Video

Wat als de wereld niet (alleen) om geld draait?

ON PURPOSE #9: Kees Klomp interviewt econoom Arjo Klamer over een andere kijk op waarde.

Geplaatst op 13 maart 2023

Yvonne-Lang-fitting

Yvonne Lang

Programmamaker Circl Movement

Ken jij de Homo Florens al? Dat is zeg maar het betekenisvolle broertje (of zusje) van de Homo Economicus. Beide zijn het beelden die economen voor zich zien als ze over de mens nadenken. Terwijl de Homo Economicus, de berekende mens, die rationele (koop-)beslissingen maakt, jarenlang de logica van de economie beheerste, hoor je de laatste tijd steeds vaker een nieuw geluid.

Wetenschappers benadrukken tegenwoordig een andere natuur van de mens. De mens als sociaal wezen die niet egoïstisch en hebzuchtig is maar vooral de samenwerking opzoekt, graag helpt en graag van betekenis wil zijn. Een mens die floreert, oftewel de Homo Florens. 

Een van deze wetenschappers is Arjo Klamer, professor humane economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In deze aflevering van On Purpose spreekt hij met Kees over de methode die hij heeft ontwikkeld om verder te kijken dan alleen de logica van de markt en de het vaak dichtgetimmerde systeem van organisaties. Volgens Arjo ligt de sleutel voor echte verandering in de transformatie van cultuur en hoe wij de rol van menselijke eigenschappen waarde toekennen. Bekijk het complete gesprek hier!

Over Arjo

Arjo Klamer laat als econoom in boeken, wetenschappelijke artikelen en columns in dagbladen zijn stem horen om verder te kijken dan alleen cijfers, maar ook het gesprek aan te gaan. Hij heeft voor verschillende universiteiten gewerkt en is tegenwoordig professor humane economie aan Vrije Universiteit van Amsterdam. Onlangs is zijn laatste boek verschenen: A Sense of Purpose: a practical guide (2021).

On Purpose
Kees Klomp gaat met gasten in gesprek over hun oplossingen voor een nieuwe duurzame economie.
Naar reeks