Artikel

Het True Price festival

De lancering van de eerste supermarkt ter wereld met Echte Prijzen.

Hoe kunnen ze het voor zo’n laag bedrag produceren? Dat vraag jij je vast ook wel eens af als je door supermarkt of warenhuis loopt. Als de prijs op het eerste oog te laag lijkt, dan is dat soms ook echt het geval. Dat komt vaak omdat verborgen kosten zoals milieuschade, CO2-uitstoot, lage lonen of in het slechtste geval kinderarbeid niet meegenomen zijn in de prijs.

True Price is een bedrijf dat zich inzet om de transparantie van producten in kaart te brengen. Dit doen ze door de Echte Prijs van producten uit te rekenen. De Echte Prijs is de prijs die je betaalt als je alle kosten voor milieuschade, CO2-uitsoot en lage lonen meeneemt in de prijs van een product. Tijdens Black Friday, een dag waar winkels massaal stunten met lage prijzen, organiseerde zij het True Price festival. Tijdens dit festival lanceerde zij de allereerste supermarkt ter wereld met Echte Prijzen.

De eerlijke prijs

De Aanzet (zoals de winkel heet) is te vinden in De Pijp in Amsterdam. Wat deze supermarkt onderscheidt? Zij stunten niet met lage prijzen. De reden om daar toch je boodschappen te doen is omdat zij hun supermarkt hebben gevuld met producten die een echte prijs op het prijskaartje hebben staan. Zo kan je een kilo bananen kopen € 2,94 per kilo. Hiermee krijgen de boeren een eerlijk loon, zijn de bananen geteeld onder goede werkomstandigheden, zonder gifstoffen en wordt de CO2 voor transport naar Nederland uit de lucht gehaald. De winkel wil in 2021 het aanbod verder uitbreiden.

De Aanzet was niet de enige winkel die tijdens het True Price festival opende. Zo kon je echt geprijsde rozen kopen bij Fleurmode aan de Haarlemmerdijk. De Echte Prijs van koffie betalen bij ‘t Zonnetje aan de Haarlemmerdijk samen met tientallen koffiebedrijven van Futureproof Coffee Collective waar je ook de Echte Prijs kan betalen. Verder waren er ook verschillende modewinkels die gedurende de dag de echte prijs van een T-Shirt rekende.

Michel (mede directeur en oprichter True Price) beschreef het event als ‘landen op de maan’. Hiermee bedoelt Michel dat met het openen van de eerste supermarkt met echte prijzen, de eerste stap richting meer transparantie is gezet. Maar er moet nog een hele hoop gebeuren om voor alle producten die we kopen daadwerkelijk een transparante en eerlijk prijs te betalen.

Met trots

Tijdens het True Price festival zagen we ook trots mede-eigenaar in beeld. Maarten liet ons de winkel zien met daarbij de schap kaartjes met de Echte Prijzen. Het enthousiasme spatte ervan af en dit wist Maarten zelfs via een beeldscherm goed over te brengen. Hij vertelde met trots dat hij nu deel mocht maken van de eerste supermarkt met Echte Prijzen. Maarten riep iedereen op om zeker een keer langs te komen bij de Aanzet gelegen in de Pijp van Amsterdam. Zo kan iedereen goed zien hoe de schap kaartjes eruit zien, wat voor producten de supermarkt biedt en hoe zo’n bon met Echte Prijzen er nou uitziet.

Al met al een super leuke en bijzondere dag waar we de opening hebben gezien van eerste supermarkt met Echte Prijzen. Maar dat niet alleen, zo volgen ook tientallen andere ondernemers binnen Nederland met dit geweldige initiatief. Er is een grote stap gezet richting het transparanter maken van de ingewikkelde productieketens. Op naar nog veel meer stappen in de goede richting.

 

Hieronder kan je de uitzending terugkijken! (Begint op 46:20)

N.ieuw E.conomisch O.ntwerp

Een platform voor frisse denkers over een nieuwe economie.


Lees meer over het inrichten van een nieuw tijdperk op ‘De Grote Reset’, een platform voor frisse denkers over een nieuwe economie. Met webinars, podcasts en artikelen zoomen we in op de vijf onderwerpen die nodig zijn voor een reset van onze samenleving.

Lees meer

Dit artikel is geschreven door:

N.ieuw E.conomisch O.ntwerp
Een platform voor frisse denkers over een nieuwe economie.
Naar reeks