Video

Sommige dingen zijn niet complex, ze worden complex gemaakt

Purpose Winter School #3: Mirjam van Rijn, Impact investment manager bij Social Impact Fonds Rotterdam.

Geplaatst op 31 juli 2023

Alyssa Gehasse

Alyssa Gehasse

Contentspecialist bij Circl Movement

Purpose Winter School #3: Mirjam van Rijn, Impact investment manager bij Social Impact Fonds Rotterdam over hoe haar kleine lokale initiatief uitgroeide tot een organisatie die kansenongelijkheid bestrijdt.

In februari 2023, tijdens de Week van de Circulaire Economie, vond de Purpose Winter School plaats, een samenwerking met THRIVE Institute. In de vorm van een hoorcollege vertelden vier experts hoe zij omgaan met de uitdagingen die zij tegenkomen in het kader van het versnellen van de transitie en hoe zij te midden van complexiteit positieve impact maken.

Wij willen sporten

Het Social Impact Fonds kwam tot stand in Mirjam’s eigen wijk in Rotterdam. Haar kinderen wilden graag sporten. In de wijk waar ze woont waren geen verenigingen, wat betekende dat ze naar een andere wijk zou moeten met haar kinderen. Mirjam besloot daarom om op een lokaal veldje zelf te beginnen met hockey en zag dat er andere kinderen zich aansloten om mee te sporten.

De ouders wilden wel helpen om een hockeyvereniging op te richten en bundelden daarom hun krachten in de vorm van een bestuur. Dit hockey initiatief bleek een succes te zijn, waarbij er uiteindelijk een clubgebouw kwam en er zelfs kampioensteams werden gevormd.

Maar, vond Mirjam, dit was niet genoeg. Want zo bleek al snel, er was ook interesse voor andere sporten, zo ook bij één van haar eigen kinderen. Bij het zoeken naar oplossingen voor meer sportmogelijkheden kwam Mirjam er al snel achter dat samenwerken met een formele welzijnspartij haar niet opleverde waar ze naar op zoek was. Ze besloot daarom zelfstandig verder te gaan met haar zoektocht, omdat deze partijen naar haar mening veel geld kostten en niet veel opleverden.

Obstakels wegnemen

Ouders lieten aan Mirjam weten dat ze geen sportspullen hadden. Kinderen groeien namelijk snel en daarmee groeien ze dus ook snel uit hun sportspullen. Dit bleek een significante belemmering om hun kinderen te laten sporten. Omdat Mirjam uit ervaring wist dat er veel sportspullen op welgesteldere verenigingen overbleven, startte ze de Sportspullenbank die uitgroeide tot een nationale organisatie. Deze organisatie haalt overgebleven spullen op bij clubs waar overschot is, en deelt deze uit aan clubs waar er een gebrek is.

Toch merkte Mirjam dat er voor echt kansarme kinderen in de wijk nog andere obstakels zijn die hen ervan weerhielden om te gaan sporten. Om duidelijkheid te krijgen over de oorzaken, bezocht ze een school en daar ondervond ze dat voor kinderen met veel problematiek thuis sporten geen realistische optie was.

Mirjam is het speelveld van het sociale domein in kaart gaan brengen. Dit bleek uiterst complex. Er zijn veel initiatieven en organisaties die willen helpen, maar niet veel opleveren qua resultaten. Mirjam kwam tot de conclusie dat de flinke hoeveelheid informatie die de scholen bezaten over deze kansarme scholieren op een inefficiënte manier werd gebruikt.

Als oplossing besloot Mirjam op basis van de data van de scholen en de informatie uit de persoonlijke relatie met scholieren en ouders waarover de school beschikt, een selectie te maken van gezinnen die extra hulp nodig hebben. Een voorbeeld is dat moeders uit de wijk die een opleiding tot social worker krijgen deze gezinnen gaan begeleiden als vertrouwenspersoon.

Kijk om naar elkaar

Mirjam’s advies is dat klein beginnen in je eigen buurt een prima aanpak is. De problematiek hoeft niet ver weg te zijn, er gebeurt al genoeg in je eigen ‘achtertuin’. Het sociale domein en het kansenongelijkheidsvraagstuk is heel complex gemaakt, maar het hoeft niet complex te zijn om hier verandering in aan te brengen. Kijk vooral om naar elkaar.

 

Week van de Circulaire Economie
De landelijke campagneweek in het teken van circulariteit.
Naar reeks