Deze week, van 11 t/m 17 september is het de Verspillingsvrije Week. In Nederland wordt er een kwart van al ons eten weggegooid. Christa gebruikt zelf de R-ladder om te letten op haar consumptiepatroon, maar ze heeft ook nog wat tips die we kunnen gebruiken om minder voedsel te verspillen.
Toevallig viel laatst mijn oog op het artikel “Verspillingsvrije week – samen tegen voedselverspilling”. Ik las daarin dat we in Nederland een kwart van al ons eten weggooien. Een kwart!! En dan gaat het niet om bedorven eten of kliekjes, maar om eten dat is verbouwd, vervoerd, in de koelkast ligt, is bereid, maar niet gegeten.
We gebruiken hier schaarse landbouwgrond voor, en stoppen er veel energie in. Kostbare energie, die dus geld kost, maar ook, indien fossiel opgewekt, ons kwaliteit van leven kost. Dat weet inmiddels iedereen. De moeilijke discussies over landgebruik kunnen je ook niet ontgaan zijn. Ik ben echt verbaasd dat we met elkaar zoveel voedsel weggooien.
Alleen al voedselverspilling tegengaan biedt een enorm potentieel om te besparen en biedt de kans om op een andere manier naar biodiversiteit en energietransitie te kijken. Ik denk meteen aan de circulaire principes en de “R-ladder”, een model dat de mate van circulariteit in een aantal strategieën aangeeft, voor mij een leidraad om koers te houden in mijn consumptiepatroon.
Bovenaan die ladder als meest circulaire strategie, staat het voor mij nog altijd sterkste principe: “refuse”, het afzien van het gebruik van producten. Mijn motto: gebruik niet iets dat je niet nodig hebt. Dan zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en is er geen energie nodig voor het vervaardigen, refurbishen en vervoeren van een product.
In het geval van eten dacht ik altijd dat deze “R” nauwelijks toepasbaar zou zijn. Want eten moeten we allemaal en we kunnen niet collectief tot in lengte van dagen aan de lijn. Maar het voedsel niét kopen dat je niet nodig hebt, dat is realistisch, en zowel voor de portemonnee áls voor duurzaamheid een fantastische oplossing. Ik raak echt geïnspireerd om hier meer mee te doen!
Al lezend zie ik voor me hoe er bij ons thuis, terwijl we er al op letten, toch geregeld voedsel in de groenbak verdwijnt. Omdat we teveel hadden gekocht, of op het laatste moment uit eten gingen terwijl we ingrediënten voor een maaltijd in de koelkast hadden liggen. Tegelijkertijd waren we al alerter op kleine hoeveelheden bewaren en dat later in een heerlijke soep of roerbak gebruiken. Ik besluit meteen om voor de viering van mijn verjaardag dit keer een goede boodschappenlijst op te stellen, afgestemd op de hoeveelheid mensen die langskomt.
Ook in mijn werk bij ABN AMRO vind ik het belangrijk dat we kijken naar voedselverspilling. Gelukkig wordt daar veel aandacht aan besteed. Er wordt slim ingekocht. Het eten in het bedrijfsrestaurant wordt zoveel mogelijk ter plekke vers bereid. Ingrediënten die overblijven, worden een dag later weer in warme maaltijden of soepen gebruikt.
Ook wordt er onderzoek verricht naar voedselverspilling om gerichter te kunnen sturen op waar dit vandaan komt. Komt dit uit het bedrijfsrestaurant, de keuken of juist door banqueting? Naast voedselverspilling is het merendeel van het aanbod plantaardig, wordt er nauwelijks single use plastic gebruikt en broodjes en maaltijden die nog niet zijn verkocht worden vanaf 14:30 voor de halve prijs aangeboden in de Gustav shop.
Als we in Nederland thuis een week lang geen voedsel verspillen, dan besparen we ruim 11 miljoen kilo voedsel. Dat scheelt ruim 33 miljoen kg CO2 uitstoot. Wat een mooi initiatief, deze Verspillingsvrije Week. We kunnen zelf zoveel doen. Plannen wat je koopt, gebruiken van al het voedsel in huis en misschien het belangrijkste niet kopen wat je niet nodig hebt. Laten we samen de uitdaging aangaan en de wereld een beetje beter maken!