Podcast

De Grote Reset podcast #4: EU taxonomie legt definitie van duurzaamheid vast

In gesprek met Yvonne Lang, programmamaker bij Circl, Julia van Boven, adviseur Sustainable Finance Desk ABN AMRO en Evelien Alblas, public affairs manager ABN AMRO in Brussel

Geplaatst op 21 december 2020

Duurzaamheid is een containerbegrip. In het bedrijfsleven worden allerlei producten of diensten onder deze noemer naar buiten gebracht. Hierdoor is het lastig om vast te pinnen wanneer iets wel of niet duurzaam is. Daarom legt de Europese Commissie de criteria voor duurzaamheid vast in de EU taxonomie. Dit is een classificatiesysteem waarin staat onder welke voorwaarden economische activiteiten duurzaam genoemd kunnen worden.

Benieuwd of je jouw product of dienst straks nog wel duurzaam mag noemen? In een notendop bespreken Yvonne,  Julia en Evelien de ins en outs van de EU taxonomie. Luister de podcast hieronder.

Luistertijd: 24 minuten

Je kunt de podcast ook via deze link luisteren. 

De taxonomie is de hoeksteen voor het actieplan van de Europese Commissie voor duurzame financiering. Dit plan heeft als doel het vergroten van de transparantie op investeringen en andere economische activiteiten en daarmee deze financiële stromen naar meer duurzame initiatieven te laten leiden. Met de taxonomie wordt een gedeelde uniforme woordenschat geformuleerd zodat het bedrijfsleven en investeerders dezelfde taal spreken wat betreft de activiteiten die moeten bijdragen aan een duurzame toekomst.

Dit is belangrijk, want nu zie je dat bedrijven tussen verschillende sectoren, verschillende opvattingen hebben over duurzaamheid. Zonder een algemeen begrip is het voor investeerders en consumenten moeilijk om echte duurzame investeringen en producten te vergelijken en te selecteren. De taxonomie zorgt ervoor dat iedereen hetzelfde begrip heeft en bedrijven die zich begeven op het terrein van ‘greenwashing’ kunnen gecontroleerd worden langs een uniforme standaard.

Heeft dit onderwerp je interesse gewekt? Tijdens de Week van de Circulaire Economie praten we verder over het financiële systeem van een duurzame economie. Bekijk hier programma financing the circular economy.

N.ieuw E.conomisch O.ntwerp

Een platform voor frisse denkers over een nieuwe economie.


Lees meer over het inrichten van een nieuw tijdperk op ‘De Grote Reset’, een platform voor frisse denkers over een nieuwe economie. Met webinars, podcasts en artikelen zoomen we in op de vijf onderwerpen die nodig zijn voor een reset van onze samenleving.

Lees meer
N.ieuw E.conomisch O.ntwerp
Een platform voor frisse denkers over een nieuwe economie.
Naar reeks