In de aankomende editie van Biodiversity X Finance kijken we terug naar biodiversiteitstop COP16, die onlangs werd gehouden in Cali, Colombia. Een van onze tafelgasten, Anita de Horde, organiseerde verschillende sessies tijdens de top. Anita vertelt over haar ervaringen tijdens de top en benadrukt het belang van van het betrekken van financiële instellingen bij het biodiversiteitsvraagstuk.
Biodiversity X Finance – Biodiversiteitstop: van woorden naar daden
Pakhuis de Zwijger – Woensdag 13 nov, 20.00 – 21.15
Kun je ons iets meer vertellen over jezelf? Hoe ben je betrokken geraakt bij de biodiversiteitsdiscussie?
Als Executive Director van de Finance for Biodiversity Foundation leid ik onze organisatie in het activeren van de financiële sector voor biodiversiteit. Met een achtergrond in overheidsbeleid, duurzaamheid en financiën, ben ik altijd gepassioneerd geweest over het verbinden van de economische wereld met klimaat- en milieuvraagstukken.
Toen ik me realiseerde hoeveel impact financiële instellingen kunnen hebben op biodiversiteit – zowel positief als negatief – werd het duidelijk dat er een brug nodig was om deze sector actiever te betrekken bij natuurherstel. Mijn rol draait om het stimuleren van samenwerking tussen financiële instellingen en het faciliteren van kennisuitwisseling over hoe zij een positieve bijdrage kunnen leveren.
Je hebt verschillende sessies georganiseerd tijdens de biodiversiteitstop in Cali, Colombia. Wat waren de belangrijkste thema’s die je tijdens deze sessies hebt behandeld?
Tijdens de biodiversiteitstop in Cali hebben we ons gericht op het betrekken van de financiële sector bij biodiversiteitsbesluitvorming, met een specifieke focus op praktische stappen. We behandelden thema’s zoals de integratie van biodiversiteitscriteria in beleggingsstrategieën, de samenwerking tussen financiële instellingen en natuurbeschermingsorganisaties, het meten en rapporteren van biodiversiteitsimpact en het zetten van natuurtargets.
Tijdens de top werd gesproken over het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework. Hoe denk je dat dit de weg vrijmaakt voor de financiële sector om effectief bij te dragen aan biodiversiteitsherstel?
Het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework biedt een gezamenlijke richting en duidelijke doelstellingen voor biodiversiteitsbehoud. Deze structuur helpt de financiële sector niet alleen om prioriteiten te stellen, maar ook om beleid te ontwikkelen dat in lijn is met wereldwijde doelstellingen.
Het framework onderstreept ook de urgentie van transparantie en rapportage, wat financiële instellingen en de bedrijven die ze financieren helpt om hun impact op biodiversiteit te meten en verantwoording af te leggen.
Welke concrete acties of stappen moeten volgens jou prioriteit krijgen om de biodiversiteitsdoelen te bereiken?
Een van de belangrijkste prioriteiten is het ontwikkelen van gestandaardiseerde methoden voor het meten en rapporteren van biodiversiteitsimpact. Financiële instellingen hebben betrouwbare data nodig om verantwoorde beslissingen te kunnen nemen.
Daarnaast moeten beleidsmakers en regelgevers ook actie ondernemen om biodiversiteitscriteria op te nemen in financiële regelgeving, vergelijkbaar met wat we zien op het gebied van klimaatbeleid. Daarom hebben we in Cali een aantal sessies georganiseerd met ministeries van financiën.
Tot slot is samenwerking essentieel: financiële instellingen, natuurbeschermingsorganisaties en overheden moeten samen beleid ontwikkelen en investeren in projecten die bijdragen aan natuurbehoud en herstel.
Wat hoop je dat deelnemers aan de biodiversiteitstop hebben meegenomen, en hoe zie je de toekomst van biodiversiteit binnen de financiële sector evolueren?
Ik hoop dat de deelnemers het belang inzien van een gezamenlijke inspanning en dat de financiële sector een cruciale rol kan spelen in het herstellen van biodiversiteit. Ik verwacht dat biodiversiteit in de toekomst steeds meer als een kernonderdeel van duurzaamheidsstrategieën binnen de financiële sector zal worden gezien.
Steeds meer instellingen zullen hun impact op de natuur gaan meten, en samenwerking met andere sectoren zal intensiveren. Ik zie een toekomst waarin biodiversiteit een even belangrijk aandachtspunt wordt als klimaatverandering, en waarin de financiële sector een fundamentele partner is in het streven naar een gezondere planeet.
Anita de Horde is tafelgast tijdens de volgende aflevering van Biodiversity X Finance.
Met in dit artikel
Ontdek meer
Bezoek de website van Finance for Biodiversity Foundation
The aim of the Foundation is to support a call to action and collaboration between financial institutions via working groups, as a connecting body for contributing signatories and partner organisations.
13 november: Biodiversity X Finance – Biodiversiteitstop: van woorden naar daden
Meld je aan en praat mee over de Biodiversiteitstop en het Kunming-Montreal Global Diversity Framework.
Samenvatting hoogtepunten en resultaten Biodiversiteits-COP15
Duurzaamheidsadviseur Jan Raes keek en schreef mee met de hoogtepunten van de COP15
Biodiversity x Finance – Van internationale afspraken naar nationale actie
Kijk terug naar COP15 in Biodiversity x Finance – Van internationale afspraken naar nationale actie