donderdag 12 dec 2019, 17.00 - 20.30

Energy Transition Thursday #3 | Geothermie

Verdienmodellen op de Snijtafel
WARMTE – matt-palmer-UXjYy04EvOc-unsplash

Gratis toegang

CIRCL

In samenwerking met

Logo ABN AMRO

Om onze energiemix groener te maken hebben we meer nodig dan duurzame technieken; een duurzaam verdienmodel is minstens zo belangrijk. In Energy Transition Thursday behandelen we veelbelovende duurzame technieken en gaan we dieper in op het verdienmodel achter de techniek. Bij elke sessie ontleden specialisten uit de sector de techniek én het verdienmodel. De aflevering van deze maand draait om het thema geothermie.

Warmte wordt nu nog vaak opgewekt door het verbranden van aardgas. Geothermie is echter een veel duurzamer alternatief. Geothermie is lokale duurzame warmte uit de ondergrond vanaf ongeveer 500 meter diepte, waarbij geldt: hoe dieper, hoe warmer. Water kan op die diepte worden verhit, opgepompt, en na afkoeling weer terugstromen in dezelfde aardlaag. Op deze manier wordt er veel warmte gewonnen zonder dat er broeikasgassen vrijkomen.

Het Klimaatakkoord voorziet een sterke stijging in het gebruik van geothermie. In 2018 werd het Masterplan Aardwarmte gepresenteerd dat beschrijft hoe aardwarmte kan worden uitgebreid. Nu wordt er nog 3 petajoule gebruikt, maar het plan is om door te groeien naar 50 petajoule in 2030, en 200 petajoule in 2050. Ter vergelijking: de totale warmtevraag in de gebouwde omgeving is nu 400 petajoule. Geothermie kan daarom een cruciale rol spelen in de energietransitie.

Beluister de aflevering:

 

Meer weten over het onderwerp? Luister dan naar de podcast ‘De Expert en de leek’:

Programma

  • 17.00 uur - Inloop
  • 17.30 uur - Welkom en inleiding door Arnold Mulder
  • 17.45 uur - Ingenieur: Bart in ‘t Groen / DVN GL
  • 18.00 uur - Operator: Michiel Kok / HVC
  • 18.15 uur - Jurist: Wouter Hertzberger / Norton Rose Fulbright
  • 18.30 uur - Bankier: Berna Pekkaya / ABN AMRO
  • 18.45 uur - 5e expert: het publiek
  • 19.30 uur - Borrel

Benieuwd hoe ETT eruit ziet? Bekijk onderstaande video voor een sfeerimpressie van de vorige aflevering over batterijopslag

 

Energy Transition Thursday
De energietransitie op de snijtafel. Elke aflevering een duurzame techniek én verdienmodel ontleed.
Naar reeks