donderdag 14 nov 2019, 14.00 - 15.00

Energy Transition Thursday #2 | Batterijopslag

Verdienmodellen op de Snijtafel
BATTERIJOPSLAG – henry-co-It1LgT8CM4w-unsplash

Gratis toegang

CIRCL

In samenwerking met

Logo ABN AMRO

Om onze energiemix groener te maken hebben we meer nodig dan duurzame technieken; een duurzaam verdienmodel is minstens zo belangrijk. In Energy Transition Thursday behandelen we veelbelovende duurzame technieken en gaan we dieper in op het verdienmodel achter de techniek. Bij elke sessie ontleden specialisten uit de sector de techniek én het verdienmodel. Deze maand leggen de experts het thema batterijopslag op de snijtafel.

Vanwege de groei van hernieuwbare energie wordt het stroomaanbod steeds onvoorspelbaarder. De productie van met name wind- en zonne-energie is niet constant, wat het lastig maakt voor netbeheerders om de balans op het net te handhaven. Batterijopslag belooft een belangrijke rol te gaan spelen bij deze handhaving.

Op het moment dat er veel elektriciteit uit hernieuwbare bronnen beschikbaar is, kan de elektriciteit worden opgeslagen. Bij pieken in de stroomvraag kan direct een beroep worden gedaan op de batterij. Door overschotten aan hernieuwbare energie op te slaan in batterijen, wordt een mogelijke kostbare uitbreiding van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk voorkomen. De experts kijken of de batterijopslag als sluitend verdienmodel genoeg is of dat daar meer voor nodig is.

Rianne ‘t Hoen (DNV GL) zal meer vertellen over hoe batterijopslag werkt en waar de kansen en uitdagingen van de techniek liggen. Daarna laat Tim Oosterop (Johan Cruijff ArenA) aan de hand van zijn ervaring in de Johan Cruijff ArenA zien dat batterijopslag een sluitende businesscase kan hebben. Vervolgens schetst Matthijs van Leeuwen (Norton Rose Fulbright) een beeld van het juridisch kader waarin ondernemers rondom batterijopslag hun verdienmodel moeten vormgeven. Tot slot zal Pieter-Willem Lips (ABN AMRO) vertellen hoe hij als bankier een drijvende kracht achter een opkomende techniek probeert te zijn zonder daarbij zijn kritische blik te verliezen.

Beluister de aflevering:

 

Meer weten over het onderwerp? Luister dan naar de podcast ‘De Expert en de leek’:

Energy Transition Thursday
De energietransitie op de snijtafel. Elke aflevering een duurzame techniek én verdienmodel ontleed.
Naar reeks