Artikel

Circl Update – We plukken de dag in Zwolle!

Egidio Bundel, programmamaker bij Circl Movement vertelt over zijn bezoek aan Zwolle.

Geplaatst op 14 september 2023

DSC_6191a (2)

Egidio A.T.L. Bundel

Programmamaker CIRCL

Circl Movement trekt het land in. Daarom bracht Egidio Bundel, programmamaker bij Circl een bezoek aan de regio Zwolle.

‘Dames en heren, goedemiddag, het volgende station is Zwolle. De Hartstad van Nederland. Pluk de dag!’, kondigde de conducteur aan. Dat is een binnenkomer, de Hartstad; dat moet ik zelf ontdekken.

Nu de activiteiten in het CIRCL gebouw op de Zuidas zijn beëindigd, zet Circl Movement haar missie buiten de deuren voort. Ons doel is nu om andere delen van Nederland te ontdekken en te begrijpen hoe we kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkelingen in deze regio’s.

Mijn taak vandaag is de regio Zwolle onder de loep nemen. Mijn eerste haltes zijn  Materials Experience Center en het Deltion College. Ook ben ik onder andere langsgegaan bij Kennispoort regio Zwolle en Windesheim.

Regio Zwolle

De regio Zwolle, bestaat uit 22 gemeenten verspreid over de vier provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland en Drenthe, en is al jaren één van de economisch best presterende regio’s van Nederland. Het heeft een gunstige ligging, een grote diversiteit aan arbeidsmarkten en veel ruimte voor ondernemerschap en leven. De regio streeft ernaar om de vierde economische topregio van Nederland te worden en zal dan in het rijtje aansluiten bij Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.

Een breed scala aan stakeholders, waaronder ondernemers, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties, en overheden werken hier samen aan diverse vraagstukken. Eén van de belangrijkste ambities is het creëren van een klimaatbestendige ontwikkeling van de regio.

De regio Zwolle is begunstigde van de Regio Deal, een investeringsprogramma ter waarde van bijna 90 miljoen euro dat zich richt op het versterken van de brede welvaart. Door te investeren in achttien projecten, willen het rijk en dit gebied de omgeving versterken als een sociale, circulaire, innovatieve en klimaatbestendige regio.

Bijna Aruba

Ik was nog nooit in Zwolle geweest, maar het is een mooie stad met veel natuur. Zwolle heeft veel oude gebouwen en heeft een beetje een middeleeuws tintje. De stad wordt omringd door water dus het deed me een klein beetje denken aan Aruba, alleen zonder de witte stranden en palmbomen.

Materials Experience Center (MEC)

Eenmaal in Zwolle beland ik bij het Deltion College om in gesprek te gaan met het projectteam over het Materials Experience Center. Dit projectteam bestaat uit het Deltion College en de Stichting Building for Good. Het MEC is ontstaan vanuit een zoektocht om de circulaire economie met al haar transities in kaart te brengen.

Het MEC wordt ondergebracht bij LUX038, een bijzondere leer-en werkplek in een oude fabriek, waar technologie, technische bedrijven en talentvolle mensen samenkomen. Het MEC wordt onderdeel van de buurt, maar het wordt vooral een hotspot binnen de regio, aan de hand van kennisdeling, fysieke voorbeelden van circulaire producten, praktijkoefeningen, onderwijs, bijeenkomsten, conferenties en smalltalk één-op-één.

Op zoek naar connectie

Ik kwam vandaag naar Zwolle met een bepaald doel: om meer te weten te komen over het MEC, maar ook om meer samenwerkingsmogelijkheden te ontdekken. Dat is gelukt, er zijn voldoende aanknopingspunten voor Circl Movement om een mogelijke samenwerking verder te verkennen. Het was dan ook een geslaagde dag!

Ik vond de mensen in Zwolle heel gastvrij en ik ging zelfs weg met het idee dat ik hier zou kunnen wonen. Dan heb ik toch een beetje Aruba in Nederland!

Ik ben benieuwd wat deze regio ons nog meer te bieden heeft!