reeksen-hero-image

REEKS

Purpose Minds

Duurzaamheidsdenkers aan het woord over de betekeniseconomie.

Gemaakt door

Yvonne-Lang-fitting

Yvonne Lang

Programmamaker Circl Movement

Introductie

Het is inmiddels geen geheim meer dat de leefbaarheid op aarde onder zware druk staat. En als één van de belangrijkste oorzaken zien en horen we in ons werk en dagelijks leven telkens weer dat ons huidige economische systeem daar een grote rol in speelt.

In de serie “Purpose Minds” komen duurzaamheidsdenkers aan het woord, die duidelijk maken dat er al heel veel kennis is en inzichten zijn die ons iets kunnen leren over hoe het beter zou kunnen.

Purpose Minds is een onderdeel van de reeks N.ieuw E.conomisch O.ntwerp.

Lees meer
Verdieping
  • Bekijk alles
  • Artikelen
  • Podcasts
  • Video

Video

di 22 feb 2022

Als we blijven focussen op economische groei, komen we niet te weten hoe het met de mensen in deze economie gaat.

Je hebt het vast al een keertje gehoord. De focus op welvaart en groei in de huidige economie zorgt ervoor dat mensen achterblijven en onherstelbare schade ontstaat aan de natuur. Maar hoe kan het anders? Wat betekent een transitie van welvaart naar welzijn in de praktijk? En wordt dit eigenlijk al toegepast? In deze aflevering van Purpose Minds neemt Nicky Pouw, Associate Professor in Economics of Wellbeing aan de UvA je mee naar de Welzijnseconomie.

Video

di 18 jan 2022

Korte termijn uitdaging vergt een lange termijn aanpak: Een toekomstbeeld van Nederland in 2120

Klimaatexperts zijn het met elkaar eens: Als we onze planeet leefbaar willen houden voor de mens moeten we alles op alles zetten om onder de 1,5 graden opwarming van de aarde te blijven. Maar hoe pak je dit aan?

natuur diversiteit commonland landbouw

Video

vr 20 aug 2021

Diversiteit betekent minder risico’s en meer veerkracht: Een verdienmodel voor mens en natuur

De wereld van economische winstmaximalisatie kent een grote verliezer: de natuur. En dat terwijl wij de natuur allemaal kunnen waarderen. De natuur is een bijzondere plek die wij opzoeken in onze vrije tijd, die voedsel ter beschikking stelt, een plek waar droomhuisjes staan. Tegelijkertijd wordt diezelfde natuur op grote schaal vernietigd door economische activiteiten zoals de productie van goederen. “Het verdienmodel is negatief voor de natuur”, aldus Willem Ferwerda.

Video

wo 23 jun 2021

What is the maximum goodness that we can create together?

De transitie naar een duurzame economie betekent een systeemverandering. Om het systeem te kunnen veranderen moeten we eerst duiken in wat systemen zijn en hoe zij functioneren. In deze lecture neemt systeemwetenschapper Anneloes Smitsman (PhD, LL.M.) je mee naar het ‘hart van systeemverandering’. Laat je inspireren!

Video

wo 9 jun 2021

De Chief Financial Officer van de toekomst is een Chief Value Officer

Door de focus op winstmaximalisatie is het huidige economische systeem uit balans. Om die balans te herstellen en een toekomstbestendige samenleving te creëren is een economie nodig die binnen de grenzen van de planeet blijft en tegelijkertijd rekening houdt met het welzijn van de mens. Dat betekent dat wij breder moeten kijken dan alleen financieel rendement.

Video

ma 31 mei 2021

Hoe het financiële systeem kan bijdragen aan de oplossing voor klimaatverandering en biodiversiteitsverlies

Eén derde van de financiële sector in Nederland is afhankelijk van de natuur. Toch dragen economische activiteiten, mogelijk gemaakt door financieringen vaak bij aan de vernietiging van de natuur. Hoe zit dat en hoe kan de financiële sector onderdeel uitmaken van de oplossing in plaats van het probleem?