Eén derde van de financiële sector in Nederland is afhankelijk van de natuur. Toch dragen economische activiteiten, mogelijk gemaakt door financieringen vaak bij aan de vernietiging van de natuur. Hoe zit dat en hoe kan de financiële sector onderdeel uitmaken van de oplossing in plaats van het probleem?
In deze aflevering van Purpose Minds deelt Caroline van Leenders, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland haar visie op de duurzame toekomst van de financiële wereld.
Weeffout in het financiële systeem
Financiële instellingen spelen een allesbepalende rol in de verduurzaming van de economie. Zonder investeringen komen wij er niet. Op dit moment worden investeringsbeslissingen gemaakt op basis van rendement en risicobeoordelingen. Die zijn gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Hoe heeft een bedrijf gepresteerd? Wat heeft gewerkt? Welke techniek heeft zich bewezen? Door dit beoordelingsssyteem is het vaak lastig voor financiële instellingen om te investeren in natuurlijk kapitaal. Het verloop van de natuur is immers een zaak van de toekomst en brengt onzekerheid met zich mee. Volgens Caroline is alles van de toekomst dan ook “automatisch hoog risico”.
Klimaatverandering
Daarmee gaat de verduurzaming van de financiële sector en de economie veel langzamer dan goed is voor de natuur, tijd hebben we immers niet. Daarom stelt Caroline de vraag aan de Community van financiële instelling, waarmee Caroline werkt: “Wat nu als je keuzes gaat maken op basis van de toekomst?”.
Uit Caroline’s Community of Practice van 14 banken op het gebied van klimaatverandering ontstond en coalitie van financiële instellingen die wilden berekenen hoeveel zij uitstootten. Die coalitie is uitgegroeid tot 88 instellingen die samen goed zijn voor 14 biljoen dollar. Zij zijn het eens geworden over de meet methode die nu een wereldwijde standaard wordt. Daarmee kan de overheid weer aan slag om wet en regelgeving aan te passen. Een hele belangrijke stap voor de verduurzaming van zowel de economie als de financiële sector.
Biodiversiteitsverlies
De volgende beweging is de strijd tegen biodiversiteitsverlies. Als we willen dat natuurlijke ecosystemen zich weer kunnen herstellen kan de financiële sector twee dingen anders te doen, aldus Caroline. In plaats van mondiaal of sectoraal te denken, dienen instellingen zich te richten op een specifieke omgeving, daar waar de natuur daadwerkelijk aanwezig is.
Dit vergt een nieuwe aanpak, namelijk gebiedsgericht te investeren in plaats van sectoraal. Daarnaast kan de financiële sector anders denken over tijd. Het kan soms twintig jaar duren voordat een ecosysteem zich hersteld, zegt Caroline. Dit soort lange termijn denken is op dit moment niet gebruikelijk in de financiële wereld.
Lees meer
Carbon Accounting Financials
Measuring financed emissions is the starting point to manage risk and identify opportunities associated with greenhouse gas emissions.
Finance for One Planet
Caroline schreef met Finance for one planet een E-book over natuurlijk kapitaal en finance dat internationaal veel belangstelling ontving. Download hem via deze link.
BEKIJK OOK de aflevering met Rutger Hoekstra over het vervangen van BNP
Rutger Hoekstra besteedde een groot deel van zijn loopbaan aan het zoeken naar betere indicatoren voor welzijn dan het BNP. In deze zoektocht kwam Rutger erachter dat hij helemaal niet naar een cijfer zocht wat BNP zou vervangen. Waar hij eigenlijk naar zocht was een verandering voor het onderliggende economische systeem en hoe over dit systeem verteld wordt.
ABN AMRO Impact Report 2020
This is ABN AMRO’s third annual Impact Report, setting out the results of the 2020 impact assessment. Through the Integrated Profit & Loss Statement, it details the bank’s impact – both positive and negative – on its four main stakeholder groups: clients, employees, investors and society as a whole. This impact derives from ABN AMRO’s role as a provider of banking and investment services, an employer and a gatekeeper to the financial system.
Indebted to nature – Exploring biodiversity risks for the Dutch financial sector
The financial sector is exposed to risks as a result of biodiversity loss. This emerged from a joint study by De Nederlandsche Bank (DNB) and PBL Netherlands Environmental Assessment Agency.
Tijd voor transitie
De Nederlandsche Bank (DNB) publiceerde met Tijd voor Transitie -een verkenning van de overgang naar een klimaat neutrale economie een spraakmakend rapport, waarin onderzocht werd of de financiële sector bestand is tegen een opwarming van de aarde van 1,5 graden. Spoiler alert: Het antwoord is nee.