Video

Stro als biobased bouwsteen

DE BOUW BREEKT DOOR #2 - Leontien de Waal, Sector Banker Bouw, gaat langs bij Rob van Nistelrooij.

Geplaatst op 23 juni 2023

Leontien

Leontien de Waal

Sector Banker Bouw @ ABN AMRO

DE BOUW BREEKT DOOR #2 - Rob van Nistelrooij, directeur bij Bouwbedrijf Van Herpen, initiatiefnemer in de ontwikkeling van een biobased rijwoning, over de drive om de bouwsteen van de toekomst te ontwerpen.

Stropaneel als katalysator

Het voelbaar veranderende klimaat geeft ons echt een signaal dat er wat aan de hand is, dus we moeten in actie komen, aldus Rob. Rob is met zijn bedrijf al heel ver op het vlak van biobased, energiezuinig en luchtdicht bouwen. Samen met installateurs werkt hij constant aan duurzame innovaties in de woningnieuwbouw en renovatie.

Gecharmeerd door de mogelijkheden van het bouwen met stropanelen, is Rob de uitdaging aangegaan om samen met Strotec een volledig biobased huis te realiseren. De bouw moet immers leren bouwen met minder CO2 intensieve materialen. Samen met Strotec en architecten|en|en springen ze in het diepe en schrijven ze zich in voor de prijsvraag van Ballast Nedam in de zoektocht naar een prefab, snel opschaalbare biobased woning.

Wat er na het winnen van de prijsvraag gebeurt is overweldigend; Rob krijgt vanuit allerlei hoeken verzoeken om zijn licht te laten schijnen op de mogelijkheden voor een alternatieve biobased aanpak van projecten.

Doorpionieren met woningcorporaties

Met de winst van de Natuurhuis prijsvraag op zak, laten Van Herpen en Strotec op de Dutch Design week in Eindhoven zien hoe makkelijk het is om met prefab gevels van stro – demontabel en biobased – in korte termijn een woning neer te zetten. Stro neemt veel CO2 op, dus er ligt een ultieme uitdaging om bouwen met stro flink op te schalen.

Daarvoor kijkt Rob naar uitbreiding van de samenwerking met woningcorporaties. Daar zit namelijk een structurele vraag naar grotere aantallen woningen, waardoor je kunt schalen en de woning ook betaalbaar kunt houden. Het helpt enorm dat de stropanelen gecertificeerd zijn en dat er een LCA berekening beschikbaar is. Niet onbelangrijk bij de uitgebreide aantoonbaarheid van duurzame prestaties die steeds vaker wordt verlangd.

Aanpassing fiscale regels nodig

Rob zet zich gepassioneerd in voor opschaling en op die weg zijn er verschillende uitdagingen. Aanvankelijk vond hij het spannend hoe enthousiast zijn medewerkers zouden zijn voor deze andere manier van bouwen met nieuwe materialen. Het draagvlak ontstond echter al snel door het gemak waarmee materialen kunnen worden verwerkt.

Een externe uitdaging om op te pakken, ziet hij in de aanpassing van het btw percentage op biobased materialen. Een gunstiger btw-percentage helpt enorm bij het rondkrijgen van businesscases en is een opstap naar opschaling.

Maar ze zitten zeker niet stil; Rob is ondertussen druk in de weer met enkele koploper-projecten op het gebied van biobased bouwen. Ze zijn bezig om complete gevels van stro te produceren, inclusief de kozijnen, ramen en deuren.

Meer weten over actualiteiten en trends in de bouwsector? Bekijk hier de pagina van ABN AMRO Insights.

Over Rob

Rob van Nistelrooij is geworteld in het familiebedrijf. Vanuit een passie voor het afleveren van vakwerk wil Rob zich met het bedrijf blijven vernieuwen. Voor die vernieuwing is het onderlinge vertrouwen, de sterke onderlinge band en een ‘steady’ ploeg mensen heel belangrijk. Vanuit dat comfort jaagt Rob zijn ambitie om te groeien in de markt voor prefab en biobased bouwen na. Met partners als Strotec en Holland Houtland wordt er gespeurd naar nieuwe productielocaties om de biobased ambities uit te breiden.

De Bouw Breekt Door
Sector Banker Bouw Leontien de Waal gaat op bezoek bij duurzame impact makers.
Naar reeks