do 12 dec 2019, 17.00 - 20.30
CIRCL

Energy Transition Thursday #3 | Geothermie

Verdienmodellen op de Snijtafel
Gratis toegang

Om onze energiemix groener te maken hebben we meer nodig dan duurzame technieken; een duurzaam verdienmodel is minstens zo belangrijk. In Energy Transition Thursday behandelen we veelbelovende duurzame technieken en gaan we dieper in op het verdienmodel achter de techniek. Bij elke sessie ontleden specialisten uit de sector de techniek én het verdienmodel. De aflevering van deze maand draait om het thema geothermie.

Warmte wordt nu nog vaak opgewekt door het verbranden van aardgas. Geothermie is echter een veel duurzamer alternatief. Geothermie is lokale duurzame warmte uit de ondergrond vanaf ongeveer 500 meter diepte, waarbij geldt: hoe dieper, hoe warmer. Water kan op die diepte worden verhit, opgepompt, en na afkoeling weer terugstromen in dezelfde aardlaag. Op deze manier wordt er veel warmte gewonnen zonder dat er broeikasgassen vrijkomen.

Het Klimaatakkoord voorziet een sterke stijging in het gebruik van geothermie. In 2018 werd het Masterplan Aardwarmte gepresenteerd dat beschrijft hoe aardwarmte kan worden uitgebreid. Nu wordt er nog 3 petajoule gebruikt, maar het plan is om door te groeien naar 50 petajoule in 2030, en 200 petajoule in 2050. Ter vergelijking: de totale warmtevraag in de gebouwde omgeving is nu 400 petajoule. Geothermie kan daarom een cruciale rol spelen in de energietransitie.

Beluister de aflevering:

 

Meer weten over het onderwerp? Luister dan naar de podcast ‘De Expert en de leek’:

Programma

17.00 uur - Inloop
17.30 uur - Welkom en inleiding door Arnold Mulder
17.45 uur - Ingenieur: Bart in ‘t Groen / DVN GL
18.00 uur - Operator: Michiel Kok / HVC
18.15 uur - Jurist: Wouter Hertzberger / Norton Rose Fulbright
18.30 uur - Bankier: Berna Pekkaya / ABN AMRO
18.45 uur - 5e expert: het publiek
19.30 uur - Borrel

Benieuwd hoe ETT eruit ziet? Bekijk onderstaande video voor een sfeerimpressie van de vorige aflevering over batterijopslag

 

Energy Transition Thursday - De energietransitie op de snijtafel
Om onze energiemix snel te vergroenen hebben we meer nodig dan duurzame technieken. Een duurzaam verdienmodel is minstens zo belangrijk. Wie het verdienmodel voor een duurzame techniek sluitend krijgt, heeft goud in handen. In deze serie behandelen we veelbelovende technieken en gaan we dieper in op het verdienmodel achter de techniek. Waar liggen kansen? Welke obstakels moeten nog worden weggewerkt? Wat is feit en wat is fictie? Bij elke sessie ontleden specialisten uit de branche de techniek én het verdienmodel. Daarbij lichten ze de werking van de techniek toe, duiden ze het juridisch kader en verkennen ze hoe financiering kan bijdragen aan versnelling van de techniek. Kom naar Circl en leg elke maand samen met experts de energietransitie op de snijtafel!
Bekijk meer
Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.