Nieuw in CIRCL: Programmareeks True Price

Met programma onderzoeken we de echte prijs van onze consumptie

Steeds meer bedrijven, consumenten, maatschappelijke organisaties en overheden willen dat de vervuiler betaalt. Zo vragen meer dan 100 CEO’s voor een (hogere) prijs op CO2-uitstoot. Tegelijkertijd is de heersende opinie dat we de rekening niet neer kunnen leggen bij mensen met een laag inkomen of boeren aan het begin van de keten. Een reis door het productieproces zorgt voor inzicht in de keten en negatieve gevolgen die vervolgens worden omgezet in financiële cijfers, de true price.

Is een kilo bananen voor 99 cent te goedkoop, of een brood van 3 euro te duur? Bij de productie en consumptie zijn er veel verborgen kosten, zoals onderbetaling van personeel, energie- en waterverbruik, slechte arbeidsomstandigheden of klimaatverandering door broeikasgassen uit kunstmest.

Moet de echte prijs transparant gemaakt worden zodat bedrijf en consument zelf duurzamere keuzes kunnen maken, of moet de echte prijs gelijk worden afgerekend? Samen met True Price en experts gaan we in gesprek over dit belangrijke vraagstuk, de impact op ketens in diverse sectoren.

De echte prijs van voedsel

Tijdens de aftrap van dit nieuwe CIRCL programma: True Price, werd de voedselketen onder de loep genomen. Met inspirerende voorbeelden en inzichten van  o.a. Tony Chocolonely, Bocca Coffee en Wageningen Economic Research doken we in de echte prijs van ons voedsel.

True Price #2

Je bent wat je draagt. Mode is een statement. Een jurkje voor 9,95 EUR of een broek voor 19,95 EUR zijn het gunstige resultaat van de opkomst van budgetketens en fast-fashion. Fijn voor onze portomonee, alleen er is altijd wel iemand de echte prijs betaalt. Recent onderzoek heeft laten zien dat spijkerbroeken bijvoorbeeld, 33 Euro duurder zouden moeten zijn als alle milliuekosten en sociale kosten doorberekend zouden worden. Maar hoe makkelijk is het om een duurzame keuze te maken in de winkel?

Meld je nu aan! https://circl.nl/programma/de-echte-prijs-van-fashion

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.