do 8 okt 2020, 00.00 - 00.00
CIRCL + Livestream

Energy Transition Thursday #7 | Demand Response

Verdienmodellen op de Snijtafel
Gratis toegang

Om onze energiemix groener te maken hebben we meer nodig dan duurzame technieken; een duurzaam verdienmodel is minstens zo belangrijk. In Energy Transition Thursday behandelen we veelbelovende duurzame technieken en gaan we dieper in op het verdienmodel achter de techniek. Bij elke sessie ontleden specialisten uit de sector de techniek én het verdienmodel. In deze aflevering leggen de experts het thema Demand Response op de snijtafel.

Steeds meer elektriciteit wordt in Nederland door middel van zonnepanelen en windmolens opgewekt. In 2030 is dat naar verwachting zelfs 70% van het totaal. Dat is duurzaam, maar ook uitdagend. Het Nederlandse weer biedt namelijk niet altijd genoeg wind- en zonne-energie. Hiervoor moeten we oplossingen bedenken, zodat het licht blijft branden.

Eén van de oplossingen die wordt voorgesteld is Demand Response. Demand Response houdt in dat de vraag naar elektriciteit even flexibel wordt als het aanbod. Dit betekent dat bedrijven hun verbruik afstemmen op de hoeveelheid elektriciteit die op dat moment beschikbaar is. Als er meer wordt opgewekt doordat het bijvoorbeeld hard waait of de zon flink schijnt, dan kunnen bedrijven ook meer verbruiken. Wanneer er minder wordt opgewekt, zoals met bewolking, dan schakelen ze hun verbruik terug.

Door Demand Response toe te passen hoeven netbeheerders niet het hele elektriciteitsnet te vervangen door dikkere kabels, wat veel geld bespaart. Bedrijven die hun verbruik flexibel maken kunnen juist een extra inkomstenstroom genereren. Het is daarmee niet alleen een technische oplossing, maar ook een economische kans.

Deze techniek wordt al toegepast, bijvoorbeeld bij gemalen. Uiteindelijk is het streven dat het op grote schaal wordt gebruikt in heel Nederland. We gaan kijken naar de obstakels en kansen die voor ons liggen in de zevende aflevering van Energy Transition Thursday.

Bekijk hieronder de video van Ed.mij:

 

Meer weten over het onderwerp? Luister dan naar de podcast ‘De Expert en de leek’:

Benieuwd hoe ETT eruit ziet? Bekijk onderstaande video voor een sfeerimpressie van de aflevering over batterijopslag

 

Energy Transition Thursday - De energietransitie op de snijtafel
Om onze energiemix snel te vergroenen hebben we meer nodig dan duurzame technieken. Een duurzaam verdienmodel is minstens zo belangrijk. Wie het verdienmodel voor een duurzame techniek sluitend krijgt, heeft goud in handen. In deze serie behandelen we veelbelovende technieken en gaan we dieper in op het verdienmodel achter de techniek. Waar liggen kansen? Welke obstakels moeten nog worden weggewerkt? Wat is feit en wat is fictie? Bij elke sessie ontleden specialisten uit de branche de techniek én het verdienmodel. Daarbij lichten ze de werking van de techniek toe, duiden ze het juridisch kader en verkennen ze hoe financiering kan bijdragen aan versnelling van de techniek. Kom naar Circl en leg elke maand samen met experts de energietransitie op de snijtafel!
Bekijk meer
Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.