Podcast

Circl podcast: de echte prijs van kleding

Het verschil tussen de echte prijs en de winkelprijs

Geplaatst op 12 november 2019

Aan veel producten hangt een verborgen prijskaartje. De impact op milieu en klimaat is niet doorberekend in de prijs of de maker heeft geen eerlijk loon ontvangen. Op deze manier kan een spijkerbroek in de winkel gemiddeld 33 euro kosten. Dat heeft ABN AMRO onderzocht in samenwerking met de specialisten van True Price Organization.

De verborgen kosten van een spijkerbroek bestaan bijvoorbeeld uit de vervuiling van het oppervlaktewater in landen als Bangladesh door giftige stoffen, omdat het schoonmaken van het water veel geld kost. Ook het zwaar onderbetalen van werknemers in kledingfabrieken hoort bij de verborgen kosten. Die werknemers kunnen geen menswaardig bestaan leiden van het karige loon, waardoor hun kinderen vaak geen goede opleiding krijgen. Dat kost indirect, zeker op de lange termijn, veel geld.

Wat betekent dat voor jou, als consument, en voor de fashionindustrie? In deze Circl podcast gaan we in discussie: wie moet het verschil tussen de echte prijs en de winkelprijs betalen?

Beluister hieronder de podcast (Eng):

 

N.ieuw E.conomisch O.ntwerp

Een platform voor frisse denkers over een nieuwe economie.


Lees meer over het inrichten van een nieuw tijdperk op ‘De Grote Reset’, een platform voor frisse denkers over een nieuwe economie. Met webinars, podcasts en artikelen zoomen we in op de vijf onderwerpen die nodig zijn voor een reset van onze samenleving.

Lees meer
N.ieuw E.conomisch O.ntwerp
Een platform voor frisse denkers over een nieuwe economie.
Naar reeks