do 8 okt 2020, 14.44
Webinar + Circl

Energy Transition Thursday #7 | Demand Response

Verdienmodellen op de Snijtafel
Gratis toegang

Om onze energiemix snel te vergroenen hebben we meer nodig dan duurzame technieken. Een duurzaam verdienmodel is minstens zo belangrijk. Wie het verdienmodel voor een duurzame techniek sluitend krijgt, heeft goud in handen. In deze serie behandelen we veelbelovende technieken en gaan we dieper in op het verdienmodel achter de techniek. Waar liggen kansen? Welke obstakels moeten nog worden weggewerkt? Wat is feit en wat is fictie? Bij elke sessie ontleden specialisten uit de branche de techniek én het verdienmodel. Daarbij lichten ze de werking van de techniek toe, duiden ze het juridisch kader en verkennen ze hoe financiering kan bijdragen aan versnelling van de techniek. Deze maand leggen de experts het thema demand response op de snijtafel.

Kijk de Webinar hier terug!

Steeds meer elektriciteit wordt in Nederland opgewekt met zonnepanelen en windmolens. In 2030 naar verwachting zelfs 70% van het totaal. Dat is duurzaam, maar ook uitdagend. De levering van wind- en zonne-energie is immers even grillig als het Nederlandse weer. Hoe zorgen we die grilligheid aankunnen en dat het licht gewoon blijft branden?

Demand Response is één van de mogelijkheden om aan deze uitdaging het hoofd te bieden. Demand Response betekent dat de vraag naar elektriciteit even flexibel wordt als het aanbod. Is het even bewolkt, en is er minder zonnestroom? Dan schakelen ook bedrijven hun verbruik terug, zodat er geen tekort aan elektriciteit ontstaat. Zijn er juist grote pieken in levering, bijvoorbeeld omdat het hard waait? Dan schakelen ook bedrijven een tandje bij.

Door Demand Response toe te passen hoeven netbeheerders niet het hele elektriciteitsnet te vervangen door dikkere kabels, wat veel geld bespaard. Bedrijven die hun verbruik flexibel maken kunnen juist een extra inkomstenstroom genereren. Demand Response is daarmee niet alleen een technische oplossing, maar ook een economische kans.

Demand Response wordt al toegepast, bijvoorbeeld bij gemalen, maar wat is er voor nodig om deze techniek op grote schaal in heel Nederland toe te passen? Welke obstakels en kansen liggen voor ons? Kom op 8 oktober naar Circl, en praat mee!

Benieuwd hoe ETT eruit ziet? Bekijk onderstaande video voor een sfeerimpressie van de aflevering over batterijopslag

 

Energy Transition Thursday - De energietransitie op de snijtafel
Om onze energiemix snel te vergroenen hebben we meer nodig dan duurzame technieken. Een duurzaam verdienmodel is minstens zo belangrijk. Wie het verdienmodel voor een duurzame techniek sluitend krijgt, heeft goud in handen. In deze serie behandelen we veelbelovende technieken en gaan we dieper in op het verdienmodel achter de techniek. Waar liggen kansen? Welke obstakels moeten nog worden weggewerkt? Wat is feit en wat is fictie? Bij elke sessie ontleden specialisten uit de branche de techniek én het verdienmodel. Daarbij lichten ze de werking van de techniek toe, duiden ze het juridisch kader en verkennen ze hoe financiering kan bijdragen aan versnelling van de techniek. Kom naar Circl en leg elke maand samen met experts de energietransitie op de snijtafel!
Bekijk meer
Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.