Video

Biobased bouwen als korte en lange termijn oplossing

DE BOUW BREEKT DOOR #1 - Leontien de Waal, Sector Banker Bouw, gaat langs bij Sandra Nap.

Geplaatst op 8 juni 2023

Leontien

Leontien de Waal

Sector Banker Bouw @ ABN AMRO

DE BOUW BREEKT DOOR #1 - Sandra Nap, directeur bij Holland Houtland en aanjager van biobased bouwen, over de noodzaak om niet overmorgen, maar vandaag al in actie te komen.

Doe het voor je opa van 80

Volgens Sandra is het belangrijk om niet alleen naar overmorgen, maar ook naar vandaag te kijken. De toekomst is soms nog ver weg en nodigt uit om verantwoordelijkheden voor je uit te schuiven. Als we blijven bouwen zoals we dat nu doen, dan is ons CO2 budget binnen enkele jaren op. Klimaatverandering en de ambitie om binnen de anderhalve graad opwarming van de aarde te blijven, noopt de bouwsector om het over een andere boeg te gooien.

Biobased bouwen opschalen en bouwen met materialen met een lagere CO2 footprint, dat is iets waar niet alleen onze kinderen, maar ook je opa van 80 al plezier van kan hebben. Een biobased woning is in veel gevallen namelijk ook sneller te bouwen, goed betaalbaar, comfortabeler en gezonder om in te wonen.

Draagvlak creëren en doorpakken

Voor het creëren van draagvlak voor het opschalen van biobased bouwen is een systeemverandering nodig, aldus Sandra. Niet alleen de bouwsector moet in beweging komen, maar ook de overheid, ontwikkelaars, ontwerpers en zelfs financiers. Daarom heeft ze ook een training ontwikkeld die beschikbaar is voor mensen die werkzaam zijn in de financiële sector om ze bekend te maken met de noodzaak van circulair bouwen en hoe zij vanuit het eigen werkveld meer impact kunnen maken en hobbels kunnen wegnemen.

Bij Sandra blijft het niet alleen bij denken, analyseren en adviseren. Ze gaat door naar het doen, naar manifestatie. Zo is Holland Houtland bezig om een samenwerking op te zetten met een bouwbedrijf zodat er straks volledig biobased woningen prefab kunnen worden geproduceerd.

Meer weten over actualiteiten en trends in de bouwsector? Bekijk hier de pagina van ABN AMRO Insights. 

Over Sandra

Sandra Nap is een aanjager en wegvoorbereider op het vlak van het gebruik van biobased materialen in de bouw. Het gaat haar en haar bedrijf Holland Houtland echt om systeemverandering, waarin de omslag naar biobased bouwen een zeer belangrijke rol speelt en waarmee zij intensief samenwerkt met andere bedrijven.

In 2022 is Sandra uitgeroepen tot Circular Hero en deze erkenning heeft ze aangegrepen om op indringende wijze verschillende ministeries op te roepen om vaart te maken met het sturen op biobased bouwen.

Haar passie en enthousiasme zie je terug in diverse praktische instrumenten die zij heeft ontwikkeld. Deze dragen bij aan het overwinnen van drempels bij biobased bouwen: een meetmethode voor construction stored carbon, een biobased bouwen gids met allerlei praktijkcases en een Programma van Kansen en Comfort dat investeerders helpt om kansen te berekenen voor bouwen met biobased materialen.

De Bouw Breekt Door
Sector Banker Bouw Leontien de Waal gaat op bezoek bij duurzame impact makers.
Naar reeks