Video

PURPOSE MINDS – Hoe het financiële systeem kan bijdragen aan de oplossing voor klimaatverandering en biodiversiteitsverlies

Interview met Caroline van Leenders over natuurlijk kapitaal

Geplaatst op 31 mei 2021

Eén derde van de financiële sector in Nederland is afhankelijk van de natuur. Toch dragen economische activiteiten, mogelijk gemaakt door financieringen vaak bij aan de vernietiging van de natuur. Hoe zit dat en hoe kan de financiële sector onderdeel uitmaken van de oplossing in plaats van het probleem?

In deze aflevering van Purpose Minds deelt Caroline van Leenders, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland haar visie op de duurzame toekomst van de financiële wereld.

Weeffout in het financiële systeem

Financiële instellingen spelen een allesbepalende rol in de verduurzaming van de economie. Zonder investeringen komen wij er niet. Op dit moment worden investeringsbeslissingen gemaakt op basis van rendement en risicobeoordelingen. Die zijn gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Hoe heeft een bedrijf gepresteerd? Wat heeft gewerkt? Welke techniek heeft zich bewezen? Door dit beoordelingsssyteem is het vaak lastig voor financiële instellingen om te investeren in natuurlijk kapitaal. Het verloop van de natuur is immers een zaak van de toekomst en brengt onzekerheid met zich mee. Volgens Caroline is alles van de toekomst dan ook “automatisch hoog risico”.

Klimaatverandering

Daarmee gaat de verduurzaming van de financiële sector en de economie veel langzamer dan goed is voor de natuur, tijd hebben we immers niet. Daarom stelt Caroline de vraag aan de Community van financiële instelling, waarmee Caroline werkt: “Wat nu als je keuzes gaat maken op basis van de toekomst?”.

Uit Caroline’s Community of Practice van 14 banken op het gebied van klimaatverandering ontstond en coalitie van financiële instellingen die wilden berekenen hoeveel zij uitstootten. Die coalitie is uitgegroeid tot 88 instellingen die samen goed zijn voor 14 biljoen dollar. Zij zijn het eens geworden over de meet methode die nu een wereldwijde standaard wordt. Daarmee kan de overheid weer aan slag om wet en regelgeving aan te passen. Een hele belangrijke stap voor de verduurzaming van zowel de economie als de financiële sector.

Biodiversiteitsverlies

De volgende beweging is de strijd tegen biodiversiteitsverlies. Als we willen dat natuurlijke ecosystemen zich weer kunnen herstellen kan de financiële sector twee dingen anders te doen, aldus Caroline. In plaats van mondiaal of sectoraal te denken, dienen instellingen zich te richten op een specifieke omgeving, daar waar de natuur daadwerkelijk aanwezig is.

Dit vergt een nieuwe aanpak, namelijk gebiedsgericht te investeren in plaats van sectoraal. Daarnaast kan de financiële sector anders denken over tijd. Het kan soms twintig jaar duren voordat een ecosysteem zich hersteld, zegt Caroline. Dit soort lange termijn denken is op dit moment niet gebruikelijk in de financiële wereld.

Purpose Minds
Duurzaamheidsdenkers over de kennis en inzichten die nodig zijn om onze huidig economisch systeem te veranderen.
Naar reeks