In de aankomende editie van Biodiversity X Finance stellen we de vraag of Biodiversity Credits de natuur werkelijk kunnen redden. Maak kennis met Mira Sys, een van onze tafelgasten tijdens het programma.
Biodiversity X Finance – Biodiversity Credits
Pakhuis de Zwijger – maandag 23 sep, 20.00 – 21.15
Vertel eens wat over jezelf. Wie ben je en wat is je rol?
Ik ben als onderzoeksjournalist voor Follow the Money al jaren met onderzoek bezig naar milieuvervuiling en wat voor effect dat heeft op mens en milieu, en daarnaast richt ik me nu ook samen met collega’s op de zin en onzin van duurzame financieringsmechanismen.
Je bent te gast in de volgende Biodiversity X Finance over Biodiversity Credits. Waarom is dit een belangrijk onderwerp voor jou? Hoe denk jij over Biodiversity Credits?
Ik vind biodiversiteit enorm belangrijk omdat we leven te midden van een gigantische biodiversiteitscrisis, een crisis die ook sterk gelinkt kan worden aan klimaatverandering en vervuiling.
Ik vind de Biodiversity Credits specifiek een belangrijk onderwerp omdat dit een kleine maar opkomende markt is, waar nog niet erg veel mensen naar kijken, maar waar als er iets misgaat in de projecten, toch grote gevolgen aan vast kunnen hangen.
Daarmee bedoel ik dat er een bepaalde prijs wordt geplakt op een ecosysteem, en dat juist zo’n ecosysteem volgens mij enorm lastig in waarde te vangen is. Een projectontwikkelaar kan zeggen dat die een ecosysteem van een bepaalde diersoort verstoort, maar ergens anders weer iets herstelt, en als dat niet klopt, dan is onder de streep dus enkel opnieuw een ecosysteem verwoest.
Hoe denk je dat Biodiversity Credits kunnen gaan helpen?
In die vraag ligt al besloten dat ik denk dat ze gaan helpen. Als journalist ben ik eerder geïnteresseerd in wat er in de praktijk gebeurt in deze nog relatief kleine markt, en of projecten op dit moment al goed worden uitgevoerd. Er is namelijk (nog) geen onafhankelijke toezichthouder die dit controleert, en dat is wel vrij essentieel voor een werkend systeem.
Waar hoop je op bij de discussie tijdens het programma?
Ik hoop op veel verschillende perspectieven in de discussie en misschien ook wel een beetje wrijving. Op die manier hoop ik zelf ook weer wat bij te leren.
Biodiversity x Finance – Biodiversity Credits
Op 23 september vanaf 20:00 spreken we Mira samen met andere experts over dit onderwerp in Pakhuis de Zwijger. Wil je meer horen van Mira’s perspectief en hoe Biodiversity Credits kunnen bijdragen aan natuurherstel? Kom en praat mee!
Met in dit artikel
Ontdek meer
23 september: Biodiversity x Finance - Biodiversity Credits
Meld je aan en praat mee over Biodiversity Credits en hoe deze kunnen bijdragen aan natuurherstel.
Natuurherstel als breekijzer voor de economie
Sonny Duijn, Biodiversity Advisor bij ABN AMRO, over hoe de natuurherstelwet óók goed kan zijn voor de economie.
Biodiversiteit van groot belang, ook voor klimaatdoelen
Het IPCC-rapport laat zien dat er dringend klimaatactie nodig is, maar minstens zo belangrijk is het aanpakken van de biodiversiteitscrisis.
ABN AMRO - Nature Statement
De natuur behouden is inherent aan de purpose van ABN AMRO (Banking for better, for generations to come) en een verantwoordelijkheid die we met onze stakeholders delen. Dit Statement dient als algemene leidraad voor de natuuracties van ABN AMRO.