Energy Transition Thursday #3 | Geothermie
Om onze energiemix snel te vergroenen hebben we meer nodig dan duurzame technieken. Een duurzaam verdienmodel is minstens zo belangrijk. Wie het verdienmodel voor een duurzame techniek sluitend krijgt, heeft goud in handen. In deze serie behandelen we veelbelovende technieken en gaan we dieper in op het verdienmodel achter de techniek. Waar liggen kansen? Welke obstakels moeten nog worden weggewerkt? Wat is feit en wat is fictie? Bij elke sessie ontleden specialisten uit de branche de techniek én het verdienmodel. Daarbij lichten ze de werking van de techniek toe, duiden ze het juridisch kader en verkennen ze hoe financiering kan bijdragen aan versnelling van de techniek. Deze maand leggen de experts het thema geothermie op de snijtafel.
Warmte wordt nu nog vaak opgewekt door het verbranden van aardgas. Geothermie is echter een veel duurzamer alternatief. Geothermie is lokale duurzame warmte uit de ondergrond vanaf ongeveer 500 meter diepte, waarbij geldt: hoe dieper, hoe warmer. Water kan op die diepte worden verhit, opgepompt, en na afkoeling weer terugstromen in dezelfde aardlaag. Zo kan veel warmte worden gewonnen, zonder dat er broeikasgassen vrijkomen.
Het Klimaatakkoord voorziet een sterke stijging in het gebruik van geothermie. Het in mei 2018 gepresenteerde Masterplan Aardwarmte beschrijft zelfs hoe aardwarmte, van 3 petajoule nu, zou kunnen doorgroeien naar 50 petajoule in 2030, en 200 petajoule in 2050. Ter vergelijking: de totale warmtevraag in de gebouwde omgeving is nu 400 petajoule. Geothermie kan zodoende een cruciale rol spelen in de energietransitie!
De grote vraag is: hoe realiseren we een dergelijk snelle opschaling van geothermie? Welke obstakels en kansen liggen voor ons? Kom op 12 december naar Circl, en praat mee!
Met in dit programma onder anderen
Programma
Benieuwd hoe ETT eruit ziet? Bekijk onderstaande video voor een sfeerimpressie van de vorige aflevering over batterijopslag