Artikel

7 tips voor een duurzamer én gezonder interieur

Go green, kies voor natuurlijke materialen en experimenteer met re-used tapijttegels!

Geplaatst op 10 oktober 2018

Nu de herfst eraan komt brengen we weer veel tijd door binnenshuis, maar gek genoeg besteden we weinig aandacht aan een duurzaam interieur en een schone, veilige lucht. Zonde, want in de helft van de woning zweven ongezonde stoffen zoals benzeen en formaldehyde in de lucht. (bron: VT wonen).

Wij geven je deze maand tips over hoe je duurzame keuzes maakt voor je interieur. Meer inspiratie nodig? Volgende week kun je naar de expositie of lezing van Trash to Treasure om kunst en design gemaakt van restmateriaal te bewonderen.

1. Natuurlijke wanden en vloeren

Wist je dat geverfde wanden stoffen blijven afgeven? Gelukkig komen er steeds meer oplossingen op de markt voor duurzame vloeren en wanden. Het merk Fairf heeft een natuurlijke, handgemaakte verfsoort gemaakt van binder, deze wordt gemaakt van gerecycled sloophout.

Daarnaast bevat onze verf geen meetbare concentraties oplosmiddel waardoor deze geurarm is. Voor de vloer is marmoleum een duurzaam alternatief, het bestaat uit natuurlijke materialen en gaat lang mee net zoals een goede houten vloer. Studio WAE maakt circulaire vloerbedekking van gebruikte tapijttegels.

2. Ga los met groen

Planten in huis zijn niet alleen sfeermakers, ze zuiveren ook nog eens de lucht. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit naar voren komt dat planten een positief effect hebben op hoe comfortabel we ons voelen (The effect of indoor plants on comfort, 2013).

Zet verschillende formaten planten zoals cactussen, een banenplant of palm op een plank, kast of kruk voor een sfeervol interieur. Grote planten zoals de Strelitzia kun je zelfs inzetten als roomdivider.

3.  Koop bewust

Ga je een meubelstuk kopen, denk dan goed na of het item tijdloos is en écht bij je stijl past. Een goede bank kun je jaren mee doen, zonde om die al na twee jaar de deur uit te doen. Door impulsaankopen dragen we alleen maar een bij aan de afvalberg.

Koop je toch iets nieuws? Kies dan voor merken met positieve impact en een duurzaam bedrijfsmodel. Cartoni Design gebruikt voor hun producten alleen restmaterialen en geen nieuwe grondstoffen.

4.  Geef je meubels een make-over

In plaats van nieuwe interieuritems aan te schaffen kun je ook je oude bank of stoel opnieuw laten stofferen. Een oude kast krijgt een hele nieuwe look met andere pootjes of grepen.

5. Mix en match met tweedehands

Het vraagt iets meer doorzettingsvermogen dan nieuwkoop maar in de good old kringloopwinkel of vintage meubelzaken vind je vaak prachtige interieuritems. Vintage meubels zijn vaak ook nog eens beter gemaakt. Een oude leren chesterfield bestaat bijvoorbeeld uit singels en veren in plaats van schuim.

6. Kies voor verantwoorde materialen, vermijdt toxisch

Bij het aanschaffen van meubels kijken we vaak vooral naar het design en niet per se naar de herkomst van materialen. Wat zijn nu de juiste keuzes qua materiaal? Kies voor Europees FSC gecertificeerd hout en massieve houtsoorten, die gaan langer mee en zijn beter herbruikbaar in de toekomst.

Ontwijk zoveel mogelijk geperst hout, aan het productieproces worden toxische materialen toegevoegd. Ook coatings van vineer worden vaak met een chemische lijm aangebracht.

Let er ook op of meubels makkelijk uit elkaar te halen zijn, dit zegt iets over hoe makkelijk iets te recyclen is. Een stalen frame wat geschroefd is, is beter dan wanneer het met lijm bevestigd is.

7. Vervang je verlichting voor LED

De LED-lamp is ruim 90 procent zuiniger dan de standaard gloeilamp en stoot minder CO2 uit. Vroeger was LED-licht alleen verkrijgbaar in kille kleuren. Tegenwoordig heb je mooi warm LED-licht en er zijn zelfs dimbare LED-lampen verkrijgbaar.