7 februari - 12 februari 2022
Week van de Circulaire Economie
Dinsdag 8 februari
Themadag Systeemverandering

Wil je de programma’s terugkijken? Klik dan hieronder op de naam van het programma of scroll naar beneden. 

Vandaag staat in het teken van systeemverandering. Aan welke knoppen kun je draaien om het economische systeem te kantelen van lineair naar circulair? Hoe ver zijn we al in dit proces en wat kan je zelf doen vanuit je professionele rol?

Wil je meer weten? Als je net aan de slag gaat met de circulaire economie hebben wij een heel stappenplan gemaakt die zorgt dat je in één dag circulaire expert wordt. Ook kun je de meest relevante rapporten downloaden en hebben wij verdiepende artikelen voor je op een rijtje gezet.
Laten we samen het systeem kantelen!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Download hier het actieboek en maak je eigen actieplan voor de toekomst.

 

 

13:00 Circulaire Economie NU

De transitie naar de circulaire economie is in volle gang. Maar waar staan we nu en wat is de volgende stap?

Kijk het programma hier terug:

In een transitie moet je altijd op de hoogte blijven. Tijdens dit programma hoor je daarom van experts uit de praktijk waar we op dit moment staan, hoe zich dat verhoudt tot actuele politieke en economische ontwikkelingen en je leert bedrijven kennen die circulariteit in hun business toepassen. Ook delen wetenschappers nieuwe inzichten die je niet kunt missen om de volgende stap te zetten en ontdek je welke rol je zelf kunt spelen in systeemverandering.

Programma

12:45

Digitale Inloop

13:00

Start Programma

Waar staat de circulaire economie nu?

Circularity Gap Report 2022

Gesprek met Kees Klomp over betekeniseconomie
Wat doet de business?

Successen en lessons learned bij Marktplaats

Nieuwe inzichten Circulaire Economie 2021

- Milieuimpact van verschillende sectoren (CE Delft en ABN AMRO)
- De vier fases van markttransitie in de praktijk

Q&A
14:30

Einde programma

Week van de Circulaire Economie
Bekijk meer
15:00 Deepdive: In welke transitiefase bevindt jouw organisatie zich?

Veel bedrijven hebben al een begin gemaakt met de verduurzaming van hun organisatie. Maar hoe ver ben jij eigenlijk al en welke volgende stap moet je organisatie zetten om echte impact te maken? In deze workshop ga je aan de slag met het maken van je eigen actieplan.

Besloten sessie - geen opname beschikbaar.

“Carola, waarom moeten we meedoen aan de Deepdive?”

Week van de Circulaire Economie
Bekijk meer
15:00 Workshop: Hoe verander ik het economische systeem?

Het aantal mensen dat aan duurzaamheid werkt, stijgt al jaren. Ook is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid in nieuws en politiek. Toch slagen we er, ondanks alle goede intenties, nog niet in om duurzame impact te vergroten. En als we verandering zien gaat die vaak niet snel genoeg. Maar waarom lukt het eigenlijk niet? Dit zijn gevolgen van ons huidig economisch systeem en de ingebouwde focus op groei.

In deze werksessie leer je meer over hoe het huidige economische systeem in elkaar zit, aan welke knoppen we zelf kunnen draaien om verandering in gang te zetten en ontdek je jouw eigen rol in dit systeem en welke interventies je kunt doen om dit systeem de andere kant op te duwen!

Kijk het programma hier terug:

Wat betekent systeemdynamica?

Een korte introductie


Onze economie zit ingewikkeld in elkaar. Om de oplossing voor een probleem te kunnen bedenken moet je de oorzaak van het probleem kennen. Lastig in een complexe economie waar oorzaken veelvoudig en moeilijk op te sporen zijn. Daardoor komt verandering vaak moeilijk op gang en staan we met de circulaire economie nu nog niet waar we willen zijn. Als je de dynamieken van het systeem kunt doorgronden is verandering echt mogelijk en versnelling makkelijker.

 

Met in dit programma onder anderen

Week van de Circulaire Economie
Bekijk meer
16:00 Workshop: Leven met het water

Marcelien Bos de Koning (olympisch wedstrijd zeilster) weet er alles van: Recht tegen de wind inzeilen, dat gaat niet. En daarom kun je maar beter met de natuur werken en niet er tegenin. Als we met de natuur willen werken moet onze economie fundamenteel veranderen. De circulaire economie biedt hier uitkomsten. Wat we van het water kunnen leren voor het inrichten van een nieuwe, circulaire economie hoor je in deze workshop.

Kijk het programma hier terug:

“Marcelien, kan je al een tipje van de sluier oplichten over je workshop?”

