Later is álles beter – De klimaatpodcast voor realistische mensen #1: doemscenario’s
In Later is álles beter – De klimaatpodcast voor realistische mensen onderzoeken de Jonge Klimaatbeweging en Circl wat er te winnen valt met het redden van het klimaat. Door in gesprek te gaan met optimistische en ondernemende mensen – kunstenaars, ondernemers en politici – maken we jouw toekomst op aarde een klein beetje beter. Je weet na het luisteren van deze podcast namelijk dat er wat te kiezen is, veel zelfs en ook nog eens veel fijns. Tune elke twee weken in via ons Spotify kanaal of luister de podcast via onze website en praat mee via de socials.
In deze aflevering schuift Patrick Nederkoorn aan. Hij is cabaretier en presentator, en reisde naar Duitsland met zijn comedyshow ‘Die orangende Gefahr’. Daarin waarschuwt hij onze oosterburen voor Nederlandse klimaatvluchtelingen. In Patricks scenario komt Nederland immers volledig onder water te staan. Hoe ga je om met zo’n onheilspellend scenario? Moet jij je spullen al gaan pakken of verhuizen naar hoger gelegen grond? We bespreken dit en meer met Esin Erdogan van De Jonge Klimaatbeweging.
Luistertijd: 64 min
Je kunt de podcast ook via deze link luisteren.
In deze podcast hoor je
Ontdek meer

De Jonge Klimaatbeweging verenigt de stem van diverse jongerenorganisaties. Wij proberen klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden door middel van campagnes en door gesprekken aan te gaan met politici, beleidsmakers en bedrijfsleven, met de Jonge Klimaatagenda als leidraad. In alles wat we doen, denken en uitdragen staat de stem van jongeren in het klimaatdebat centraal.

Patrick Nederkoorn (1983) is cabaretier en presentator. Na een studie politicologie en theologie ging Patrick naar de Koningstheateracademie in ‘s-Hertogenbosch. Hij werd genomineerd voor de Neerlands Hoop Cabaretprijs en won (samen met Jan Beuving en Tom Dicke) de Annie M.G. Schmidtprijs met het lied ‘Die geur’.

Anoek Nuyens (Amsterdam, 1984) maakt sociaal bewogen, documentair theater. Het gesprek dat zij start, strekt zich uit over verschillende maatschappelijke domeinen en podia: van politiek tot wetenschap, van feit tot fictie, van theater tot krant en internet.

Gideon Mendel is een fotograaf. Zijn werk houdt zich bezig met hedendaagse maatschappelijke kwesties van mondiaal belang. Zijn intieme stijl van toegewijde beeldvorming en langdurige betrokkenheid bij projecten heeft hem veel waardering opgeleverd. Mendel heeft een carrière van meer dan 30 jaar.

Ben is een toegewijde vader die zijn zes kinderen leert hoe ze moeten leven en overleven in de dichte bossen in het noordwesten van Noord-Amerika. Hij wordt echter gedwongen om zijn zelfgemaakte paradijs te verlaten. Wanneer hij geconfronteerd wordt met de echte wereld, begint hij aan een levensreis die zijn ideeën van vrijheid en wat het betekent om een gezin op te voeden uitdaagt.

Circulair is het tegenovergestelde van lineair. In een lineaire economie wint de mens grondstoffen, maakt daar spullen van, en gooit die weer weg zodra ze kapot zijn of niet langer gewenst. In een circulaire economie worden spullen niet weggegooid, maar wordt al het materiaal hergebruikt, bijvoorbeeld als grondstof voor nieuwe spullen.

Onze dijken beschermen ons tegen een overstroming, maar het kan een keer misgaan… Weet jij hoe hoog het water bij jou in de buurt komt?

Luister de aflevering #2: Lekkere leefomgeving van deze podcastreeks. Met Suze Gehem, Mark Damen en Sjors Mineur over duurzame paleizen, een buitenaardse mentor en intuïtief ondernemen.

Luister aflevering #3: Fashionably... on time! Met Naz Kawan, Aniek Moonen en Sjors Mineur over over het opschudden van de mode-industrie, lokaal vs globaal en vintage shoppen