Artikel

Nieuwe podcast ‘Redefine the Bottom-line: from Profit to Impact’

Een interview met de makers

Geplaatst op 10 september 2024

circl-logo-zwart

Circl Movement redactie

Redefine the Bottom-line: 'from Profit to Impact’, zo gaat de nieuwe Engelstalige podcast over Brede Welvaart heten. Werner Schouten, directeur van Impact Economy Foundation en Egidio Bundel, programmamaker bij Circl Movement, schuiven aan om uitleg te geven.

De achtergrond van deze nieuwe Engelstalige podcast is het idee van Brede Welvaart. Wat is dat precies en wat is jullie affiniteit met Brede Welvaart?

Werner:
De transitie naar het sturen op brede welvaart binnen het bedrijfsleven en de overheid is voor mij dé opgave, onderliggend aan de duurzaamheidsopgave.

Het gaat namelijk over een herdefinitie van succes en waarde in onze economie: van een focus op financiële winst (op de korte termijn) naar een focus op maatschappelijke waarde voor huidige generaties én generaties in 2100.

Dit betekent een transitie van een economie gericht op winst, prijzen en rendement naar een Impact Economie met échte winst, échte prijzen en écht rendement waarin de maatschappelijke kosten en baten op het gebied van ecologische, sociale en menselijke waarde zijn meegenomen. Het is tijd om te gaan tellen wat telt!

Egidio:
Mijn interesse in Brede Welvaart begon in 2016 tijdens mijn werk bij Circl voor ABN AMRO, een organisatie die sterk gefocust is op purpose-gedreven en impactgericht werken.

Dit werk bracht me in aanraking met duurzaamheid en het thema Brede Welvaart, vooral omdat ABN AMRO in 2015 als eerste Nederlandse bank een geïntegreerd jaarverslag publiceerde.

Deze ervaring wekte mijn interesse in hoe organisaties duurzaamheid en maatschappelijke impact kunnen integreren in hun kernactiviteiten.

Uiteindelijk besloot ik een studie te volgen die zich richt op integrated thinking, langetermijndenken en Brede Welvaart, en hoe deze concepten zich verhouden tot de circulaire economie.

Wat me echt drijft, is de overtuiging dat we met deze podcast voorlopers, leiders en beslissers kunnen inspireren om duurzame verandering te omarmen. Het is mijn passie om via de persoonlijke leiderschapsverhalen in de podcast mensen niet alleen na te laten denken over Brede Welvaart, maar hen te helpen de eerste stappen te zetten om dit in de praktijk te brengen.

Dankzij mijn werk bij Circl kwam ik in contact met Werner, en samen besloten we een podcast te gaan maken die luisteraars inspireert tot actie.

We maken deze podcast in aanloop naar de Nationale Conferentie Brede Welvaart op vrijdag 29 november. Lees hier meer over de conferentie.

Jullie gaan nu samen een podcast maken. Hoe heet de podcast en waar gaat hij precies over?

Werner:
De nieuwe podcast ‘Redefine the Bottom-line: from Profit to Impact’ gaat precies over deze transformatie en maakt deze praktisch.

De centrale vraag die we beantwoorden in de podcast: hoe kunnen we van élke onderneming, ook corporates, een impactonderneming maken waarin impact wordt geprioriteerd naast financiële waarde.

We gaan het hebben over het sturen op brede welvaart met behulp van impact accounting, van strategie tot investeringsbeslissing, en van reporting tot persoonlijk leiderschap.

De eerste aflevering van de podcast zal in de loop van september beschikbaar komen en zal te beluisteren zijn via circl.nl en overal waar je podcasts kunt luisteren.

Wat willen jullie bereiken met de podcast?

Egidio:
We zouden leiders en beslissers in ondernemingen middels deze podcast willen inspireren om de onderwerpen uit onze podcast te gebruiken als gesprekstarter in hun managementvergaderingen.

Uiteindelijk hopen we dat ze de lessen die ze hebben opgedaan uit onze podcast gaan delen met andere executives om zelf aan de slag te gaan.

Daarnaast willen we meer bewustwording creëren voor het thema ‘integrated thinking’, meervoudige waardecreatie en brede welvaart zodat leiders er mee aan de slag kunnen gaan in organisaties.

We willen laten zien dat dit al gebeurt, door in de podcast persoonlijke verhalen te delen van leiders en beslissers die deze principes nu in de praktijk brengen.

Werner:
Voor de transitie naar een impactonderneming hebben we een nieuwe taal van waarde nodig binnen onze organisaties, van een financiële taal die draait om business cases naar een impacttaal die draait om value cases.

Daar hoeven we niet het wiel opnieuw voor uit te vinden. We weten namelijk al heel goed hoe we dat kunnen meten, erover rapporteren en sturen op financiële waarde met behulp van risk-return modellen, business cases, cashflow analyses en financiële verslaglegging.

De opdracht voor de transitie is om deze instrumenten juist te verrijken met impactinformatie (sociale, menselijke en natuurlijke) waarde.

Zo zorg je ervoor dat impact geen vernislaagje is boven op het verdienmodel, maar juist de kern van élke beslissing. Het is daarom ook essentieel dat juist de CFO en de finance afdeling de leiding nemen op het gebied van impact.

Het klinkt alsof de podcast zich vooral richt op de C-suite? Wie hopen jullie te bereiken met deze podcast?

Egidio:
Inderdaad, onze doelgroep bestaat uit leiders en beslissers in het bedrijfsleven, met name in de C-suite. Evenals duurzaamheidsexperts en iedereen die geïnteresseerd is in het bevorderen van een duurzame en inclusieve economie.

We richten ons op professionals die waarde willen toevoegen aan hun organisatie door middel van impact gedreven strategieën en brede welvaart-denken (integrated thinking).

Werner:
We willen managers in duurzaamheid en finance laten zien hoe je deze transformatie concreet in de praktijk brengt, met behulp van instrumenten (impact accounting, discounted value flows, integrated profit & loss statement) en leiders, én dat het al gebeurt.

Zo willen we ervoor zorgen dat finance professionals massaal impact professionals worden. En de CFO transformeert tot CVO, Chief Value Officer.

Welke gasten mogen we verwachten in de podcast?

Werner:
In de podcast spreken we met de koplopers in het sturen op brede welvaart, waaronder de Chief Value Officer (CFO) van Gasunie, Janneke Hermes; professor in finance bij de Nyenrode Universiteit en schrijver van het boek Duurzaam Kapitalisme, Willem Schramade; de director van het ABN AMRO Sustainable Impact Fund, Eric Buckens; en leiderschapsexperts van de Baak, Steven van Nieuwenhuijzen (CEO) en Jet de Veij Mesdag (trainer).