Wat je eet, hoe je je huis verwarmt, hoe je van A naar B gaat, de reizen die je maakt en de spullen die je koopt; jouw levensstijl heeft impact op je ecologische voetafdruk. Heb jij al wel eens uitgerekend hoeveel aardes jij nodig hebt voor hoe je leeft? Dat kan via tools als de WNF Voetafdruktest of de Foot Print Calculator. Confronterend; als iedereen op de wereld leeft als wij Nederlanders hebben we een groot probleem. De gemiddelde Nederlander heeft namelijk maar liefst 3,6 aardes nodig voor hun levensstijl. Het mondiale gemiddelde ligt nu 1.7 aarde.
Meer welvaart, grondstoffen raken uitgeput
Het gaat goed met onze economie en we zijn steeds welvarender in Nederland. Ook in de rest van de wereld groeit het aantal mensen met een hoog inkomen én de wereldbevolking (een stijging van 104% sinds 1970). Dit klinkt positief, maar er is ook een keerzijde; we kopen steeds meer spullen, verbruiken meer energie en gebruiken 27 keer zoveel mineralen uit de bodem als begin van deze eeuw.
Het bewijs voor de disbalans in ons grondstoffengebruik is Earth Overshoot Day, de dag in het jaar waarop we als mensen de jaarproductie aan grondstoffen hebben verbruikt. In Nederland viel deze dag vorig jaar al op 14 april, nóg vroeger dan in voorgaande jaren. In 1970 viel deze belangrijke mijlpaal 152 dagen later in het jaar. Vanaf Earth Overshoot Day staan we eigenlijk al rood op de balans van de aarde; we zijn door onze reserves heen. Werelwijd viel Earth Overshoot Day in 2018 op 1 augustus. Een pijnlijke spiegel die we onszelf moeten voorhouden.
Hoe wordt deze datum berekend?
Goed om te weten; Earth Overshoot Day is een schatting, geen exacte datum. Het is (nog) niet mogelijk om met 100 procent nauwkeurigheid te bepalen op welke dag we ons ecologische voorraden hebben verbruikt. Global Footprint Network, een internationale onderzoeksorganisatie, verandert de manier waarop de wereld zijn natuurlijke rijkdommen meet en beheert. Deze organisatie berekent de datum van Earth Overshoot Day met gegevens van de National Footprint Accounts van Global Footprint Network (data.footprintnetwork.org/#/)
Bovendien toont elk wetenschappelijk model aan dat de menselijke vraag en het aanbod van de natuur een consistente trend vertoont: we zijn ruim boven het budget en de schuld neemt toe. Het is een ecologische schuld, en de rente die we betalen zie je terug in voedseltekort, bodemerosie en de opbouw van CO₂ in onze atmosfeer, wat gepaard gaat met verwoestende menselijke en monetaire gevolgen en bijbehorende kosten.
#Movethedate; aan de slag met oplossingen
Slechts 9% van onze wereld is circulair, terwijl de circulaire economie essentieel is voor het terugdringen van het grondstoffenverbruik. Circle Economy deed onderzoek naar hoe we regionaal, nationaal en internationaal kunnen samenwerken om de versnelling in te zetten richting een circulaire economie en schreef hierover het Circularity Gap Report. Waar liggen de onbenutte kansen? Op 10 april kun je naar de Circl College Tour Special over dit thema.
Maar er zijn nog meer dingen die impact hebben, denk aan de inzet van duurzame energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen, de manier waarop we ons voedsel verbouwen en hoe we consumeren. Deze maand kom je online en offline in Circl alles te weten over hoe je zelf kunt bijdragen aan #movethedate; het verschuiven van de datum. Zo is er zelfs vanaf 12 april in Circl een expo te bewonderen over bijzondere, inspirerende initiatieven die grondstoffen een tweede leven geven. Houd ook onze socials in de gaten voor concrete tips die je vandaag nog kunt toepassen!