HomeWeek van de circulaire economie
2023

6 februari tot 11 februari

Week van de Circulaire Economie

Programma’s terugkijken? Klik op een van de dagen in het menu en selecteer het programma dat je wil zien. Niet alle programma’s zijn opgenomen.

 

STOP, REFLECTEER, CORRIGEER EN DOOR!

Vooruitstrevende ondernemers en professionals bouwen al jaren volop aan een circulaire economie. De ambities zijn helder, de plannen gemaakt, en het proces is in gang gezet. Maar hoe zorgen we dat de vooruitgang snel én impactvol genoeg is om het doel van de Circulaire Economie in 2050 te behalen?

De roerige werkelijkheid van vandaag kan het duwtje voor het kantelpunt van morgen zijn! Uitzoomen, herijken en nieuwe verbindingen leggen zijn de essentiële stappen naar ons succes. We nodigen je uit om stil te staan en met ons te reflecteren, zodat we daarna onze reis richting het doel met hoge snelheid kunnen hervatten.

Zet jij samen met ons de volgende stap in het versnellen van circulaire impact tijdens de Week van de Circulaire Economie 2023? Bekijk ons progamma en meld je aan!

Ondernemen voor de Toekomst

Op maandag 6 februari wordt de Week van de Circulaire Economie 2023 afgetrapt met de vijfde editie van de Nationale Conferentie Circulaire Economie in Theater de Spiegel in Zwolle.

De ontmoeting biedt een dag lang inspiratie, ontmoeting en nieuwe energie.

Onder de noemer Ondernemen voor de Toekomst worden er gesprekken gehouden met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en kennis- en onderwijsinstellingen over wat nodig is om een circulaire economie in 2050 te bereiken.

De plenaire delen van het programma worden ook via livestream aangeboden. Schrijf je hieronder in om de Conferentie bij te wonen.

Schrijf je in

Over de Week van de Circulaire Economie

De Week van de Circulaire Economie is een initiatief van Het Versnellingshuis, een landelijk programma dat het Nederlandse bedrijfsleven helpt circulair te ondernemen.

Het is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, MVO Nederland, Het Groene Brein, VNO-NCW en MKB-Nederland.

Net als voorgaande jaren is Circl wederom het hoofdkwartier voor de Week van de Circulaire Economie.

Ook zal er dit jaar weer de Nationale Conferentie plaatsvinden, waarin het gesprek zal gaan over wat er nodig is om systeemverandering van een lineaire naar een circulaire economie teweeg te brengen.

Verdieping

Rapporten en verdiepende informatie

Hieronder staat een selectie van relevante rapporten en achtergrondinformatie die betrekking hebben op de thema’s van de Week van de Circulaire Economie.

Versnellingshuis Nederland Circulair! - Rode Draden 2023

Bij circulaire ketensamenwerking ervaren bedrijven extra uitdagingen. In de Rode Draden 2023 brengt Versnellingshuis Nederland Circulair! deze in kaart. Ook geven ze een overzicht van goede voorbeelden: initiatieven die belemmeringen wegnemen of die bedrijven in staat stellen dat te doen.

Download het rapport.

Circle Economy - The Circularity Gap Report 2023

A global circular economy will allow us to fulfil people's needs with only 70% of the materials we now extract and use—moving human activity back within the safe limits of the planet. Circular solutions embedded across four global systems can deliver this goal.

Download the report.

ABN AMRO - De milieuschade van Nederland in cijfers

Met scenario's huidig beleid en Fitfor55 doorberekend voor 2030.

Download het rapport.

ABN AMRO - Miljardenschade aan biodiversiteit noopt tot radicale stappen

De schade van de Nederlandse productie en consumptie aan biodiversiteit.

Download het rapport.

Het Groene Brein - Samenwerken voor PaaS

Product-as-a-Service speelt een belangrijke rol in de transitie naar een circulaire economie en biedt allerlei kansen. Daarom heeft Het Groene Brein een Community of Practice opgezet van zeven ondernemers die een circulair PaaS model nastreven.

Download het artikel.

