Artikel

Circl Update – We zijn begonnen!

Lotte de Groot, Programmamanager bij Circl, vertelt over de volgende stap voor Circl Movement.

Het is nu iets meer dan een maand geleden dat we de deuren van ons circulaire clubhuis aan de Zuidas achter ons dicht hebben getrokken. Onze laatste week, vol met activiteiten met onze partners, is achter de rug en we hebben enorm genoten van een feestelijk afscheidsdiner met iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan Circl zoals het nu is. Het was mooi om hierop terug te kijken, maar naast wat ruimte voor nostalgie is er vooral werk aan de winkel!

Zoals je wellicht al vaker hebt gehoord of gelezen, Circl Movement gaat door! Een logische vraag is dan; “Hoe zien jullie dat voor je?” Circl Movement gaat een andere vorm krijgen. Vooralsnog zijn we druk bezig met plannen maken en voorbereidingen treffen vanuit Amsterdam. Maar als we willen bijdragen aan de duurzaamheidsstrategie van ABN AMRO en deze versnellen en verbreden, dan moeten we verder kijken dan alleen Amsterdam.

Daarom gaan we het land in. Circl Movement kan ook pas echt een beweging worden als iedereen zich op veel plekken kan aansluiten. Men zegt dat je 25% van de mensen nodig hebt om een kantelpunt in de transitie te bereiken waarbij je de rest ook meekrijgt. Dat is een ambitieus doel, maar wij hebben er zin in en zijn erg optimistisch!

Op het moment is ons team druk bezig om in verschillende regio’s met de juiste partijen gesprekken te voeren, want we kunnen dit natuurlijk niet alleen. De kracht van de samenwerkingen zit hem straks juist in de kennis van onze lokale partners over de regio; zij weten als geen ander wat zich daar afspeelt.

Eén van de gesprekken die we nu voeren is met Anne-Marie Rakhorst en Abdij Van Berne in Heeswijk-Dinther, gelegen in de provincie Noord-Brabant dicht bij Den Bosch. De abdij is een prachtig klooster waarin de norbertijnen zich bevinden, een actieve gemeenschap van monniken.

Lees ook het interview met Anne-Marie!

Het klooster heeft een rijke geschiedenis die zo’n 900 jaar teruggaat en nog interessanter: ze hebben een sterke band met het bedrijfsleven. De Boerenleenbank, de voorloper van de Rabobank is daar ontstaan; en de ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie) vindt daar ook zijn oorsprong.

De norbertijnen zetten zich in voor de ondernemers uit het MKB in hun regio. Een deel van het klooster wordt niet meer gebruikt door de norbertijnen en daarom zijn ze nu op zoek naar een nieuwe bestemming.

Duurzaamheid.nl onder leiding van Anne-Marie Rakhorst zette samen met de norbertijnen een SDG-house (Sustainable Development Goals) op, genaamd de Holie Hub. Het doel van deze Hub is om teams en organisaties verder te laten kijken dan alleen de financiële waarden van hun bedrijf.

Als je ooit CIRCL hebt bezocht, weet je dat het vol stond met meubilair en misschien vraag je je wel af waar dat allemaal gebleven is. Mocht je binnenkort de Holie Hub binnenlopen dan kan het zomaar zijn dat je tegen de CIRCL letters aanloopt.

Hopelijk geeft dit je een klein beetje een idee van de volgende stappen voor Circl Movement. We zullen regelmatig updates plaatsen over onze plannen en acties, dus houdt Circl.nl in de gaten en blijf op de hoogte! En schrijf je in voor onze nieuwsbrief!