Video

Circulariteit in de installatietechniek

DE BOUW BREEKT DOOR #6 - Leontien de Waal, Sector Banker Bouw, gaat op bezoek bij Esther Loman, MVO coördinator bij Kuijpers.

Geplaatst op 6 december 2023

Leontien

Leontien de Waal

Sector Banker Bouw @ ABN AMRO

In deze aflevering van ‘DE BOUW BREEKT DOOR’ spreken we Esther Loman, MVO coördinator bij Kuijpers. Hoe gaat een technisch dienstverlener in de utiliteit en industrie om met duurzaamheid en circulariteit? Hoe inspireert Esther haar collega’s om duurzamere keuzes te overwegen en te maken? Dat ontdek je in de video!

Zo min mogelijk installaties

Het “Gebouw vol Energie” van Kuijpers in Den Bosch waar we Esther ontmoeten, is de test- en showcase van een duurzaam & circulair gebouw, waarin Kuijpers aan relaties en de buitenwereld wil laten zien dat (extra) installatietechniek niet altijd nodig is.

Esther beaamt dat ‘minder installaties’ best revolutionair klinkt voor een installateur. Het begint simpelweg met een stuk bewustwording dát het anders kan. Door te beginnen met bewustere keuzes te maken binnen het bedrijf, maak je uiteindelijk het verschil op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

Iedereen aangesloten houden

Vanuit haar enthousiasme gaat Esther soms te snel, vindt ze zelf. Voor haar zijn duurzame keuzes aan de orde van de dag. Toch realiseert ze zich dat collega’s met andere expertises hier nog bij geholpen moeten worden. Ze organiseert bijvoorbeeld kennissessies met en voor collega’s om uit te leggen wat circulariteit is én hoe dat dan toepasbaar is in de installatietechniek.

Het is mooi om te zien dat mensen ervaren dat circulariteit meer is dan recyclen en dan zelf ook met allerlei ideeën en suggesties komen, waar de ‘quick wins’ uit toegepast worden, zodat ze zien dat er iets met hun inbreng wordt gedaan. Dat zorgt voor een positieve beweging en creëert ook de wisselwerking die Esther voor ogen heeft.

Dingen zo eenvoudig mogelijk maken

Kuijpers ontwikkelde een eigen methodiek: de CirKu. De CirKu biedt een gestructureerde benadering om het circulaire niveau van technische installaties in een project helder te krijgen. Esther brengt de methodiek nu naar de markt en ontwikkelt deze door. De circulariteitscore, een kenmerk van de CirKu methodiek, helpt de opdrachtgever inzicht te krijgen in de circulaire impact van zijn pand en de gemaakte keuzes.

De CirKu methodiek is gekoppeld aan een uitgebreide database, waarin een scala aan product- en materiaalkeuzes en circulaire oplossingen zijn opgenomen. Kuijpers integreert daarmee op praktische wijze duurzaamheid, die verder gaat dan alleen energieneutraliteit. Het resultaat is niet alleen een interne focus op circulariteit, maar vooral een concrete ondersteuning voor het gesprek met de opdrachtgever, die zijn circulaire ambities wil verwezenlijken.

Meer weten over actualiteiten en trends in de bouwsector? Bekijk hier de pagina van ABN AMRO Insights.

DE BOUW BREEKT DOOR

De Bouw Breekt Door is een reeks waarin Leontien de Waal met een camera erbij in gesprek gaat met duurzame impact makers in de bouw-, installatie- en infrasector. Zij staan met de voeten in de klei en werken aan duurzame innovaties die de status quo binnen de bouwsector doorbreken.
Met hun inzet en enthousiasme inspireren ze anderen om te versnellen en (meer) duurzame stappen te maken. De duurzame impact makers duiden niet alleen wat hun duurzame uitdagingen zijn, maar ook hoe ze die uitdagingen aanpakken. Laat je inspireren.

OVER ESTHER

Vanuit een oorspronkelijke oriëntatie op commercieel management en marketing is Esther verliefd geworden op de Engelse taal -en letterkunde en heeft ze daarop, tijdens de periode dat ze in de Verenigde Staten woonde, de focus gehad. In de VS ontwikkelde ze niet alleen de liefde voor taalkunst, maar heeft ze ook haar praktische antenne en ‘can-do’ mentaliteit verder ontwikkeld.

Dat komt haar goed van pas in haar huidige rol als MVO-coördinator bij Kuijpers. Als aanjager van een betere wereld voor de volgende generatie, streeft ze naar positieve impact, bewustwording van keuzes en omarming van duurzaamheid. Haar motto: maatschappelijk verantwoord ondernemen is alleen succesvol als je het samen doet.

Zo zit zij ook in de Programmaraad Circulariteit van DGBC en heeft zij een rol in de stuurgroep Brancheplan Verpakkingen. Bij alles wat Esther vastpakt om als technologisch verduurzamer nog beter invulling te geven aan duurzaamheid en circulariteit, staat de praktijk centraal.

De Bouw Breekt Door
Sector Banker Bouw Leontien de Waal gaat op bezoek bij duurzame impact makers.
Naar reeks