ABN AMRO - 2022 Climate Strategy & Targets

Climate change is one of the biggest challenges of our time and ABN AMRO is committed to making a difference. CEO Robert Swaak: "Our climate strategy is a plan of action and presents our principles, priorities and key levers."

Download the report.

de Architekten Cie. - Lessen in Circulariteit

Wij zien circulair bouwen als een noodzaak en een missie die alleen kan slagen met nauwe samenwerking door de hele keten en over grenzen heen. Die samenwerking begint met kennis delen in de hoop anderen te inspireren, discussies op gang te brengen en marktpartijen met elkaar te verbinden in hun missie om duurzaam te bouwen.

Download het e-book.

Circular Expo

Vanaf maandag 6 februari, bij aanvang van de Week van de Circulaire Economie tijdens een persmoment, opent de Club van Circulaire Ondernemers een pop-up expositie in CIRCL op de Zuidas om circulaire producten, diensten en innovaties in de spotlight te zetten en een concreter actieplan te ontketenen.

Vanuit de overtuiging om met samenwerking en kennisdeling transities te versnellen hebben 21 pionierende circulaire bedrijven de krachten gebundeld in een collectief. Vooruitstrevende ondernemingen als Swapfiets, Fairphone, Reflower en Pieter Pot voegden zich bij de club.

Ook vorig jaar was er een pop-up expositie waarbij er van een aantal van de deelnemers een profiel is gemaakt. Bekijk de profielen en lees meer over de producten op deze pagina.

De pop-up tentoonstelling van Nederlandse circulaire producten, diensten en innovaties vanuit de Club van Circulaire Ondernemers is van maandag 6 februari tot en met vrijdag 10 februari tussen 09:00 uur en 17:00 uur voor iedereen toegankelijk en gratis te bezoeken in Circl.

Website Club van Circulaire Ondernemers

Werkplek in Circl

We bieden tijdens de Week van de Circulaire Economie werkplekken aan in de Basement van Circl (zaal 1 en zaal 2).

Het zijn open werkplekken voor iedereen die een programma heeft bezocht en nog even wil werken. Reserveren is niet nodig, maar vol = vol.

Heb je vragen, mail naar info@circl.nl of loop even binnen.

Crash Course

Leer de basisprincipes van de circulaire economie in 60 minuten.
Aan de hand van theoretische inzichten en praktische voorbeelden leer je alles wat je in beginsel moet weten van circulariteit. Wat is het? Wat levert het op? En waarom is het belangrijk dat we de overstap van een lineaire economie naar een circulaire economie moeten maken?

Begin hier

Maak je persoonlijke actieplan voor jouw rol in de transitie naar een Circulaire Economie in 2023: Mijn Actieboek

Om de strijdkreet ‘STOP, REFLECTEER, CORRIGEER EN DOOR!’ kracht bij te zetten, heeft Circl een actieboek ontwikkeld. Met dit actieboek word je als professional ondersteund om gedurende de week te reflecteren op jouw rol als professional in de transitie naar een circulaire economie.

Het invullen van het actieboek resulteert in een concreet, persoonlijk stappenplan naar een circulaire toekomst. Je kunt dit document gebruiken om aantekeningen te maken bij programma’s, doelen te formuleren voor jezelf voor 2023 en om te reflecteren op jouw rol of jouw organisatie in de transitie naar een circulaire economie.

We raden je aan om Adobe Acrobat Reader te gebruiken, omdat je daarmee het actieboek ook kunt invullen en ingevuld kunt opslaan.

Download

Partners

Circl wil graag de volgende partijen bedanken, die ons helpen om van de Week van de Circulaire Economie een succes te maken:

Week van de Circulaire Economie 2022

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk ook de programma’s van de Week van de Circulaire Economie 2022.

Klik op de button en bekijk het overzicht van de Week van de Circulaire Economie 2022!

Bekijk het overzicht
Aanmelden

6 FEBRUARI TOT 11 FEBRUARI
Selecteer de programma’s hieronder waar jij aan wil deelnemen

Dinsdag

Systeem perspectief

Woensdag

Business perspectief

Donderdag

Circulair bouwen

Vrijdag

Persoonlijk perspectief

Verder