Video

Kleine stappen hebben grote impact in ons voedselsysteem

Purpose Winter School #1: Jan de Ruyter, Sector Banker Plantaardige sectoren & Visserij.

Geplaatst op 19 juli 2023

Alyssa Gehasse

Alyssa Gehasse

Contentspecialist bij Circl Movement

Purpose Winter School #1: Jan de Ruyter, Sector Banker Plantaardige sectoren & Visserij over impact maken binnen de complexe wereld van ons voedselsysteem.

In februari 2023, tijdens de Week van de Circulaire Economie, vond de Purpose Winter School plaats, een samenwerking met THRIVE Institute. In de vorm van een hoorcollege vertelden vier experts hoe zij omgaan met de uitdagingen die zij tegenkomen in het kader van het versnellen van de transitie en hoe zij te midden van complexiteit positieve impact maken.

Jan is opgegroeid in Heemskerk en bracht zijn hele jeugd door in de duinen. Dit in combinatie met zijn vrijwilligerswerk over de hele wereld waarbij hij veel landbouwsystemen heeft gezien, heeft zijn interesse voor natuur en biodiversiteit aangewakkerd.

De complexiteit van ons voedselsysteem

Het voedselsysteem is bijzonder complex. Voedsel heeft impact op veel aspecten zoals gezondheid, natuur en zelfs geopolitieke beslissingen. Het voedselsysteem is afhankelijk van het klimaat, het weer en de natuur en de producten die voortvloeien uit dat voedselsysteem moeten betaalbaar zijn voor mensen. Tegelijkertijd moeten producenten kunnen blijven concurreren.

We willen van fossiele brandstoffen af en ons focussen op biobased. Alleen kunnen we op deze manier niet genoeg planten produceren om in alle 4 F’s (food/feed/fuel/fibers) volledig te kunnen voorzien. Daarnaast, wanneer ondernemers willen investeren in het verduurzamen van hun bedrijf, willen ze rendement. Als zij geen geld verdienen kunnen ze namelijk die transitie niet bekostigen. Een complex probleem, dus.

Deze complexiteit in het voedselsysteem loopt parallel aan de complexe wereld van de bank. Er komt steeds meer wet- en regelgeving vanuit Nederland en Europa, met daarbij behorende rapportageverplichtingen voor bedrijven, die inzicht moeten geven in hoe zij produceren en verduurzamen. Voor de bank betekent het ook dat we moeten rapporteren over hoe klanten worden beoordeeld.

Zelf impact maken

Jan richtte samen met een groepje gelijkgestemden een initiatief op waarmee ze regeneratieve landbouw willen stimuleren. Vanuit dit initiatief wil Jan verder kijken dan alleen de financiële waarden en proberen maatschappelijke waardeontwikkeling meer mee te laten wegen om onze klanten te helpen.

In een complex systeem is het moeilijk om een grote doorbraak teweeg te brengen, maar er is veel te bereiken met het zetten van kleine stapjes. “Ga gewoon beginnen”, is de boodschap van Jan.

Week van de Circulaire Economie
De landelijke campagneweek in het teken van circulariteit.
Naar reeks