Met in dit programma onder anderen

Week van de Circulaire Economie
Bekijk meer
16:00 Fast Track: Impact meten en managen in de circulaire economie

De impact taal wordt vaak gezien als de nieuwe zakelijke taal die naast het financiële resultaat ook maatschappelijke meerwaarde uitdrukt.
In deze mini lecture van Impact Institute leer je hoe impact meten en waarderen het realiseren van de Circulaire Economie kan ondersteunen. Hiervoor worden o.a. twee bedrijven als voorbeeld gebruikt, Meerlanden en Trust International.
Om zelf deze impact taal eigen te maken, wordt je uitgenodigd om je eigen impact professional journey te starten en meteen stappen te gaan maken richting de Circulaire Economie.

Kijk het programma hier terug:

Impact meten kan een uitdaging het zijn, in dit rapport lees je hoe ABN AMRO haar eigen impact meet.

Download hier het ABN AMRO Impact Report 2020

Week van de Circulaire Economie
Bekijk meer
17:00 Lastenverschuiving circulaire bouweconomie

In dit korte programma nemen experts op het gebied van circulaire economie, financiën en bouw je mee naar een baanbrekende ontwikkeling: Ex’Tax projecten in bouw. Kijk live mee en praat met de experts in de chat van dit programma!

Kijk het programma hier terug:

Ex’Tax, wat was dat ook weer?

Met Ex’Tax bedoelen we de verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op grondstoffen.


Met Ex’Tax bedoelen we de verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op grondstoffen. In het huidige economische stelsel worden veel grondstoffen gebruikt, ook omdat grondstoffen goedkoop zijn. Dat leidt tot uitputting van de aarde. Arbeid daarentegen is duur, omdat er veel belasting op wordt geheven. Als we in de circulaire economie slimmer willen omgaan met grondstoffen zullen we ze een paar keer verwerken. Veel arbeid dus. Denk bijvoorbeeld aan bouwstoffen. Om de circulaire economie rond te rekenen hebben we daarom een lastenverschuiving nodig, van grondstoffen naar arbeid.

Week van de Circulaire Economie
Bekijk meer
19:30 Boekpresentatie: Betekeniseconomie met Kees Klomp

We sluiten de dag af met een highlight! Dit boek moet je in 2022 gelezen hebben en wij mogen het aan je presenteren: Betekeniseconomie van Kees Klomp, lector aan de Hogeschool Rotterdam. Samen met vooraanstaande experts neemt Kees je mee naar het economische systeem van de toekomst. Oplossingen in plaats van beren op de weg, waarde in plaats van winst en waarom we alles kunnen veranderen wat we willen als we maar snappen dat de mens onderdeel uitmaakt van de natuur.

Kijk het programma hier terug:

“Kees, heb je een beetje zin in je boekpresentatie?”

Week van de Circulaire Economie
Bekijk meer

Stappenplan voor systeemverandering

 

Stap 1: Word expert!

Volg de crash-course


Wil je wel met de circulaire economie aan de slag maar weet jij nog niet waar je moet beginnen? Dan kun je in de ochtend zelfstandig de crash-course circulaire economie volgen en alvast je eerste stappen noteren in je actieboek. Zo heb je aan het eind van de ochtend alle kennis in huis om je in de middag verder te verdiepen in waar we nu staan in de transitie naar de circulaire economie en hoe je zelf aan de slag kunt gaan om bij te dragen aan een nieuw systeem.

Stap 2: Blijf up-to-date in de transitie naar de circulaire economie!

Kijk de livestream


Of je nu kersverse expert circulair economie bent of een oude rot in het vak, in een transitie moet je op de hoogte blijven. Tijdens het programma Circulaire Economie NU hoor je daarom van experts uit de praktijk waar we op dit moment staan, hoe zich dat verhoudt tot actuele politieke en economische ontwikkelingen en je leert bedrijven kennen die circulariteit in hun business toepassen. Ook delen wetenschappers nieuwe inzichten die je niet kunt missen om de volgende stap te zetten en ontdek je welke rol je zelf kunt spelen in systeemverandering.

Stap 3: Ga zelf aan de slag om het systeem te kantelen!

Kies je workshop


Nu je op de hoogte bent van alle in’s en out’s van de circulaire economie wordt het tijd om zelf aan de slag te gaan. Waar wil je meer nog over weten? Wat wordt je volgende project? En welke tools heb je daarvoor nodig? Maak de keuze uit 4 workshops en een deepdive en wordt zo zelf onderdeel van het veranderende systeem!

Meld je hier aan:

 

Download hier alle interessante rapporten

Circulaire Economie: De essentie in 5 stappen

-Circl x Springtij Forum x Copper8-

Hoe werkt een transitie?

 

Blijf je graag op de hoogte van alle evenementen die Circl organiseert? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief zodat we je zo nu en dan een update kunnen sturen.

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.