Spullen, we zijn allemaal ontzettend goed in het verzamelen ervan. Met een verhuizing kom je er vaak achter hoeveel spullen er ongebruikt opgeslagen liggen. Met de opkomst van minimalisme en opruimguru Marie Kondo, zijn we massaal aan het opruimen geslagen. Want minder spullen zorgen voor minder ballast en meer focus. Maar is ontspullen hetzelfde als minimalisme en wat levert het je op?
Wij vroegen het aan Jelle Derckx, auteur van Verlangen naar minder, die blogt over zijn ervaringen als minimalist op Growthinkers.nl. Jelle legt uit dat het voor hem begon met spullen maar dat hij later ontdekte dat het veel meer was.
Op zijn blog houdt hij de volgende definitie van minimalisme aan; “Minimalisme is dat belangrijk maken wat er voor ons écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt.” (Joshua Becker) Ook hierin lees je al dat minimalisme juist het tegenoverstelde is van jezelf dingen ontzeggen of missen. Het is je richten op dat wat belangrijk en essentieel is. Én dat gaat verder dan alleen spullen.
Lees in dit artikel wat minimalisme jou kan brengen en begin met kleine stapjes, je hoeft niet rigoureus je hele inboedel terug te brengen naar 100 items.
1. Meer geld
Heel simpel: omdat je minder uitgaven hebt, houd je meer geld over voor leuke activiteiten en belevingen. En wat dacht je van minder onderhoud en verzekeringen? De weg naar meer geld zit niet alleen in meer verdienen, maar ook in minder bezitten. En minder bezitten schept weer ruimte voor een kleiner huis, want kleinere huizen:
- Zijn makkelijker te onderhouden
- Kosten minder
- Zorgen voor beter contact met familie
- Zijn makkelijker te verkopen
2. Meer tijd en energie
Onderzoek doen, schoonmaken, onderhouden, repareren. Des te meer spullen, des te meer tijd en energie het kost om alles te organiseren. Onze spullen kosten tijd en energie. Leven met minder betekent meer tijd en meer energie voor andere dingen die belangrijker zijn dan spullen.
3. Meer tevredenheid
Materiële dingen zullen ons hart nooit blijvend vervullen want spullen maken ons niet gelukkig op de lange termijn. Zodra we de cyclus van meer en meer doorbreken ontdekken we pas waar de échte ontevredenheid maar ook de échte rijkdom in zit.
4. Je laat minder voetsporen achter
Minder nutteloos en dwangmatig consumeren en minder meedoen met het consumentisme zorgt voor minder afval en vervuiling. Met minimalisme kun je de economie op een bewuste manier beter maken.
Steek geld in lokale bedrijven die passie hebben voor het product dat ze verkopen. Steek geld in ervaringen. Als iedereen meer bewuste keuzes zou maken dan maken we op de lange termijn een economie die gebaseerd is op persoonlijke verantwoordelijkheid en interactie binnen een gemeenschap. Een economie die niet op het gevoel gebaseerd is van ‘niet genoeg zijn’ en daarom heel veel te kopen wat we niet nodig hebben.
5. Je gaat voor spullen met meer kwaliteit
Meer bezitten is niet per se beter. Kwalitatief betere spullen bezitten is dat wel. Zodra je het onbewust consumeren gedag zegt is er ruimte voor het bewuste consumeren en dus ruimte voor kwaliteit en duurzaamheid.
6. Minder afleiding
In deze tijd is overal afleiding. Minder afleiding is meer focus. En focus is meer gedaan krijgen.
7. Minder stress
Stel je eens een rommelige viezige kamer vol met spullen. Stel je nu een schone kamer voor met weinig spullen. Waar krijg je meer stress van en welke geeft je een kalm gevoel? Weinig bezitten is fijn, maar minder willen is nog veel fijner.
8. Meer geven aan anderen
Als er meer tijd, energie en geld vrijkomt is er meer om te geven aan anderen. Wat kun je geven aan de mensen om je heen?
9. Meer vrijheid
Met verzamelen en te veel spullen kom je op een punt dat niet jij de spullen bezit, maar de spullen jou: Als je wil vliegen kun je het beste alles opgeven wat jou naar beneden haalt. De eerste stap naar een leven met meer betekenis is dat te verwijderen wat daar niet bij helpt. Een stap naar vrijheid. Om te vliegen naar het leven dat je wil leven.
10. Minder rommel en meer overzicht
Een huis met minder spullen is automatisch altijd een opgeruimder huis. En dat is heel fijn.Na flink opruimen kun je dat wat overblijft makkelijk vinden en ben je minder tijd kwijt aan het zoeken van je spullen. Dat wat overblijft zijn vaak de favorieten. De favorieten waar je zuiniger op bent en beter voor zorgt.
Meer weten over minimalisme ? Op 30 april geeft Jelle Derckx een workshop over digitaal minimalisme, meer informatie over dit event vind je hier.