do 17 feb 2022, 16.00 - 17.00
Livestream

Energy Transition Thursday #17 | Datacenters

Verdienmodellen op de Snijtafel
Gratis toegang

Om onze energiemix groener te maken hebben we meer nodig dan duurzame technieken; een duurzaam verdienmodel is minstens zo belangrijk. In Energy Transition Thursday behandelen we veelbelovende duurzame technieken en gaan we dieper in op het verdienmodel achter de techniek. Bij elke sessie ontleden specialisten uit de sector de techniek én het verdienmodel. In deze aflevering gaat het over datacenters.

We gebruiken steeds meer digitale diensten. Deze digitale diensten moeten een onderkomen hebben, dat gebeurt in gecentraliseerde datacenters. Er zijn op het moment veel kritische geluiden te horen in de media over deze datacenters, omdat ze veel elektriciteit verbruiken.

Datacenters fungeren als een onderkomen voor servers. Deze servers zijn de basis van de digitale diensten die wij in het dagelijks leven gebruiken, zoals Cloud- of streamingsdiensten. Een uitbater, de eigenaar van een datacenter, zorgt ervoor dat de servers veilig en betrouwbaar kunnen draaien, en zorgt daarnaast voor de elektriciteitsvoorziening en voor een deel van de koeling van de servers. In deze datacenters reserveren gebruikers, de klanten van het datacenter, een plek om hun eigen IT-apparatuur onder te brengen. Het kan voorkomen dat de eigenaar ook de eindgebruiker is.

In deze aflevering bespreken we waarom we datacenters nodig hebben, hoe hard de opschaling van datacenters gaat, hoeveel energie dat gaat kosten en hoe we dit laten passen in ons huidige systeem.

Geen tijd om de hele uitzending terug te kijken? Kijk hieronder de samenvatting van 7 minuten over datacenters:

Meer weten over het onderwerp? Bekijk de uitleg van Julia Krauwer, Sector Banker Technology, Media & Telecom bij ABN AMRO hieronder:

Energy Transition Thursday - De energietransitie op de snijtafel
Om onze energiemix snel te vergroenen hebben we meer nodig dan duurzame technieken. Een duurzaam verdienmodel is minstens zo belangrijk. Wie het verdienmodel voor een duurzame techniek sluitend krijgt, heeft goud in handen. In deze serie behandelen we veelbelovende technieken en gaan we dieper in op het verdienmodel achter de techniek. Waar liggen kansen? Welke obstakels moeten nog worden weggewerkt? Wat is feit en wat is fictie? Bij elke sessie ontleden specialisten uit de branche de techniek én het verdienmodel. Daarbij lichten ze de werking van de techniek toe, duiden ze het juridisch kader en verkennen ze hoe financiering kan bijdragen aan versnelling van de techniek. Kom naar Circl en leg elke maand samen met experts de energietransitie op de snijtafel!
Bekijk meer
Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.