteren). Aflevering 1: Anders verhalen vertellen.

Video

di 27 jun 2023

Hoe worden we (het) met elkaar één(s)?

In de laatste aflevering van dit seizoen On Purpose gaat Kees in gesprek met Annette Nobuntu Mul, oprichter van Ubuntu Society over wat er écht toe doet: verbinding. 

Video

vr 5 mei 2023

Hoe werkt sociaal ondernemerschap?

In deze aflevering van On Purpose gaat Kees in gesprek met Niels Bosma, hoogleraar Social Entrepreneurship aan de Universiteit Utrecht. Niels schetst dat de groeiende beweging van sociaal ondernemers de focus van het bedrijfsleven steeds meer laat kantelen. Van een focus op winst naar een andere kijk op waarde en dus de impact van het bedrijf op de maatschappij.

In samenwerking met
hogeschool rotterdam